Comoara ascunsă a Transilvaniei, locul neștiut, pe care nu trebuie să-l ratezi vara aceasta
Comoara ascunsă a Transilvaniei, locul neștiut, pe care nu trebuie să-l ratezi vara aceasta

Vă este dor de verde, de multe nuanțe de verde, astfel încât să vă doară ochii și să spuneți: “fix de asta am nevoie, de un loc în natură, departe de tot și de toate, unde să mai uit de anul acesta atât de complicat”? Mergem, astăzi, împreună, într-un tărâm prea puțin cunoscut la noi, un loc din România despre care ați auzit câte ceva, poate, doar stereotipii, și, din cauza lor, nu ați fost curioși să-l descoperiți. Să lăsăm prejudecățile deoparte și haideți să vizităm, acum, inima Ținutului Secuiesc: Harghita, comoara surprinzătoare din natură!

Unde? Harghita – la 311 km de București, la 236 de km de Iași, la 281 de km de Cluj.

Pentru noi, Harghita a fost o surpriză plăcută. Pentru că și noi, ca și voi, am tot auzit de prea multe ori că dacă vii aici “nu-ți vei putea cumpăra nici măcar o pâine, pentru că nu se vorbește românește”. Ei, nu-i chiar așa! Da, nu or ști ei prea multe cuvinte în limba română, dar oamenii aceștia sunt deschiși, săritori, te ajută, indiferent de bariera limbii, și, mai ales, sunt gata să-ți arate ținutul de poveste în care i-a așezat Dumnezeu. Și ce peisaje de vis sunt și ce aventuri unice am trăit! Credeți-ne, pe cuvânt, că veți fi uimiți de frumusețile incredibile care se ascund în secuime, între colinele pitorești ale Transilvaniei! (foto: visitharghita.ro).

Este greu să pui pe primul loc care a fost cea mai faină experiență: de la adrenalina pe care ți-o dă pista de bob din Lunca de Sus, la sania de vară din vârful Harghita Mădăraș până la frumoșii cai islandezi din comuna Izvoarele și gustul inegalabil al cărnii fierte secuiești, stropite cu un pahărel de pălincă de cireșe, toate ne-au făcut să ne simțim tare bine, ca turiști aterizați, direct, din haosul fierbinte al orașului.

Și mai mult decât atât, ne-am mirat, cumva, de normalitate: că, în secuime, te simți ca afară, pentru că este foarte curat, totul aranjat în linie, chiar și în satele din vârf de munte, unde nu ai nici semnal la telefon, că oamenii zâmbesc, sincer, și dacă le treci pragul îți pun pe masă tot ce au mai bun, că mâncarea este fabuloasă, nu cred că trebuie să vă mai spun, sau că diminețile au un parfum aparte, din anii din urmă, din copilăria, la țară, la bunici. Aburul nopții iese din pământ în sunet de clopot și miroase a iarbă proaspăt cosită. Este aer curat, natură pură, cabane idilice, neștiute, și vei avea parte de toată relaxarea de care ai nevoie.

Este tabloul perfect… pentru o vacanță perfectă alături de familie, de copii. Căci locurile din Harghita sunt child-friendly. Nu se va plictisi nimeni, pentru că veți avea atâtea de făcut și de văzut. Și noi vă spunem să încercați, anul acesta, Harghita, destinația inedită din România, care vă va cuceri pe loc și veți vrea, cu siguranță, să reveniți. Îndrăzniți să treceți peste șabloane și tipare și veți vedea că veți spune, la final: “oare de ce nu am văzut până acum comorile neștiute de lângă noi?”

Top 10 lucruri pe care trebuie să le faci în Harghita

1. Pista de bob – SkiGyimeș din Lunca de Sus – dacă vreți adrenalină acesta este locul perfect, și, spunem noi, atracția anului în România. Pista este funcțională atât iarna, cât și vara. Senzațiile tari sunt garantate. Ești urcat sus, încet, cu bobul și, apoi, pornești spre vale, coborând 1.200 de metri. Viteza maximă pe care o poate atinge bobul este de 45 kilometri pe oră, iar, dacă vă sperie rapiditatea, îl puteți controla cu frâna. Bonus pentru curaj este peisajul de vis pe care îl vezi de sus: satul Lunca de Sus, este, poate, unul dintre cele neștiute și pitorești sate din secuime.

2. Sania de vară – Faradt Bakkancs – Dacă tot ați ajuns în Harghita, să nu ratați o altă experiență unică: sania de vară. Urci, practic, 10 kilometri în munte, cu jeepul, și, apoi, cobori cu mountain cartul. Adrenalina, senzațiile tari și peisajul incredibil de frumos sunt garantate.

3. Observatorul de Urși din Deșag – Observatorul se află în comuna Zetea, satul Deșag. Grupurile trebuie să fie de minimum două persoane, iar plecările se fac cu câteva ore înainte de lăsarea nopţii. Veți sta într-o mica cabană, cu un perete de sticlă și veți avea posibilitatea să admirați urșii în mediul lor natural. Și ce senzație tare ai când apare primul urs!

