Am fost, recent, într-o călătorie superbă prin Banatul Montan, locul unde am descoperit un sat de poveste, o așezare liniștită și pitorească, unde simți că te întorci în copilărie, la căsuța bunicilor și unde ai sentimentul că vrei să mai rămâi, să nu mai pleci în lumea mare și dezlănțuită.
Gărâna, locul unde timpul are răbdare
Unde? La 1000 de metri altitudine, lângă Muntele Semenic, la 40 de kilometri distanță de Reșița, județul Caraș-Severin.
Bine ai venit, la Gărâna! Cu siguranță, ai auzit de acest sat din Banat, care a fost pus pe harta turistică a lumii datorită celebrului Festival de Jazz, care are loc, aici, în fiecare an. Dacă nu ai ajuns încă în acest mic colț de rai, îți spunem, mai jos, motivele pentru care trebuie să pui Gărâna pe lista de călătorii esențiale de făcut în România.
De când nu te-ai mai plimbat pe ulițele unui sat? Vino la Gărâna să vezi un crâmpei de viață care se scurge lent, în armonie cu natura, și care îți va umple sufletul de bucurie. Casele, cu o arhitectură simplă, specific germană, sunt dichisite și aranjate perfect, ca într-o simetrie nescrisă, fiecare cu un simbol la poartă: un cocoș de fier, o inscripție pe varul alb sau cu porți colorate în alb și verde, impresionante. Și e liniște, multă liniște, doar cocoșii zorilor îți tulbură starea de bine pe care ți-o dă acest loc.
Gărâna sau Wolfsberg, în limba germană, a fost înființat, în anul 1828, o dată cu sosirea primilor coloniști germani din zona Boemiei, trimiși de habsburgi. De altfel, numele localității, în germană, înseamnă „tăietură în pădure”, localnicii muncind în pădure, la tăiat de lemn, pentru producerea manganului. Și da, satul are un aer nemțesc, acea perfecțiune și curățenie, cum se spune: ,,aranjat la dungă”.
Pe ulițe se vorbește germană și alte multe limbi, datorită numărului mare de turiști străini care vin aici pentru a gusta un crâmpei din viața de altădată, din arhaismul unui sat, care și-a păstrat autenticitatea. Ne-a surprins faptul că ne-am întâlnit la Gărâna cu un turist din Africa de Sud.
Este un loc cu aer pur, ozonat, unde te poți relaxa și poți admira peisajul de poveste. În zilele senine, Semenicul se dă în spectacol și îi poți vedea crestele-i semețe înzăpezite. Este luxul simplității. Viața la țară, în tihnă, preferată de mulți artiști de la noi și din străinătate, care vin aici pentru o evadare din acel cotidian, uneori, prea apăsător.
Cum ajungi? Drumul principal de acces spre Gărâna este Reşiţa – Văliug – Gărâna. Cum ajungi la Brebu Nou, la Lacul Trei Ape, șoseaua te va purta în sus spre sat.
Unde te cazezi? Sunt numeroase locuri de cazare la pensiunile localnicilor. Noi am ales să stăm la Pensiunea Gotschna, în Gărâna, un loc făcut cu suflet, din suflet, cu mâncare tradițională cu gust și cu gazde primitoare și vesele. Trebuie să vii aici ca să guști un crâmpei din viața autentică a Banatului și să te bucuri de peisajele de poveste. Este un mic colț de rai, ascuns de lume. De afară nu-ți dai seama ce minunății sunt în interior. O dată ce ai pășit însă, în curte, intri într-o lume arhaică, rafinată, simplă și cu mult bun gust, unde timpul are răbdare și unde poți să-ți asculți gândurile bune. Pont: Cazarea acceptă și animale de companie. Sunt 9 camere, decorate tradițional, ca-n copilărie, ca în casa bunicilor. Locația are și un ponton suspendat, de unde poți să admiri în voie brazii semeți și crestele domoale ale munților. Vezi mai multe aici!
Ce poți face în zonă: Drumeții în natură, plimbări prin sat, Lacul Trei Ape, Brebu Nou, campare pe pârâul Grădişte, drumeţii montane spre Muntele Semenic, Văliug, Lacul Văliug.
De reținut! Să ne bucurăm de frumusețile naturii și să le lăsăm intacte pentru toți cei care vor veni după noi. E important să păstrăm locurile pe care le vizităm curate, aruncând gunoiul doar în locurile destinate. #calatoreștecuinima
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.