Calator in Bascheti

Am găsit tărâmul de poveste din inima munților. Toplița, comoara nedescoperită a României
Am găsit tărâmul de poveste din inima munților. Toplița, comoara nedescoperită a României

Sunt multe locuri frumoase și neștiute în România, pe care trebuie să le descoperiți și să le prețuiți, pentru că sunt comori rare, aflate în mijlocul naturii, care și-au păstrat frumusețea și autenticitatea neștirbite și care oferă turiștilor experiențe inedite: de la drumeții în sălbăticia munților până la gusturi ca-n copilărie, la țară, la bunici. Un astfel de tărâm de poveste este Toplița. Hai să-l descoperim împreună!

Toplița, comoara din natură, destinația turistică de neratat anul acesta

Unde? Toplița, județul Harghita, localitate situată între Munții Gurghiului, Giurgeului și Călimani.

Toplița? Da, Toplița. Poate vă întrebați ce aveți de văzut la Toplița și de ce ați veni aici. Este locul care trebuie descoperit pe îndelete, care trebuie făcut la pas și recomandat prietenilor pentru o vacanță altfel decât au știut ei până acum, departe de aglomerația multor stațiuni cunoscute de la noi.

Mica așezare din județul Harghita, mărginită de trei munți pitorești, are să ofere câte ceva oricărui tip de turist: fie că îți dorești liniște și aer curat, aici vei găsi; fie că dorești să faci drumeții pe cărări mai puțin bătătorite, tot la Toplița, vei fi uimit să descoperi locuri de o frumoasă sălbaticie; ori vrei relaxare și băi termale, da, ați ghicit, veniți la Toplița! Este o destinație potrivită atât pentru familiile cu copii, pentru cupluri, cât și pentru aventurieri.

Și peste toate, gustul mâncării este unic și redă fidel în farfurie multiculturalitatea zonei. Este un amestec de gusturi românești și ungurești, care îți vor răsfăța simțurile #visittoplița. Și mai este ceva. Toplița a fost aleasă destinația anului 2022 în România. V-am convins?

Obiective turistice din Toplița

Pârtia de bob – Nu se poate să nu fi auzit deja de celebra pârtie de bob de la Toplița, considerată cea mai lungă din țară. Are peste 1900 de metri lungime și oferă curajoșilor adrenalină pură și peisaje de senzație. Bobul atinge o viteză de 45 de kilometri la oră și alunecă printre brazii pitorești. Cu siguranță, te va fascina priveliștea de poveste, pe care o vei avea la fiecare metru parcurs din traseu.

Pârtia de schi – La Toplița, sunt trei pârtii bine întreținute, cu două instalații de schi și o bandă rulantă și o pârtie de sanie. Este stațiunea care merită văzută atât vara, cât și iarna.

Băi termale și spa – În oraș, sunt mai multe băi termale și spa-uri și să nu credeți că este scump un astfel de răsfăț. Prețurile sunt pentru toate buzunarele și chiar vă recomandăm să încercați o zi la spa sau la piscinele din zonă. Intrarea, de exemplu, la una dintre ele costă 10 lei.

Mâncare naturală cu produse locale – Vă recomandăm să încercați atât restaurantele din oraș, dar, mai ales, să faceți o excursie până la Bilbor, la punctul gastronomic din mijlocul comunei, ca să gustați autenticul zonei: mâncare făcută ca-n anii din urmă de o familie din comună numai din produse locale, care îți va reaminti de bucatele bunicii.

Drumeții în natură – oriunde ai vrea să mergi, Toplița poate fi descoperită chiar și fără hartă. Ia la pas cărările de munte și vei fi uimit de frumusețea peisajelor pe care le vei vedea.

Parcul Național Munții Călimani – Este locul de poveste pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață, așa cum spunem noi. Am urcat până sus, la stația meteo, la peste 2000 de metri altitudine. Am rămas surprinși de frumusețea, de sălbăticia peisajului și, mai ales, de felul în care este conservat parcul.

Desfășurat pe 24.000 de hectare și cu punct de pornire spre drumeții din Toplița, Parcul Național Călimani este alcătuit din mai mulți munți vulcanici. Aici, se află cel mai mare crater vulcanic de la noi, cu un diametru de aproape 10 kilometri. Încă din 2003, este considerat arie protejată.

Traseu: Toplița – Parcul Național Munții Călimani: direcție spre Lomaș, Poiana Lomaș, Lacul Iezer (până aici ai și acces cu mașina). De aici, urci spre stația meteo și vezi în drumul tău mai multe puncte de belvedere. Tot aici se află și Rezervația Geologică ,,12 Apostoli’’ din Munții Călimani. Sunt stânci misterioase, în vârf de munte, care au chip de om și nume mitologice și religioase: Moșul, Mucenicul, etc.

Câmpul de lavandă de la Gălăuțaș – La 15 minute de Toplița, pe un deal, cu vedere spre toată zona, o familie din sat a înființat un câmp de lavandă, chiar în mijlocul naturii. La final de iulie, este o minunăție să vii aici și să vezi un câmp mov, care, de sus, pare că se unește cu cerul. Și chiar dacă lavanda nu mai este înflorită acum, poți veni aici, în orice lună a anului, pentru produsele locale și pentru peisajele de poveste.

Cascada Mezotermală de la Toplița – Cascada cu apă caldă de la Toplița este considerată o minune a naturii, a doua de acest fel din Europa, după Saturnia din Italia. Este arie protejată de interes național. Apa are în jur de 27 de grade, cade de la 10 metri înălțime și conține carbonat de calciu.

Căderea este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul. Merită să vii aici pentru culorile deosebite ale apei, care se schimbă în fiecare anotimp datorită depunerilor de travertin, o rocă poroasă acoperită cu mușchi. Apele cascadei îngheață foarte rar, doar în iernile geroase, iar țurțurii formați peste mușchiul verde sunt ireal de frumoși, ai senzația ca privești stalactitele din peșteri.

Stâncile Coloape – în Munții Gurghiului, puteți face o drumeție ca să descoperiți o formațiune stâncoasă ciudată, numită de localnici ,,Ciupercile de Piatră’’ sau ,,Babele Gurghiului’’.
Traseu: Toplița – Măgheruș – Bătrâna – Poiana lui Filip – Stâncile Coloape.

Punctul de belvedere de pe Vârful Tarnița – La 1046 de metri înălțime, unde se află punctul de belvedere, se ajunge cu mașina, pe un drum forestier, în câteva minute din oraș. Poți admira toată zona de sus. Este un peisaj de poveste.

Unde te cazezi?

În zonă, au apărut, în ultimul timp, multe unități de cazare pentru gustul oricărui turist: de la pensiuni moderne cu ciubăr și piscină până la pensiuni rustice, cabane cu lemn rotund sau pensini situate în inima naturii, pentru cei care caută liniște și izolare de nebunia orașului.

Unde mânânci?

La Toplița, sunt restaurante și chiar și puncte gastronomice – cum ar fi cel din Bilbor – unde puteți degusta preparate locale, autentice, cu gust, făcute din roadele pâmântului.

Cum ajungi la Toplița?

Toplița este accesibilă și cu trenul și cu mașina, drumurile fiind accesibile, iar turiștii pot avea acces facil oriunde ar vrea să se ducă în zonă.

Mai multe informații și fotografii, vedeți AICI! 

Visit Toplița este proiectul dezvoltat de prietenii noștri de la Asociația pentru Toplița, oamenii care s-au luptat să pună orașul la loc de cinste pe harta turistică a țării. Anul acesta, au lansat un proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului, cu scopul de a face cunoscută și de a promova zona. Proiectul se desfășoară în perioada 1 iulie – 30 octombrie 2022.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *