Calator in Bascheti

Crezi că-i Thailanda? Uită-te mai bine, e chiar la noi! Am găsit plaja de vis, ascunsă între stânci
Crezi că-i Thailanda? Uită-te mai bine, e chiar la noi! Am găsit plaja de vis, ascunsă între stânci

Șuncuiuș – Krabi: 8.374 de kilometri distanță. Nu! Nu trebuie să călătorești până la capătul pământului ca să te bucuri de raiul de pe pământ. După izolare, îți propunem să îți faci vacanța în România celor o mie de lumi! Pentru că ai toate motivele din lume, iar plaja săpată în inima munților, care te duce cu gândul departe, e doar unul dintre ele. Deși ai spune, fără să stai prea mult pe gânduri, că e un loc exotic de pe alt continent, este chiar la noi, în Apusenii de poveste. Vă invităm să îl descoperiți chiar acum, în cadrul campaniei ”România celor o mie de lumi” – o campanie inedită, inițiată de Calatorinbascheti.ro, pentru susținerea turismului românesc.

Unde?

Șuncuiuș, Bihor: la 103 km de Cluj-Napoca, la 241 km de Timișoara, la 541 km de București, la 493 km de Iași

Da, avem un colț de Thailanda, chiar în România! Când am ajuns la plaja dintre munți prima noastră reacție a fost… ”wow, avem așa ceva în România?”.  Și nu pentru că am fi găsit aici ceva sofisticat, însă imaginea pe care o aveam în față ne-a uimit efectiv. Ne uitam la stânca despărțită de plajă doar de râu și nu ne venea să credem cât de mult seamănă cu un loc, pe care, culmea, îl vizitaserăm cu fix 5 luni în urmă. De la culoare, formă, până la vegetația care a crescut pe stâncă parcă de nicăieri, toate te duc cu gândul departe, la Thailanda. Până și culoarea nisipului e aceeași ca cea din exoticul Krabi. Dovadă stă fotografia de mai jos, făcută de noi, într-una din vacanțele noastre din Asia.

Și nu e nicio exagerare. Aici, o mică parte din malul răului Crișul Repede a fost amenajat și transformat într-o plajă în toată regula. Ce-am găsit, la Șuncuiuș, în Bihor? Vorbim de o plajă cu nisip fin, sezlonguri ca la mare și un view ireal de frumos.

E exact locul de care ai nevoie după săptămâni întregi de izolare, ca să te bucuri de natură și, mai ales, de libertate. Este locul în care nu îți pasă dacă ai semnal sau nu, îți lași telefonul pe silent și te bucuri că, măcar pentru câteva zile, nu mai vrea nimeni nimic de la tine. E locul pe care e musai să îl puneți pe lista de călătorii, atunci când totul va fi bine.

Cum ajungi și unde te cazezi la Șuncuiuș?

Drumul este ușor accesibil cu mașina. Asfaltul este ca în palmă până la Șuncuiuș, iar de aici sunt de parcurs doar doi kilometri, pe un drum de țară. Practic, e doar începutul unui traseu superb, care te va duce spre câteva dintre cele mai spectaculoase peșteri din România: Izbândiș, Batanului, Vântului și Moanei. În jurul plajei veți găsi două pensiuni, Grădia și Lavinia. De menționat că plaja nu este foarte mare, iar experiența anului trecut a arătat că locul a fost aglomerat în perioada de vârf de sezon. Ca să vă bucurați de liniște, vă recomandăm să ajungeți aici la început de sezon sau în timpul săptămânii.

Cazare în Șuncuiuș, găsiți AICI.

Cum ajungi cu mașina?

Traseu din București – Pitești – Alba – Turda – Huedin – Negreni – Șuncuiuș

Ce ai de făcut? Trasee de via ferata în Apuseni

– Pentru amatorii de cățărări montane sunt amenajate, chiar lângă plajă, câteva trasee de via ferata, pentru toate nivelurile de experiență.
– Cei care iubesc muntele pot să se exploreze zona și să facă plimbări pe mai multe trasee: unele mai puțin bătătorite, altele cunoscute.
– Rafting pe râul Criș
– Speologie

Articolul face parte din campania ”România celor o mie de lumi” – o campanie inițiată de Calatorinbascheti.ro, sprijinită de GastroNomNom, pentru susținerea turismului românesc, în vremuri de criză. Campania conține o serie articole inedite, prin care punem în oglindă mai multe destinații din România, care seamănă izbitor cu minuni turistice ale lumii. Plaja de la Șuncuiuș e doar una dintre ele, iar ca acest loc sunt multe altele. Așa că, nu mai trebuie să călătorești până la capătul pământului, ca să te bucuri de raiul de pe pământ. Vei descoperi o țară uimitoare, irezistibilă, de poveste. După izolare, fă-ți vacanța în siguranță, în România celor o mie de lumi!

***De reținut: alăturările de imagini sunt simbolice și nu reprezintă o comparație calitativă și de valoare a destinațiilor. Lumea e mare, iar timpul trece repede. Merită s-o descoperim!

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *