
De azi, noi reguli de călătorie în UE. Ce se schimbă pentru români.
Vești bune pentru călătoriile în UE! Așteptam de aproape doi ani ca să putem călători mai simplu și prea multe fără bătăi de cap. Am tot fost, în această perioadă, în Spania, Italia, Portugalia, dar, de fiecare dată, trebuia să fim atenți la regulile de călătorie, diferite de la o țară la alta. De astăzi, intră în vigoare noile norme ale Comisiei Europene, mult mai simplificate, norme pe care toate țările UE trebuie să le pună în aplicare. Vi le spunem, pe scurt, mai jos.
- Cei vaccinați sau care au trecut prin boală, în ultimele 180 de zile, pot călători în țările Uniunii Europene doar cu certificatul digital european, fără teste suplimentare și fără carantină.
- La fel și cei care au un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen din ultimele 24 de ore.
- Tot de astăzi, pentru călătoriile în UE, s-a stabilit ca valabilitatea certificatelor de vaccinare să fie de maximum nouă luni (270 de zile). Dacă expiră, trebuie făcută doza booster.
- Se elimină lista semafor, fără țări roșii sau galbene.
- CE SE SCHIMBĂ ÎN ROMÂNIA?
În ceea ce privește România, la noi, certificatul verde își menține valabilitatea și după 1 februarie, dar pentru călătoriile în UE trebuie făcută și doza booster, dacă certificatul este expirat. - Se simplifică regulile de intrare în țară.
• Dacă ești vaccinat sau ai trecut prin boală și prezinți certificatul digital european, nu trebuie să te mai testezi, la intrarea în România, ca să nu stai în carantină, indiferent din ce țară te întorci.
• Pentru cei care au trecut prin boală, regula de mai sus se aplică doar dacă nu au trecut mai mult de 180 de zile de la vindecarea de Covid.
• Dacă nu ești vaccinat și nu ai trecut prin boală, ca să nu stai în carantină, se cere test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în România.
• Cine nu îndeplinește condițiile de mai sus, va intra în carantină 5 zile și nu 10 cum era până acum.
Procedurile s-au simplificat și datorită faptului că varianta Omicron a SARS-CoV-2, deși este mult mai contagioasă față de celelalte tulpini, nu a dus la o creștere semnificativă a ratei mortalității.
Călătorii inspirate și în siguranță vă dorim!