Calator in Bascheti

Cetatea Făgărașului, una dintre cele mai frumoase cetăți din lume, de vizitat toamna aceasta
Cetatea Făgărașului, una dintre cele mai frumoase cetăți din lume, de vizitat toamna aceasta

Dacă toamna aceasta, vrei să ai parte de o călătorie memorabilă, îți recomandăm un loc de poveste, încărcat de istorie, pe care trebuie să-l vezi: Cetatea Făgărașului, o bijuterie arhitectonică a anilor din urmă. 

Cetatea Făgărașului – fortăreața care nu a fost cucerită vreodată

Unde? Cetatea Făgărașului – Făgăraș, strada Mihai Viteazul numărul 1, DN 1. Poți ajunge și cu trenul până la gara din Făgăraș.

Cetatea Făgărașului este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume și una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Europa de Est. Este cunoscută ca fiind „cetatea care nu a fost cucerită vreodată„, deși de-a lungul secolelor tumultoase, încă din anii 1500 și până în secolul al XIX-lea, a fost atacată de 15 ori însă fortăreața nu a cedat.

Construcția ar fi început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. Soţia sa, Doamna Stanca, a organizat aici numeroase baluri, la care participau nobilii din zonă. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă.

Vezi locuri de cazare în zonă, aici! 

Scurtă istorie a Cetății Făgărașului

Cetatea Făgăraşului a reprezentat, în secolele trecute, un punct strategic important, fiind situată la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi aproape de Ţara Românească. A fost folosită ca și reședință princiară de Mihai Viteazul, de principele Gabriel Bethlen și de Mihail Apafi. Prima atestare documentară a cetății este din 1455, iar, în 1456, Iancu de Hunedoara o numește într-o epistolă: ,,cetatea noastră Făgăraş”.

De-a lungul anilor, a suferit numeroase transformări: a fost fortificație de apărare, castel, cu ample șanțuri de apărare și bastioane. În secolul al XVII-lea, a fost definitivată forma actuală a Cetății Făgăraș, atunci când principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, o modernizează cu ajutorul iobagilor din zonă și a meșterilor italieni. În anii 1700, a trecut sub stăpânire austriacă și a fost transformată în garnizoană, pierzându-și strălucirea. În secolul al XX-lea, a fost de la garnizoană pentru armata română până la închisoare pentru deținuții politici. Lucrările de restaurare au început abia după anul 1960.

Cetatea Făgărașului găzduiește, astăzi, Muzeul Țării Făgărașului, precum și o serie de expoziții și evenimente culturale.

Vezi locuri de cazare în zonă, aici! 

Program de vizitare:

Luni, închis, marți-vineri: 8.00-17.00, sâmbătă-duminică: 9.00-17.00.

Cât costă? Adulți: 30 de lei, elevi și studenți: 10 lei, pensionari: 15 lei, gratuit pentru copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și însoțitori.

Alte obiective turistice superbe din Țara Făgărașului, vezi aici!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *