Știi sentimentul acela când vrei să pleci, undeva, departe, în munți, într-un sătuc izolat, să mai uiți de ale tale și să asculți liniștea? Și tot te gândești unde ai putea fugi de lume pentru câteva zile. Parcă nu ai vrea să te duci în aceleași locuri bine știute și, parcă, ai vrea ceva nou: acea perlă rară care să-ți bucure mintea și sufletul. Am găsit pentru voi căsuța de poveste a bunicilor, unde timpul s-a oprit în loc, și unde veți cunoaște un crâmpei din autenticitatea satului românesc. Haideți cu noi să o descoperim!
“La noi la munte”, raiul neștiut din inima munților Apuseni
Cabană rustică în Apuseni
Unde? Mătișești, comuna Horea, județul Alba, la 109 km de Cluj, la 177 de km de Sibiu, la 440 km de București.
Căsuța de poveste căreia îi trecem, astăzi, pragul numește simplu: ,,La noi la munte“ și este situată într-un sat superb din Apuseni, Mătișești, un loc cu peisaje care-ți taie respirația și care te vor face să tot revii. Este aer curat, miros de brad, ulițe idilice și reîntoarcerea la copilărie. Este viața de la țară, autentică și atât de frumoasă, care îți va readuce, pentru câteva zile, liniștea în suflet.
“La noi la munte” este, de fapt, o casă veche de 60 de ani, restaurată, cu atenție la detalii, de doi tineri din Timișoara, care au vrut să păstreze și elementele originale ale fostei locuințe. Din exterior, poți spune că este doar o căsuță de-a locului, nu poți să-ți dai seama, imediat, ce comori se ascund înăuntru, dar odată ce intri, te va uimi felul în care sunt mobilate camerele: rustic și cu mult bun gust, predomină lemnul și decorațiunile tradiționale ingenioase.
Surpriza o veți descoperi abia la mansardă, unde priveliștea pe care vi se va așterne în fața ochilor vă va lăsa cu gura căscată, la propriu. Prin geamul generos, natura invadează camera: munții și văile se văd în toată splendoarea fix din pat. Tocmai aceasta a fost marea provocare a constructorilor: să poată integra geamul enorm astfel încât să nu știrbească din autenticitatea casei. De la 1050 de metri altitudine, unde este așezată căsuța, vezi, în zare, satul Fericet, locul unde s-a născut Horea, iar de pe terasă poți face fotografii bune de pus la loc de cinste, într-un album de colecție.
Locația este potrivită pentru călătorii care iubesc muntele, natura și viața simplă, pentru că aici trebuie să mai faci și focul și să reziști câteva zile fără prea mult semnal la telefon.
Căsuța poate primi șapte oaspeți și se închiriază integral. Este compusă dintr-un apartament cu două dormitoare, la parter, ambele cu șemineu, o baie și o mică bucătărie. La etaj, este mansarda cea tare frumoasă, care poate găzdui două sau trei persoane.
Bine de știut: Este cabana momentului în România. Dacă vreți să vă faceți rezervare, să vă gândiți din timp, pentru că locurile se epuizează rapid. Disponibilitate există pentru anul viitor. Vezi mai multe AICI!
Tip: Dacă vrei să ajungi aici și să te bucuri și de alte peisaje de poveste ale Apusenilor, vino pe DN1R – Trans Ursoaia, drumul pitoresc care leagă județul Alba de județul Cluj. Se poate ajunge ușor cu mașina, ultimul kilometru este neasfaltat, dar accesibil. (sursă foto: Facebook / La noi la munte. Foto main: Andreea Petnehazi)
Ce poți face în zonă?
Biserica din Mătișești
Rezervația Naturală Izbucul din Mătișești
Parcul Natural Munții Apuseni
Casa Memorială Horea
Rezervația naturală Peștera Dirninii
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.