Calator in Bascheti

Capul Verde, locul unde vei gasi cea mai frumoasa plaja a lumii
Capul Verde, locul unde vei gasi cea mai frumoasa plaja a lumii

Auzisem de acest loc, fascinata fiind de Cesaria Evora și am zis să merg într-o călătorie aparte. Capul Verde este o tara insulara, cu 10 insulite vulcanice, rasarite in apele de un verde pur ale Oceanului Atlantic. Eu am ales insula Sal, cea mai pregatita sa primeasca turisti.

CE TREBUIE SA STII DESPRE CAPUL VERDE

  • Este situat la 500 de km distanță de Senegal
  • La doar 4 ore de zbor de Lisabona
  • Are 567.000 locuitori
  • Capitala: Praia
  • Se vorbeste portugheza

CAT COSTA?

Zborul este prin Lisabona si va puteti lua o cursa low cost. De aici, Tap Portugal si compania locala Transportes Aéreos de Cabo Verde au curse frecvente spre Capul Verde. Biletul de avion costa vreo 200 de euro. Despre cazare: nu e scump. Sunt si resorturi luxoase, unde o noapte de cazare porneste de la 80 de euro, dar si hosteluri pentru backpackeri cu 20 de euro pe noapte. Eu am stat la Pontao, un mic hotel de trei stele, fara pretentii. E aproape de plaja, iar camerele sunt spatioase.

CUM AJUNGI?

Am ajuns pe pamant african, tarziu, dupa miezul noptii. Am luat un taxi si am platit 10 dolari pana in statiune. Este safe. Aeroportul este in oraselul Espargos, la vreo sase kilometri de Sal.

CE E DE VAZUT?

Insula Sal – Insula de Sare (sal in portugheza)

Sal are plaje superbe, nesfarsite. Gasesti locuri salbatice si pustii, numai bune sa stai la soare, fara sa te deranjeze nimeni. Vei ramane uimit cat poate fi de frumos si, clar, o sa te bata gandul ca la batranete sa te muti aici. Asa cum mi-a venit si mie ideea, cand am vazut cum arata intinderile turcoaz de apa si nisip alb: sa revin in anii care vor veni. Sa vedem daca imi iese.

SANTA MARIA

Santa Maria este statiunea turistica principala a insulei cu hoteluri, magazinele de suveniruri, beach baruri si tot aici plajele cele mai frumoase din Capul Verde. Sa nu va inchipuiti ca e luxul Turciei sau vreo coasta exotica din Seychelles. Nu! E peisajul acela rudimentar si relaxant, parca, neatins inca de turismul de masa. Sunt stradute pitoresti cu case zugravite in culori vii, pline de flori. Pentru mine a fost o experienta de neuitat: e saracie, dar oamenii sunt calzi si prietenosi cu turistii.

PLAJA SURFERILOR

Un loc in care e musai trebuie sa ajungi e plaja surferilor. E in spatele statiunii Santa Maria. Drumul te duce pe un teren viran si ajungi la plaja, dupa vreo doi kilometri.

“Monte Grande”  este vulcanul care domina asezarea. Are doar vreo 400 de metri, dar de la nivelul plajei pare impunator. “Floare la ureche”, mi-am zis. „Imediat, ajung sus”. N-am stiut ca, pana in varf, nu sunt poteci, asa ca am luat-o prin camp. Am mers, prin pustietate, intr-o caldura uscata si dogoritoare, vreo ora. Nici macar tipenie de om, se auzea doar eternul vant si zgomotul furios al oceanului razvratit in zare. Se urca anevoios, nu sunt poteci batatorite, iar, sub picioare, simti, la fiecare pas, ca roca vulcanica se sfarma si o ia la vale. Sus, pe platou, peisajul dezvaluit, merita insa tot efortul. Insula se vede ca-n palma. Ai senzatia ca esti naufragiat, pe un petec de pamant, in mijlocul Oceanului Atlantic.

Espargos – este capitala insulei Sal. Un oras micut, cu doar vreo 4.000 de locuitori, dominat de silueta altor vulcani. Este inima comerciala a asezarii, cu aeroport, magazine, vreo doua pizzerii si ateliere micute de croitorie. In rest, doar case saracacioase. Este, totusi, pitoresc si merita colindat la pas.

Palmeira este un sat de pescari. I-am gasit pe malul marii, dupa ce venisera din larg cu “prada”. Ne-au aratat cum pescuiesc ei, rudimentar, cu sulita. Se ajunge usor. Iei un autobuz din Espagos; calatoria este ieftina, in jur de un dolar.

Pedra do Lume este sat cunoscut inca din secolul al 18-lea pentru sarea exploatata din conul unui vulcan stins. Intrarea se face printr-un tunel sapat in munte. Din loc in loc, sunt ochiuri de apa, unde te poti scalda in voie. E o experienta unica. Corpul iti pluteste in sare si te simti usor.

Cat despre mancare: delicioasa. Pe langa pestele oceanic, nu ratati catchupa –  un preparat cu fasole si diferite tipuri de carne si ou. O portie costa cinci euro si se gaseste in toate tavernele.

CAND SA MERGI IN CAPUL VERDE?

Capul Verde e tara primaverii vesnice. Sunt 20 – 30 de grade C, tot timpul anului. Cel mai bun moment sa vizitati insula este din luna octombrie pana in noiembrie, cand broastele testoase depun ouale pe plaja si e un spectacol care nu trebuie ratat.

Viza: Viza se obtine, direct, de pe aeroport, la sosire. Costa in jur de 25 de euro.

Un sejur costa in jur de 800 – 1000 de euro de persoana.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *