Calator in Bascheti

Cum să ajungi în 45 de țări cu bani puțini. 10 sfaturi de ținut minte.
Cum să ajungi în 45 de țări cu bani puțini. 10 sfaturi de ținut minte.

Prietenii ne tot întreabă cum reușim să călătorim atât de mult cu bani puțini. Avem un job normal, cu un salariu mediu, pentru un om care locuiește în București și, totuși, de-a lungul anilor, am reușit să ajungem în 45 de țări. Din exterior, poate părea că trăim acel „dream life”: azi, pe o plajă din Bali, mâine, pe coasta Portugaliei, dar asta pentru că am învățat cum să călătorim smart și, mai ales, cum să fim chibzuiți. Iată câteva trucuri pe care le folosim și care, pentru noi, au funcționat de fiecare dată.

1. CÂND SĂ CĂLĂTOREȘTI?

Pleacă în vacanță, când alții vin! Evită lunile august și decembrie și marile sărbători, când peste tot în lume este foarte aglomerat, iar prețurile explodează. Cele mai bune perioade în care puteți călători cu bani puțini sunt lunile ianuarie, februarie, mai, octombrie și noiembrie. Tip: Pentru Spania și Portugalia, unele dintre cele mai scumpe destinații din Europa, vă recomandăm să călătoriți la început de mai, atunci când nu e nici atât de cald și găsiți bilete și cu 100 de euro. În rest, ajung chiar și la 300 de euro.

2. NU CĂLĂTORI ÎN WEEKEND!

Atunci când vrei să pleci într-un city break, în weekend, asigură-te că poți să îți iei măcar o zi liberă în plus de la muncă. Cele mai scumpe zile de plecare sunt vineri și sâmbăta. Așa că, dacă vei pleca joi sau într-o altă zi din săptămână, poți economisi bani serioși.

3. REZERVĂ-ȚI VACANȚA DIN TIMP!

Din experiența noastră, vă recomandăm să vă luați biletul de avion cu cel puțin două luni înainte. Economia este substanțială. Nu lăsați pe ultima sută de metri, pentru că principiul “last-minute” nu funcționează tot timpul la companiile aeriene. Un bilet cumpărat de azi pentru mâine poate costa cât o vacanță întreagă.

4. ÎNVAȚĂ SĂ CAUȚI BILETE DE AVION IEFTINE!

Există mai multe site-uri care scanează toate companiile aeriene și te ajută să găsești cel mai ieftin bilet. Îți compară, practic, toate ofertele pentru destinația aleasă de tine. Cel mai popular este Momondo, dar mai puteți încerca și Kayac, Expedia, Opodo, Vola sau Skyscanner.

Abonează-te la noutățile companiilor aeriene care te interesează. Dă like paginilor de Facebook și de Instagram, ca  să afli ofertele lor promoționale. Chiar dacă anunță reduceri, fiecare companie are doar câteva locuri la preț mic și orice minut de întârziere poate să însemne o șansă ratată. Asigură-te că ai o rezervă de minim 500 de lei pe card și că poți pleca oricând. Doar așa îți poți cumpăra pe loc biletul!

5. FOOD STREET SAU RESTAURANT?

Acolo, unde se vinde mâncare pe stradă suntem primii la coadă. Preferăm food street-ul, mâncare autentică, gătită-n fața ta! Nu am pățit nimic, nici măcar în Asia, unde lumea se ferește să guste din mâna vânzătorilor ambulanți. Sau, dacă simțim nevoia, ne mai cumpărăm una, alta din supermarket. La restaurant, nu poți mânca în fiecare zi, căci doare… Am plătit în centrul Lisabonei pentru două pizza și două beri… 50 de euro. Căci, nu ne-am uitat în meniu și nu ne-am gândit că poate costa mult.

6. BANII. CASH SAU CARD?

Noi preferăm banii cash, după ce am pățit prea multe. Pentru 20 de euro scoși de la un bancomat din Portugalia, am plătit un comision usturător: aproape dublu. Așa că, înainte de fiecare vacanță, ne facem un calcul simplu: cam cât am putea cheltui într-o zi și mai luăm și o sumă în plus pentru situații neprevăzute. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Există și soluții de carduri, care te pot scăpa de comisioane nedorite.

7. ASIGURAREA DE CĂLĂTORIE

Este un “must”. Nu costă mult. Pentru un an întreg, vei plăti cam 120 de lei. În schimb, dacă pățești ceva un singur consult de urgență te poate costa cam cât bugetul tău de buzunar pentru întreg sejurul. Ar fi bine să ai în bagaje și o mică trusă de medicamente uzuale. În China, de exemplu, pentru că la farmacie nu știau deloc engleză, mi-au dat în loc de pastile de răceală… niște alifii urât mirositoare din plante, cu efect zero.

8. UNDE TE CAZEZI?

Dacă călătoresti solo mai bine stai într-un hostel. Sunt cele mai ieftine cazări, mai ales în Europa, unde prețurile sunt destul de mari. Vei avea un pat decent unde să dormi si vei scoate puțini bani din buzunar, între 10 și 20 de euro pe noapte. Dacă nu vă place la hostel, mai sunt și site-urile directe ale proprietarilor, unde poți negocia cu ei pe mail. În Seychelles, am stat cu 90 de euro pe noapte/cameră/ cu mic dejun/ cazare găsită pe un site nemțesc, în cel mai frumos golf din insula Mahe: Beau Vallon.

9. BUGET PENTRU OBIECTIVE TURISTICE

Trebuie să vă gândiți de acasă ce aveți de văzut, cât costă și cu ce ajungeți până acolo. În Japonia, am pus deoparte 100 de euro pentru trenul glonț Shinkanzen, între Tokyo și Osaka, sau în Singapore, am știut că o tură cu roata deasupra orașului costă 25 de euro de persoană. La fel procedăm și cu intrările la muzee sau parcuri tematice. Nu le vizităm chiar pe toate, ci ne luăm bani doar pentru cele care ne interesează.

10. CUM FACI ROST DE BANI?

Bugetul pentru o călătorie se face, de fapt, acasă, prin economii. Și cum le faci? Plătind facturile la timp, minimizându-ți cheltuielile și ducând o viață cumpătată. Fără cumpărături inutile, fără haine prea multe care-ți cad de-a valma din dulap, fără litri de benzină lunar. Și cu metroul, cu bicicleta sau cu trotineta e cool să mergi la muncă, nu?

Noi așa facem și reușim să călătorim mult, pentru că asta este una dintre prioritățile noastre. Atunci când îți propui ceva, indiferent ce, nu are cum să nu-ți iasă. Vă dorim călătorii inspirate!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *