Calator in Bascheti

Aventurile prin lume, demne de Cartea Recordurilor, ale unui calator pe doua roti
Aventurile prin lume, demne de Cartea Recordurilor, ale unui calator pe doua roti

INTERVIU EXCLUSIV CU RADU PALTINEANU, ROMANUL CARE A TRAVERSAT AMERICILE PE BICICLETA

Cati dintre noi nu neam visat, departe, sperand ca, intr-o buna zi, Mexic, Bolivia ori Peru nu vor fi doar niste puncte pe o harta, ci locurile care ne-au adus amintiri de nesters? Insa, cum e in viata, mereu amanam si tot gasim scuze. Nu si Radu Paltineanu, tanarul de 28 de ani din Piatra Neamt, care, tocmai, a incheiat o aventura demna de Cartea Recordurilor: trei ani, hoinar, cu bicicleta, prin Americi.

Radu Paltineanu a parcurs, mai exact: 34.500 de kilometri, dintre care 4100 cu barca, pe Amazon, si a vazut 22 de tari. Pe 5 august 2015, a urcat pe saua bicicletei in apropierea golfului Prudhoe din Alaska si s-a oprit trei ani mai tarziu, pe 22 octombrie 2018, in sudul Argentinei, in cea mai sudica localitate din lume – Puerto Toro.

„AM FOST ATACAT CU CUTITUL”

„Am fost atacat cu cutitul in Panama. Am fost, noaptea, intr-un cartier sarac, violent. Un tip a iesit cu cutitul si mi-a furat toate hainele pe care le aveam, in cob, pe bicicleta. Am ramas doar cu ce aveam pe mine. In Guyana Franceza, am fost atacat cu un pistol de jucarie de niste pusti care voiau sa ma jefuiasca. Dar, din fericire, exista pe lumea asta si umanitate. In Peru, in desertul de coasta, m-am intalnit cu un domn care dadea de mancare tuturor calatorilor care ii treceau pragul. Si asta, inca din 1990. E cunoscut in zona si i se spune „Ingerul desertului”. Mi-au dat lacrimile, cand, la plecare, mi-a daruit cativa banuti din putinul lui. In Statele Unite, in Utah, am cautat adapost sa nu ma prinda furtuna si am batut la prima casa iesita in cale. Mi-au raspuns doi batranei care m-au invitat, direct, la masa. Era cina de Sarbatoarea Recunostintei si isi asteptau copiii. Am ajuns inaintea lor si m-au omenit, ca unul de-al lor. Toata lumea ma avertiza sa fiu atent la animale, de riscul de atac si pericolul iminent. Totusi, cel mai periculos animal de care am dat pana acum, tot omul ramane. Atacat am fost doar de oameni.”

CELE MAI CIUDATE LOCURI IN CARE A DORMIT

Fara prea mare buget de calatorie, Radu a dormit la pompieri, in hambare, la localnici, in sedii de posta, in biserici, chiar si intr-o celula de inchisoare in Mexic. Cum nu avea alt loc, politia i-a oferit adapost, la ei, in celula.

„E este cel mai ciudat loc in care am stat doua nopti. Am ajuns seara tarziu, in oraselul Atzitzintla. Am rugat politia locala sa-mi ofere un loc sigur in care pot poposi peste noapte. Mai in gluma, mai in serios, mi-au oferit o celula din cele doua libere. A fost, cu siguranta, cel mai sigur loc in care am dormit in Mexic. In Venezuela, hotelul in care m-am  cazat, a fost jefuit, pentru ca au aflat ca a venit un strain. Norocul meu a fost ca iesisem sa mananc un hamburger. Cum nu prea mai exista turisti in Venezuela, s-a dat dus vestea si, ca strain, toti cred ca ai dolari multi la tine. Hotii au dat buzna, in plina noapte, la receptie, cautandu-l pe polonez (intelesesera ca sunt polonez). Am scapat, printr-o minune: angajatul luat la intrebari de hoti chiar nu stia camera in care fusesem cazat. Asa ca, au jefuit tot ce au gasit la receptie si au plecat”.

CE TARA I-A PLACUT CEL MAI MULT?

„Mi-a placut foarte mult in Brazilia pentru atmosfera senzationala si felul de a fi al oamenilor, pentru spiritul lor cald. De ce Brazilia? Pentru ca mi se pare ca este se pare cultura cea mai apropiata de a noastra. Limba portugheza, bogata si melodioasa, se apropie de limba romana. Si inca ceva! Brazilia nu e chiar atat de periculoasa, pe cat se spune. Nu trebuie sa te aventurezi in zonele rau famate din orase si nici in favela. Pot spune ca, desi Argentina are o reputatie mai buna decat Brazilia, e la fel de periculoasa”.

CE A INVATAT DUPA 3 ANI PE DRUMURI?

„Dupa ce-am revenit in tara, mi-am dat seama ca trebuie sa te bucuri de viata din toate unghiurile ei: atata timp pe drum nu am putut construi relatii solide cu oamenii si lucrul acesta e foarte important. Iar, acum, vreau sa am un loc al meu, sa fiu cu prietenii mei, sa ma simt ca acasa si sa am unde sa ma intorc. Sa mai stai locului, din cand in cand, e si asta important. E o alta experienta. Vreau sa iau o pauza, sa scriu o carte despre aventurile mele si sa realizez si un documentar”.

„Fiti nebuni, urmati-va visele si incercati sa fiti sinceri cu voi, sa patrundeti pana intr-acolo, unde e cel mai greu. Lucru valabil atat la propriu, cat si la figurat”.  

 CINE E RADU PALTINEANU?

  • 2013 – A traversat, in echipa, Scandinavia si Europa de Est pe bicicleta (peste 2.400 de km) pentru a trage un semnal de alarma in privinta proiectului minier propus la Rosia Montana.
  • 2014 – A mers in intreaga Europa si Asie centrala cu autostopul: 14.000 de km parcursi de la Paris, la Teheran, in Iran
  • 2014 – Ascensiune pe varful Damavand (5.671 m), cel mai inalt varf vulcanic al Asiei, a inceput astfel proiectul „7 Volcanic Summits”.
  • 2015 – 2018 #CycleThe Americas

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *