Porto, orașul-minune al Portugaliei, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață
Porto, orașul-minune al Portugaliei, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață

Dacă ar fi să fac un clasament al orașelor mele preferate din Europa, Lisabona ar fi pe locul 1, iar Porto ar ocupa tot locul 1, la categoria “mi s-a lipit de suflet”. Orașul de pe malul Atlanticului m-a cucerit cu arhitectura gotică, cu peștele bacalhau, cu apusurile de poveste de pe podul Dom Luis, cu muzica fado și cu emblematicul vin de Porto. De altfel, Porto este una dintre cele mai căutate destinații europene ale momentului și vă recomand să-l puneți pe listă pentru un city break reușit în vara aceasta.

Porto este al doilea oraș al Portugaliei. Are peste un milion de locuitori, cu tot cu zona metropolitană. Este situat la două ore și jumătate de mers cu trenul de Lisabona, spre nordul țării, pe malul râului Douro, la doi pași de malul Oceanului Atlantic.

Spre deosebire mult mai agitata Lisabonă, Porto este mai așezat, mai domol și merită să îi acorzi trei zile, ca să-l descoperi pe îndelete. De cum am ajuns, am simțit că orașul are un aer relaxat, boem, este plin de istorie și ai ce vedea la fiecare colț. Este construit pe coline și, nu de puține ori, am rămas fără aer, străbătând, la pas, străzile pline de farmec.

9 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE FACI ÎN PORTO

  1. CARTIERUL RIBEIRA

Așezat pe malurile râului Douro, cartierul Ribeira, aflat pe lista locurilor protejate de UNESCO, impresionează prin casele sale vechi, colorate, străduțele înguste, prin zidurile medievale și bisericile baroce. Zi de zi, străzile îi sunt cutreierate de sute de turiști. Este unul dintre cele mai fotografiate locuri ale orașului. Pe malul apei, sunt zeci de cafenele și restaurante, unde poți savura delicioasele pasteis de nata și celebrul lor pește bacalhau, cod sărat și uscat. Nu costă mult: 4-5 euro o porție, dar vă zic, veți mai vrea una, la cât de bun e.

  1. PODUL DOM LUIS I

Iconicul pod “Dom Luis I” a fost construit, în 1886, de un ucenic al inginerului francez Gustave Eiffel. De pe pod, de la 60 de metri înălțime, poți vedea cel mai bine panorama orașului, la 360 de grade. Apusul peste apă, peste clădirile vechi este o încântare. Înainte de a fi construit, localnicii treceau râul pe poduri improvizate din bărci, legate cu cabluri de oțel.

  1. FUNICULARUL DOS GUINDAS

Funicularul este construit, în 1891, și îl poți lua de pe pod, pentru a coborî pe malul râului. Eu l-am folosit ca să-mi cruț puțin picioarele obosite de atâta umblat pe coline.

  1. CRAMA CALEM

Nicio călătorie la Porto nu este completă fără un pahar de vin de Porto. Am zis un pahar, da? Este un vin mai tare, fortificat, cam cu 10 grade mai mult decât un vin normal, și te amețește rapid. Am fost la Vinaria Calem, de la piciorul podului, unde, pentru 20 de euro de persoană, am avut parte de o experiență unică: o degustare de vinuri, un tur al vechii pivnițe și un concert live de fado. Exact, seara perfectă, în Porto: fado și vin.

  1. OCEANUL ATLANTIC – FOZ DO DOURO

Foz do Douro este locul unde râul întâlnește Oceanul Atlantic. Ca să ajungi aici, trebuie să iei celebrul tramvai 1, Infante-Passeio Alegre, care urmează cursul râului. De obicei, tramvaiul este foarte aglomerat, plin de turișți, așa că vă recomand să vă organizați călătoria spre Foz dimineața devreme. Stația de plecare este din fața bisericii Sao Francisco. Călătoria durează cam jumătate de oră, iar, la capăt de linie, veți fi surprinși de plajele generoase, create de ocean, și de luxul cartierului din apropiere: case somptuoase și promenade generoase cu palmieri.

  1. BISERICA SAO FRANCISCO

Aflată, pe un deal, aproape de râu, biserica Sfântului Francisc a fost ridicată, în 1425. Este un monument de artă gotică, în interior, fiind împodobită cu decorațiuni în stil baroc.

  1. GARA DIN PORTO

Este un loc care mie mi-a plăcut tare mult. Este tipic iberică. Are pereții decorați cu scene istorice, realizate din azulejos, mici faianțe alb-albastre, specifice zonei.

  1. CROAZIERĂ PE RÂUL DOURO

Orașul este legat prin şase poduri și, cel mai bun mod de a-l descoperi, cu tot ce are să-ți ofere, este să iei o croazieră cu vechile bărci, folosite, în anii din urmă, la transportul vinului. Costă în jur de 13 euro de persoană.

  1. FC PORTO, OLE!

Am fost pe stadion, la un meci de fotbal între FC Porto și Braga și am nimerit chiar în mijlocul galeriei. A fost o experiență foarte cool. Suporterii au fost mai civilizați decât mă așteptăm: au cântat, au dansat, au tremurat de emoție, dar nu am văzut pe nimeni să dea cu petarde, să înjure sau să dea foc la steaguri. Mă rog! No comment!

“Must see” în Porto sunt și Piața Libertății, Biserica Clerigos și Palatul Bursei.

CÂND SĂ VIZITEZI PORTO?

Este o destinație perfectă de văzut între lunile martie și octombrie, ca să prindeți zile cu soare din belșug. În restul anului, este destul de frig, pentru că Atlanticul influențează destul de mult clima zonei.

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook