COREEA DE SUD – „Țara dimineților liniștite”, printre cele mai sigure din lume
Poate vă întrebați: “ce-ar putea să-ți ofere un oraș ca Seulul”? O călătorie în viitor și una în trecut, aș spune eu, ambele cuprinse în aceeași metropolă-gigant. Zeci de temple ale măreţelor dinastii de odinioară se întrepătrund, armonios, cu zgârie-norii care, parcă, vor să atingă cerul; tarabe cu mâncare tradiţională te ameţesc de miros lângă magazine cu gadgeturi şi electronice din anii care, pentru noi, încă n-au sosit, evident, toate marca Samsung sau LG; tineri îmbrăcaţi după ultimul catalog de modă, cu coafuri îndrăzneţe şi fistichii, “made în Coreea”, sau purtând cu mândrie „hanbok-ul” – costumul naţional coreean.
Când te plimbi pe străzi, la orice oră din zi sau noapte, oraşul este plin de culoare, este viu, vibrează. Ca şi cum cele 10 milioane de locuitori nu ar dormi vreodată. La orice pas, descoperi un festival, un templu ori vreo expoziţie “de te miri ce” sau vreo străduţă cu zeci de magazine, unde, cu greu, te strecori prin marea de oameni. Doar râul Han îţi dă acea pauză de care ai nevoie din haosul oraşului.
Pe scurt, când nu este tradițional, Seulul este electrizant și, evident, „gangnam style”. Este una dintre cele mai “cool” capitale asiatice pe care le-am văzut.
Când să vizitezi Seulul?
Cel mai potrivit este să ajungi în Seul primăvăra și toamna, deoarece iernile sunt friguroase, iar verile, ca la noi, călduroase.
Cazare găsești aici.
CE AI DE VĂZUT ÎN SEUL?
1. Cartierul Gangnam, în traducere, “la sud de râul Hangang”. Ce ar fi Seulul fără cunoscutul deja cartier „Gangnam”? Este spectacolul străzii la superlativ, locul unde luxul este la el acasă, dar locul de întâlnire al tinerilor care se întrec ținute și coafuri care mai de care mai extravagante.
2. Piata de pește Noryangjin – sunt 800 de standuri cu pește, scoici, caracatiță, rechin sau alte vietăți marine. Toate sunt asezate, cu grijă, ca într-o vitrină luxoasă. Este un „must-have” al turistului hai-hui prin Seul.
3. Seul Tower, simbolul Seulului, este ridicat pe muntele Namsan și are 236,7 metri înălțime. E ca și cum ai privi un puzzle uriaș de clădiri, parcuri, coline și păduri. Dacă Parisul are lăcățele iubirii pe podul Artei de pe Sena, Seulul le are și el, suspendate, pe o terasă la înălțime, în Seul Tower. Îndrăgostiți din toată lumea își jură dragoste eternă și își leagă, simbolic, destinele cu lacăte prinse mărturie de gardurile terasei.
4. Palatul Regal Gyeongbokgung sau “Palatul Fericirii Strălucitoare” a fost construit pe Sejongro, bulevardul principal al orașului, la doi pași de Casa Albastră, reședința președintelui. Nu trebuie să ratezi ceremonialul schimbarii gărzilor. E spectaculos!
5. Piața Gwangjang Este, de fapt, un bazar de textile, care și-a câștigat renumele de piață de bunătăți, datorită tarabelor cu mâncare tradițională. Trebuie neapărat să încerci orice îți face cu ochiul. Nu are cum să nu fie bun!
6.Piața Namdaemun – tradiționala piață din Seul, este deschisă non-stop. Pe măsuțe, întinse cât vezi cu ochii, se vinde ce nici nu gândești: de la șuruburi, haine până la flori, ceasuri, suveniruri. Sunt peste o mie de astfel de magazine.
7.Myeongdong – este artera-simbol a orașului, și, evident, cea mai aglomerată, împânzită cu zeci de magazine de haine și de cosmetice sud-coreene. Găsești creme de tot felul: cu extract de melc sau șarpe până la tratamente inovatoare pentru piele.
8.Dongdaemun Design Plaza este o clădire neofuturistă, realizată de arhitectul britanic Zaha Hadid, care te va uimi. E ca și cum ar fi fost făcută de mâna extratereștrilor. Aici, se dă ora exactă în materie de modă și stil.
9.Muzeul Războiului – a fost deschis pe locul fostelor garnizoane ale infanteriei sud-coreene. În aer liber, sunt expuse de la tancuri, elicoptere, nave din cel de-al doilea război mondial și din războiul din Vietnam până avioane militare americane vechi.
Este o așezare-gigant. În primele zile, am cam rătăcit pe strazi până nimeream hotelul; trebuie să-ți iei puncte de reper și să fii cu ochii în patru ca să știi cum să te orientezi, căci, pe hărți, nu sunt trecute chiar toate străzile, altfel aș fi ținut în mână un atlas, atât de întinsă este metropola sud coreeană.
Destinația este foarte sigură. Îți poți arunca portofelul pe o bancă și, seară, tot acolo îl vei găși. Căci, coreenii sunt civilizați, atenți si săritori. La metrou, mi-au atras atenția atunci când mi s-a deschis fermoarul rucsacului, iar un polițist mi-a adus un pahar de apă, atunci când a observat că mi-au dat lacrimile de la sosul lor mult prea condimentat.
BINE DE ȘTIUT:
Ca să te duci în Coreea de Sud nu ai nevoie de viză și nici de vreun vaccin. Un bilet de avion spre Seul variază între 450 și 800 de euro.
Populaţie: 51 de milioane de locuitori
Moneda – won; 10.000 de won =7,6 euro.
Religie: budism, protestantism, confucianism, romano-catolicism. 30 la sută dintre sud-coreeni sunt creștini.