4. Centrul de Echitație “Ivo Riding Ranch” de la Izvoare-Zetea – Aici, se află singura herghelie de cai islandezi din România. Calul islandez este foarte prietenos, docil şi uşor de manevrat. Se potriveşte atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

5. Parcul de animale Sălbatice din Izvoare Zetea – Vizitați, neapărat, și Parcul de Animale Sălbatice din Izvoare și aveți avea sansa să observați viața cerbului carpatin, a cerbului lopatar, a muflonului și a mistrețului în mediul lor natural. Plimbarea este însoțită de un ghid experimentat.

6. Parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc – Pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, sunt 40 de conace și castele în miniatură, locul potrivit pentru a-i aduce pe cei mici. Este foarte frumos și te simți ca-n lumea lui Gulliver.

7. Muzeul de Aragonit din Corund – Este primul și unicul muzeu de acest fel din Europa, deschis între 1 mai și 1 noiembrie. Aragonitul este un mineral cristalizat, îmbogăţit în calciu, săpat de apele minerale sărate. Obiectele şi artefactele din aragonit au ajuns, în 1890, la Expoziţia Mondială din Paris. Și tot aici îți poți slefui propria bijuterie. Inimioara din imagine a ieșit așa după vreo două ore de muncă grea.

8. Atelierul de prelucrare de iască din Corund – Este singurul atelier de prelucrare de iască din țară și din Europa. Iasca este o ciupercă din pădurile de fag, care crește doar pe arborii bătrâni. În satul Corund, mai sunt puține familii care transformă iasca în obiective decorative sau vestimentare de mare preț. Așa că merită o vizită să vedeți tradițiile autentice!

9. Distileria de pălincă – Jamy – Odorheiu Secuiesc – Nu puteți să plecați din Harghita fără să gustați o pălincă tare bună. La Jamy, veți avea ocazia să degustați specialități rare: pălincă de cireșe, de caise și de zmeură. Să vă țină doar stomacul!

10. Studioul de animație – Legendarium – Odorheiu Secuiesc – Vreți să vedeți cum se fac desenele animate, pas cu pas, faceți o vizită la studioul de animație Legendarium și nu veți regreta. Este lumea fascinantă a copilăriei, unde legendele locului prind viață pe marele ecran.

Mai multe obiective turistice din Harghita, vedeți pe pagina www.visitharghita.ro, AICI!

UNDE TE CAZEZI?

Hotel Septimia Hotel, Welness and Spa – Hotelul este situat chiar în orașul Odorheiu Secuiesc și este locul perfect pentru familiile cu copii. Are o piscină generoasă, două ciubăre cu apă sărată și loc destul ca să vă bronzați. Mâncarea este tare bună și vă recomandăm să încercați clătite cu friptură de porc. Știm, sună ciudat, nouă ne-a plăcut tare mult!

Vezi cât costă AICI!

Pensiunea Zetevar – La 17 kilometri de Odorheiu Secuiesc, sunt 10 căsuțe din lemn, tare faine, în mijlocul naturii. Este locul ideal pentru aceste vremuri, dar și pentru cei care preferă liniștea și frumusețea peisajului montan. Sunt toate condițiile: o mică piscină, ciubăr cu apă sărată, saună, teren de fotbal și tenis, iar, de aici, puteți face excursii culturale în zonă sau drumeții montane și chiar și rafting.

Vezi cât costă AICI!

Hotel Târnava – dacă preferați o cazare, la îndemână, în centrul orașului, vă recomandăm Hotel Târnava. Este cadrul ideal pentru a porni în drumeții, să descoperiți împrejurimile de poveste. Cât despre mâncare, păstrăvul cu mămăligă ne-a cucerit.

Vezi cât costă AICI!

Cabana Pava Desag – urcăm, acum, spre munte, unde am descoperit un loc despre care puțini știu, pentru că este chiar nou-nouț. O cabană pitorească, așezată într-un loc idilic, unde nu veți auzi decât țârâitul greierilor și nu veți avea prea mult semnal la telefon. Atracția locului este, pe lângă peisaj, și mâncarea. Încercați papricaș de hribi.

Vezi cât costă AICI!

Cabana OregSzivacs – un alt loc nou, unde merită să vă cazați este la poalele munților Harghita Mădăraș: Cabana OregSzivacs, aflată la o distanță de 10 kilometri de vârful Mădăraș și la 25 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. Sunt trei bungalouri, păstrăvărie și baza de experiențe FáradtBakancs, unde veți avea parte de aventură cât cuprinde.

Pensiunea Pava & Spa din Odorheiul Secuiesc – Dacă vreți să admirați orașul Odorheiul Secuiesc de sus, de pe o colină, Pensiunea Pava este locul potrivit. Veți fi uimiți cât de frumos este. Și dacă tot sunteți aici, nu uitați să cereți o porție mare de suncă maturată, timp de nouă luni, în Salina Praid și supă cremă de hribi.

Vezi cât costă AICI!

Pensiunea Sovidek din Ocna de Sus – Liniște cât cuprinde, peisaje pitorești și mâncare autentică secuiască. Ce poți să vrei mai mult de la o vacanță?

Vezi cât costă AICI!

Mai multe locuri de cazare în Harghita, vedeți AICI!

De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook