Calator in Bascheti

Castelul misterios, numit Versailles-ul Transilvaniei, pe care trebuie, neapărat, să-l vezi
Castelul misterios, numit Versailles-ul Transilvaniei, pe care trebuie, neapărat, să-l vezi

Facem, acum, o călătorie interesantă, încărcată de istorie, în inima Transilvaniei, la Bonțida, în județul Cluj, locul care îți va aminti, cu siguranță, de celebrul festival anual Electric Castle. Însă vrem să arătăm povestea acestui loc și a castelului impunător, care începe să-și recapete strălucirea de odinioară. Merită să vii aici pentru a cunoaște o pagină de istorie fascinantă și pentru a descoperi viața de odinioară a nobilimii. 

Castelul Banffy – între trecut și prezent

Unde? Bonțida, județul Cluj.

Am pornit spre Castelul Banffy fără prea mari așteptări, pentru că credeam că vom găsi aici doar niște ziduri sau niște ruine și cam atât. Dar, o dată ce am pășit în spatele porților, am rămas uimiți de frumusețea și de grandoarea locului. Clădirea principală, cât și alte corpuri din apropiere sunt restaurate atent și poți vedea în interior încăperile de altădată, unde se țin expoziții de artă contemporană, dar și de meșteșuguri tradiționale.

Scurt istoric al Castelului Banffy

Domeniul a intrat în proprietatea familiei Banffy încă din anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg i-a donat lui Dionisie Losonci, moștenitorul contelui Banffy proprietatea. Aici exista deja un conac nobiliar folosit de familia Banffy. De-a lungul anilor, casa este fortificată, în mai multe etape, căpătând aspectul castelelor renascentiste ale vremii, considerat, astăzi, cel mai mare castel din Transilvania.  În timpul revoltei, dintre anii 1703 și 1711, castelul este serios avariat și este reparat de mai multe ori. Poate vă întrebați de ce castelul este comparat cu celebrul Versailles din Franța.

Vezi locuri de cazare superbe în zonă, aici! 

În secolul al 18-lea, Dionisie Bánffy construiește aici grădini și spații naturale impunătoare,, la fel de frumoase ca și cele ale celebrului castel din Franța. Avea chiar o grădină de fazani, statui mitologice și alei mărginite de tei. Ansamblul este restaurat în stil baroc.

Ultimul proprietar al castelului a fost Miklós Bánffy, fost ministru de Externe al Ungariei. În 1944,  trupele germane au transformat castelul în spital și i-au dat foc atunci când au plecat, distrugând o moștenire culturală valoroasă. În perioada comunistă, castelul a fost preluat de Stațiunea de Mașini Agricole și Tractoare Bonțida, fiind transformat în CAP. Aici s-a filmat, în 1963, pelicula ,,Pădurea Spânzuraților”.

Vezi locuri de cazare superbe în zonă, aici! 

În 1990, castelul a fost declarat monument istoric, iar, în 1999, a fost trecut pe lista internațională a celor 100 de clădiri în pericol. A început să fie restaurat, în același an, de Fundația Transylvania Trust, a Regelui Charles a Marii Britanii.

Legenda Castelului Banffy 

Ca orice alt loc încărcat de istorie,  Castelul Banffy are o legendă uimitoare, se spune că ar fi bântuit. Povestirile vremii vorbesc despre o doamnă de rang înalt, din anturajul familiei Bánffy, care și-ar fi înșelat soțul cu un tânăr ofițer, chiar la castel și ar fi fost desconspirată de un băiat de la grajduri. Doamna a poruncit ca tânărul să fie ucis. De atunci, fantoma lui ar apărea în unele nopți, în castel. Vezi locuri de cazare superbe în zonă, aici! 

Cum ajungi? Bonțida se află la 35 de kilometri de Cluj-Napoca și poți ajunge pe ruta către Gherla-Dej, pe drumul european E 576 și apoi pe DJ 161.

Unde te cazezi? Te poți caza chiar în Cluj Napoca. Vezi locuri de cazare superbe în zonă, aici! 

Cât costă? Intrarea costă 10 lei de persoană pentru adulți, elevi și studenți: 5 lei.

Program de vizitare: Poți vizita Castelul Banffy, de luni până duminică, între orele 10.00 -18.00. Există în incintă și o cafenea foarte drăguță, unde îți mai poți trage sufletul după vizită.

Alte obiective turistice din zonă: Delta de la Sic, Biserica Reformată din Sic, Cetatea Dăbâca, Castelul Banffy din Răscruci, Castelul Banffy din Borșa, Satul de piatră Chidea.

De reținut! Să ne bucurăm de frumusețile naturii și să le lăsăm intacte pentru toți cei care vor veni după noi. E important să păstrăm locurile pe care le vizităm curate, aruncând gunoiul doar în locurile destinate. #calatoreștecuinima

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *