Calator in Bascheti

Cazare inedită în Apuseni. La noi la munte, cazare în stil nordic
Cazare inedită în Apuseni. La noi la munte, cazare în stil nordic

Ce ați spune să ne întoarcem pe ulița copilăriei? Hai cu noi să-ți povestim despre un loc neștiut și ireal de frumos din Țara Moților. Sunt peisaje bune de pus în ramă, este aer curat, miros de brad, ulițe idilice și oameni blânzi și puri. Noi suntem chiar acum în satul Mătișești, din comuna Horea, Alba, un colț de rai pe care merită și voi să-l vizitați. De ce? Vă dăm motivele mai jos.

Suntem într-un turneu prin țară de 2500 de kilometri ca să descoperim locuri inedite, pe care să le împărtășim cu voi. Am ajuns zilele acestea, în inima Apusenilor, unde, spre uimirea noastră, am găsit un loc de basm, sălbatic, neatins, pictat în culori vii de natură. Nu ne mai săturăm să privim munții, răsăritul, să stăm de vorbă cu moții, să facem fotografii prin albul pur al zăpezii.

,,LA NOI LA MUNTE” – CABANELE NORDICE, UN PETEC DE RAI

Unde? Mătișești, comuna Horea, județul Alba, la 109 km de Cluj, la 177 de km de Sibiu, la 440 km de București.

Rar ne mai uimește vreo cazare din România, dar noile cabane ridicate în Munții Apuseni ne-au lăsat fără cuvinte. Sunt amplasate pe un deal, cu priveliște spre cătunele Apusenilor și sunt tare frumoase. Pot rivaliza, cu ușurință, cu cele afară. De ce spunem ca este un colț de Norvegia? Pentru că într-un singur cătun, în Mătișești, sunt peste 10 căsuțe în stil nordic, de la A house-uri până la cabane scandinave, cu proprietari diferiți, care te duc cu gândul la Norvegia ori Finlanda.

Nu vrem să facem nicio comparație deplasată, ba dimpotrivă, suntem bucuroși că peisajul turistic românesc începe să se schimbe și că apar proiecte turistice inedite, făcute cu suflet și drag de România. Noi am ales pentru turul nostru să ne cazăm ” La noi la munte”. Este proiectul de suflet a doi tineri din Timișoara – Ramona și Septimiu – care au avut curajul și nebunia să investească în cătunul neștiut din munți, fascinați fiind de peisajele ireal de frumoase ale zonei. În mai puțin de doi ani, Mătișeștiul a fost pus pe harta turistică a țării.

,,La noi la munte” înseamnă, de fapt, 6 cabane premium, luxoase, decorate diferit, care pot primi 2, 4, 8 sau maximum 10 turiști, deschise la sfârșitul anului trecut. Patru cabane sunt în stil nordic și două în stil tradițional, cu amprentă scandinavă, datorită ferestrelor generoase, cu o priveliște de vis. Toate cabanele au un living generos, bucătărie, baie, șemineu, zonă de grătar și terasă enormă cu vedere spre munți.

Casa Tradițională – Este o casă veche, adusă din satele din apropiere, și recondiționată în stilul tradițional specific zonei, cu accente moderne. Ne-a plăcut felul în care este gândită ca și decorațiuni și facilități. Casa este dotată chiar și cu plasă de relaxare și cu o terasă cu pereți sticlă, care te va face să nu mai vrei să pleci de aici, pentru că peisajul îți va taia respirația.

Casa Boema – Este o cabană amenajată în culori vii, vesele, gândită pentru turiștii boemi și visători, care vor să vină aici să se relaxeze ori care vor să muncească remote într-un colț de rai.

Casa Aristocrată – Acest tip de cabana a fost concepută pentru turiștii care vor să aibă parte de puțin lux, chiar dacă sunt în mijlocul munților. De la baie și living și dormitor, stilul este unul cu accente glam.

Cabana Nordică – Această locație este decorată minimalist, simplu, la fel ca și cabanele finlandeze, cu mult bun gust. Aici, sunt acceptate animalele de companie.

PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI VEZI AICI!

La 15 minute de mers spre sat, se află,,Casa de pe Lac’’, o altă locație premium, nou nouță, deschisă la sfârșitul anului trecut, dotată cu tot ce ar putea avea nevoie un turist. Aveți și cadă în cameră, de unde puteți admira, în voie, munții.

PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI VEZI AICI!

Aproape de ,,Casa de pe Lac” este casa tradițională numită tot ,,La noi la munte“, o locuință veche de 60 de ani, restaurată, cu atenție la detalii, care păstrează elementele originale ale fostei locuințe. Din exterior, poți spune că este doar o căsuță de-a locului, nu poți să-ți dai seama, imediat, ce comori se ascund înăuntru, dar odată ce intri, te va uimi felul în care sunt mobilate camerele: rustic și cu mult bun gust, predomină lemnul și decorațiunile tradiționale ingenioase.

PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI VEZI AICI!

CUM AJUNGI?

Se poate ajunge ușor, însă trebuie să știți că ultimii trei kilometri nu sunt asfaltați și se urcă în pantă. Iarna, când ninge puternic, se poate ajunge doar cu mașina 4×4, cu lanțuri. Dacă veniți cu mașina mică, vă vor duce proprietarii cu mașina până la cabane.

UNDE MĂNÂNCI?

Poți veni cu proviziile de acasă sau poți încerca bunătățile pregătite de gospodinele zonei. Poți face comandă cu o zi înainte pentru micul dejun, prânz sau cină. Poți încerca și un ceaun pregătit la foc. Este tare bun.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

OBIECTIVE TURISTICE ÎN MĂTIȘEȘTI

Biserica din Mătișești;
Rezervația Naturală Izbucul din Mătișești;
Parcul Natural Munții Apuseni;
Casa Memorială Horea;
Rezervația Naturală Peștera Dirninii;
Plimbări cu sania sau cu căruța.

BINE DE ȘTIUT

– Este un loc izolat, pregătiți-vă cu provizii și cu haine mai groase, de munte.
– Se poate ajunge cu trenul doar până în gara Câmpeni, la 33 de kilometri de Mătișești.
– Există magazin în centrul satului, la doi kilometri distanță de cabane.
– Nu peste tot este semnal bun la telefon, în cabane aveți wifi.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *