Dacă nu ați ajuns până acum în Țara Făgărașului, trebuie neapărat să puneți acest pământ magic pe lista de călătorii, pentru că ascunde comori nebănuite care te vor fermeca și care te vor face să te întorci ca să-l descoperi așa cum se cuvine. Între Olt și Munții Făgăraș, natura a pictat un colț de rai, peste care anii istoriei și-au lăsat amprenta. Sunt tradiții străvechi, legende și mistere, așa cum nu am găsit în niciun alt colț de Românie și despre care vrem să vă povestim chiar acum. Țara Făgărașului este destinație de munte a anului, vara aceasta, și vă invităm să o descoperiți chiar acum.
Țara Făgărașului este pentru noi locul unde mergem, ori de câte ori, vrem să mai evadăm puțin din cotidian sau vrem să fugim din orașul mult prea sufocant. Ajungem aici pentru frumusețea peisajului, pentru liniște, pentru mâncarea cu gust autentic, pentru oamenii blânzi și așezați, care îți împrumută și ție acel sentiment că trebuie să înveți să trăiești încet și să te bucuri doar de clipa de acum. Mai mult decât atât, Țara Făgărașului ne fascinează cu legendele și misterele ei, pe care le-am descoperit la tot pasul, în acest tărâm minunat.
Și să vă spunem despre un loc mai puțin știut, pe care trebuie să-l vedeți neapărat. Ați auzit de Cetatea lui Negru Vodă de la Breaza? Ruinele de piatră sunt, sus, în munţi, acoperite de natură și au fost scoase, acum, la lumină după 700 de ani de istorie tumultoasă. Asociația Țării Făgărașului va promova cetatea împreună cu Muzeul Valer Literat. Va deveni un obiectiv turistic de neratat, marcat, promovat și organizat la standarde europene. Drumul până sus este tare frumos, prin pădure, și cu siguranță, veți rămâne uimiți de ceea ce veți vedea. (foto: bunaziuafagaras.ro).
MAI MULTE DESPRE ȚARA FĂGĂRAȘULUI VEZI AICI!
MISTERIOASA ABAȚIE CISTERCIANĂ DE LA CÂRȚA
Unde? Cârța, la 43 de kilometri de Sibiu.
Lăsam Cetatea lui Negru Vodă de la Breaza, și mergem, acum, în satul Cârța din Sibiu, pe malul stâng al Oltului, locul unde, dacă ajungi chiar și în trecere, nu ai cum să nu observi o construcție cel puțin ciudată: ruinele unui zid înalt, impunător, lipit de un turn, cu rozetă în mijloc. Tocmai această imagine desprinsă din alte vremuri ne-a făcut să ne oprim și să-i aflăm povestea.
Abația Cisterciană este unică la noi în țară, este singura care s-a mai păstrat după ce Abația de la Igriș din județul Timiș a fost distrusă de invaziile tătare. La Igriș, de altfel, a fost atestată prima bibliotecă din România.
Construcția de la Cârța, cu accente gotice, a început între anii 1205 și 1206, pe locul unei foste mlaștini, după ce un grup de călugări cistercieni, veniţi din zona Timișului, au ajuns în zonă și cu ajutorul unor meșteri pietrari din Franţa au ridicat lăcașul de cult. După invazia tătară din 1241, mânăstirea a fost reconstruită în totalitate, fiind prima construcție gotică din Transilvania.
Viața la mănăstire, în acele vremuri, era foarte grea și plină de restricții. Călugării cistercieni trăiau auster, țineau post tot timpul anului, aveau un program de rugăciune strict, mâncau doar frunze de fag, puțină brânză și dormeau pe paturi de fân. Consumau însă vin, de altfel, ei au introdus vița de vie în Cârța. Mureau tineri, la 30-35 de ani, din cauza condițiilor de viață grele. În secolul al XV-lea, pentru că s-au dedat desfrâului, Regele Matei Corvin a desființat mănăstirea.
Astăzi, din fosta mânăstire s-au mai păstrat peretele vestic, fațada cu rozeta, turnul construit în 1495 și câteva ziduri exterioare. Abația este, acum, loc de rugăciune pentru evanghelicii din Cârța.
CINE ERAU CĂLUGĂRII CISTERCIENI?
Ordinul cistercian este un ordin catolic și a fost fondat, în 1058, în zona Burgundia din Franta și se baza pe regulile Sfântului Benedict: fecioria, sărăcia și ascultarea. Cistercienii își construiau lăcașuri de cult simple, dar grandioase, iar simbolul lor era rozeta gotică.
LEGENDELE ABAȚIEI CISTERCIENE DE LA CÂRȚA
Legendele spun că mănăstirea ar fi bântuită de călugării care au locuit aici. Se spune că locul ar avea o energie stranie și că mai mulți preoți ar fi văzut obiecte care se mișcă singure. Mormintele călugărilor pot fi văzute în curtea Abației. Și tot aici puteţi vizita cimitirul soldaţilor germani, căzuţi Primul Război Mondial. Mănăstirea a fost sursă de inspirație pentru celebrul film de groază “The Nun”. Alte legende spun că sub mănăstire ar fi tuneluri secrete care ar duce spre o mlaștină întunecată, unde s-ar auzi clopotele bătând.
Alte obiective turistice din Țara Făgărașului
Dacă tot ajungi aici, în Țara Făgărașului, trebuie să știi că vei avea în fiecare secundă ceva de făcut și de văzut. Sunt multe sate tradiționale, unde vei redescoperi gustul de altădată al copilăriei, unde te vei putea plimba cu căruța sau vei putea trăi în liniște măcar pentru câteva zile. Pont: În satul Rucăr, cel din Brașov, nu cel din Argeș, veți putea face canoe pe râu și veți putea face fotografii superbe de pe deal, de la cruce, unde se vor vedea ca-n palmă Munții Făgăraș, dar și curgerea lină a Oltului. Nu ratați nici:
Biserica rupestră de la Șinca Veche;
Cetatea Făgăraș;
Mănăstirea Sâmbăta de Sus;
Herghelia de la Sâmbăta de Jos;
Aventura Parc Drăguș;
Rezervaţia Naturală Holbav;
Lacul Bâlea;
Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag;
Muzeul Sătesc Matei Mânea din Copăcel;
Piramidele de la Şona;
Transfăgărășanul;
Porumbacu de Sus;
Muzeul de pânze și povești de la Mândra.
MAI MULTE OBIECTIVE TURISTICE DIN ȚARA FĂGĂRAȘULUI ȘI CUM AJUNGI, VEZI AICI!
CAZARE ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI
Sunt multe pensiuni în zonă, de la cele tradiționale până la A house-uri sau cabane cu piscine panoramice, cea mai nou cazare fabuloasă fiind Hanul Brâncovenesc de la Sâmbăta de Jos. Este o locație abia deschisă, care își primește oaspeții cu servicii premium și cu mâncăruri alese. De fapt, o curte interioară în stil brâncovenesc a fost renovată și are, acum, 14 camere, dintre care 3 apartamente, un restaurant cu 120 de locuri.
VEZI ALTE CAZĂRI DE POVESTE ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI, AICI!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.