Cu sezlongul în Raiul pe pământ. Straja, paradisul de pe pârtie, din inima Transilvaniei
Cu sezlongul în Raiul pe pământ. Straja, paradisul de pe pârtie, din inima Transilvaniei

Raiul pe pământ există și e chiar la noi, în România! Vă invităm, astăzi, într-o călătorie de poveste, în paradisul alb din munții Vâlcan, în Hunedoara. Ce poți să îți dorești mai mult decât să te bucuri de soare pe un sezlong, de zăpadă și de un peisaj ireal de frumos. Asta veți găsi la Straja, unul dintre cele mai mari domenii schiabile din România. Este locul perfect care te va scoate imediat din cotidianul agitat din vale. Și mai este și fain și chill, încât vei uita rapid de deadline -uri, trafic nebun și șefi morocănoși.

PÂRTIA STRAJA, CONDIȚII DE SCHI

Straja, Hunedoara: la 342 km de București, la 261 km de Cluj, la 268 km de Timișoara, la 579 km de Iași

Trebuie să spunem din capul locului că este a doua oară când ajungem la Straja. Nu am fost dați pe spate de stațiune din prima. Poate din cauza vremii, a cazării, poate din cauza mâncării, dar și pentru că suntem obișnuiți cu locuri cool și tradiționale. Experiența ne-a învățat, însă, că nu trebuie să judeci un loc sau o destinație la ”prima vedere”. Așa că am decis să repetăm experiența weekendul acesta și vă spunem cu mâna pe inimă că ceea ce am găsit ne-a plăcut tare mult.

Oamenii aici știu să zâmbească, angajații îngrijesc permanent pârtia și nimeni nu se supără dacă ești mai stângaci sau novice atunci când folosești telescaunul sau instalațiile. Atmosfera e una chill, cool asemănătoare cu ce găsești în resorturile de schi din străinătate (n.r. păstrând proporția, bineînțeles). Este, fără doar și poate, o alternativă la pârtiile supraaglomerate și poate ușor overrated de pe Valea Prahovei.

PREȚURI, PÂRTIA STRAJA

Dar ce ne-a uimit, cu adevărat, este barul și terasa de la ”apres ski”. Este un bar semi suspendat, cu view superb spre munte și spre Lupeni, în jurul căruia au fost amenajate câteva sezlonguri și fotolii. E o experiență greu de descris în cuvinte să stai aici și să nu te gândești la nimic, să uiți de tot și doar să te bucuri de Raiul din fața ta. Peste zi, sezlongurile sunt mai tot timpul ocupate, dar, seara, prinzi lejer un loc.

Noi am avut noroc de un apus de soare de toată frumusețea. Seara aici se țin petreceri cu DJ-i, responsabili cu distracția. Prețurile sunt mai măricele decât cele din oraș, dar cât se poate de decente: 10 lei un vin fiert, 10 lei o ciocolată caldă. La restaurantele din stațiune, pentru o cafea veți plăti 7-8 lei, iar pentru o porție de mâncare, carne și garnitură în jur de 30 de lei.

CE VEI GĂSI ÎN STAȚIUNEA STRAJA?

Sunt 26 de kilometri de domeniu schiabil, dintre care 20 sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Pentru transportul cu teleschiul și telescaunul veți plăti 110 lei, pentru o zi, 200 de lei pentru două zile, 280 de lei pentru trei zile și 1500 de lei pentru întreg sezonul.

CAZARE ÎN STAȚIUNEA STRAJA

Cu siguranță, veți găsi pensiuni faine la Straja, noi, însă, am preferat să ne cazăm la Pensiunea “Retezat Câmpu’ lu’ Neag”, o pensiune tradițională cochetă, aflată în Uricani, la 12 km de stațiunea Straja.

Vezi cât costă cazarea: AICI

Vezi alte pensiuni din Straja, Hunedoara: AICI

Sursa foto: Brigitta Fetser. Mai multe fotografii cu peisaje de poveste din țară și străinătate realizate de prietena noastră, Brigitta Fetser găsiți AICI.

De reținut:
***Recomandările Călător în Bascheți sunt niște review-uri și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook