Calator in Bascheti

Am ajuns in cel mai periculos loc din lume
Am ajuns in cel mai periculos loc din lume

CUM ARATA GRANITA DINTRE COREEA DE SUD SI DE NORD

Zona care separa Coreea de Nord si Coreea de Sud este cea mai bine pazita si militarizata frontiera din lume, numita DMZ (demilitarized zone), o fasie de patru kilometri latime si 250 kilometri lungime, facuta granita, in 1953, dupa incheierea razboiului dintre nord si sud. Este considerat cel mai periculos loc din lume.

Am vrut sa ajung aici ca sa vad cu ochii mei cum arata conflictul coreean. Paradoxul e ca, in ciuda denumirii, Zona Demilitarizata, aceasta este cea mai bine pazita frontiera din lume. Peste tot, vezi sarma ghimpata, poate mult prea multa, soldati, de-o parte si de alta a gardului, crispati si inarmati pana in dinti, totul invaluit intr-o liniste apasatoare.

E o vale a plangerii care iti da fiori pe sira spinarii. Sunt campuri de mine neexplodate, unde si-au gasit adapost caprioare si alte salbaticiuni. Oare recenta pace istorica dintre cele doua tari va schimba locul acesta?

Cum ajungi?

Ca sa ajungi la DMZ, ai nevoie de pasaport. Poti rezerva o excursie la o agentie de turism sau te poti duce pe cont propriu cu „trenul pacii” din gara principala din Seul. Nu e un tren oarecare, ci unul viu colorat, poate, ca sa nu-ti dea sentimentul ca vei calatori intr-o zona nu tocmai vesela. In tren, ti se verifica pasaportul si completezi un formular cu datele tale.

In aproape o ora, esti in Imjingang, prima oprire, unde cobori pentru ca soldatii sud-coreeni sa-ti verifice pasaportul. Primesti si un ecuson de identificare. Nu dureaza mai mult de 10 minute.

Urmatoarea statie este Dorasan, cea mai nordica gara din Coreea de Sud, moderna, dotata si utilata, dar nefolosita de 60 de ani. Evident ca niciun tren nu poate sa treaca spre Coreea de Nord, dar sud coreenii spera ca, intr-o buna zi, pe aici vor trece trenuri spre fratii din nord, asa cum le spun. E un fel de gara in asteptare, gara a sperantei. De aici, alegi excursia pe care vrei sa o faci: pana la Panmunjeom, satucul de la granita dintre Nord si Sud, sau doar vizitarea zonei.

Sfaturi pentru o calatorie safe

Nu umbli de capul tau prin DMZ, ci doar organizat, cu grup ghidat. Nu ai voie sa pasesti nici macar un metru aiurea, caci, oriunde te-ai uita, esti avertizat, cu litere de o schioapa, in engleza: ”mine”. Dupa razboi, inca mai sunt zone intinse cu mine neexplodate. In plus, trebuie sa te imbraci decent si sa asculti ghidul care iti spune unde ai voie sa faci fotografii si unde nu.

Ce poti sa faci in DMZ?

Primul obiectiv al excursiei este Observatorul Unificarii sau Dora, ridicat pe muntele Odusan. De aici, de pe o platforma, poti „spiona” cu binoclul Coreea de Nord. Sus, pe cladire, sta scrisa speranta celor din sud: „sfarsitul separarii, inceputul unificarii”.

Se zareste destul de bine Gigeong-dong (Satul Pacii), satul nord-coreean din apropierea granitei, numit de Coreea de Sud, satul de propaganda, pentru ca, in realitate, nimeni nu locuieste aici. Cladirile austere si steagul enorm, din centru asezarii, care se observa chiar si cu ochiul liber, iti aduc aminte, vrei, nu vrei, de acele vremuri prin care am trecut si noi.

Nu e un sentiment deloc placut. Ai voie sa faci fotografii doar intr-un loc bine delimitat cu o banda galbena, caci orice obiectiv foto indreptat haotic spre Coreea de Nord poate fi considerat o ofensa de catre soldati. Si nu ai vrea, parca, sa-i provoci!

Tunelurile secrete ale nord coreenilor

Sa va zic despre tunelurile secrete sapate, prin anii `70, de nord-coreeni cu intentia de a invada Coreea de Sud. Se gandeau ca, prin pamant, vor ataca, surprinzator, Seulul si au sapat, in secret, pe sub granita, kilometri buni, asemenea unor galerii de metrou.

Fiecare tunel este destul de incapator pentru a permite accesul a mii de soldati, dar si al tancurilor. 2000 de soldati pot iesi din tunel intr-o ora. Se viziteaza tunelul trei, cu o lungime de 1.600 de metri. In interior, cobori doar cu casca de protectie, cu un fel de trenulet.

Experienta nu e pentru cei claustrofobi. In coborare, daca ridici putin capul – si nu sunt inalta – atingi tavanul. Jos, sub pamant, parca, intelegi mai bine, ca oriunde, dimensiunea conflictului dintre nord si sud.

Cum a fost descoperit?

Primul tunel, cu o lungime de 3,5 kilometri, a fost descoperit in 1974, cand soldatii sud-coreeni au observat fum ridicandu-se de la sol. Un alt tunel a fost gasit, in 1978, pe baza informatiilor oferite de un soldat nord coreean dezertor. Ultimul tunel a fost descoperit la 3 martie 1990, la o adancime de 145 de metri.

Panmunjeom – e locul unde s-a semnat armistitiul de incetare a conflictului dintre nord si sud. Granita e, practic, simbolica, iar soldatii celor doua tari stau la numai cativa metri distanta unul de celalalt.

In calatoria de intoarcere, te poti opri sa vezi Parcul Pacii si gardurile cu sarma ghimpata cu mesaje lasate familiile coreenilor despartite de razboi. E ca un zid al Berlinului plin de panglici colorate.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *