Calator in Bascheti

Descoperă cel mai frumos castel din România. Locul magic pe care trebuie să-l vezi o dată-n viață.
Descoperă cel mai frumos castel din România. Locul magic pe care trebuie să-l vezi o dată-n viață.

Am putea începe povestea noastră cu: ‘’a fost o dată ca niciodată’’, pentru că acesta este sentimentul pe care ți-l dă Castelul Karolyi de la Carei atunci când îl vezi pentru prima dată, te transpune într-o lume de basm, în vremurile de altădată și te va impresiona, cu siguranță.

Vino la Carei să vezi o minunăție de castel! De cum ajungi, încă de la intrare, de sub arborii boltiți, îi zărești turlele crenelate și, parcă, abia aștepți să-ți se dezvăluie în întregime. Și te gândești că, dacă nu ai ști unde ești, ai putea crede că privești un castel medieval de pe Valea Loarei. Atât de frumos este.

Castelul Karolyi este locul pe care trebuie să-l pui pe lista de călătorii de anul acesta, dacă vrei să descoperi o altfel de Românie, departe de locurile turistice mult prea promovate și mult prea aglomerate. De ce să nu îndrăznești să vrei mai mult de la vacanța ta și să fii tu acela care le va povesti prietenilor despre frumusețile pe care le-ai găsit la Carei, în orașul-castel, cu o moștenire culturală impresionantă.

Castelul Karolyi se află chiar în mijlocul orașului și este, poate, unul dintre cele mai bine păstrate castele medievale din România.
A fost ridicat în anul 1482 de familia nobiliară Karolyi, după ce regele Ungariei, Matei Corvin, le-a dat dreptul de a-și face o casă de piatră pentru locuit. În anii care au urmat a fost folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor.

Cetatea a fost distrusă parțial în 1705, când a fost atacată de austrieci, iar, doi ani mai târziu, a fost renovată în stil baroc. În secolul al XIX-lea, Castelul Karolyi a primit amprenta stilului eclectic, neo-gotic. În formă actuală a fost refăcut în 1894, după modelul castelelor din Franța. După anul 1907, după ce familia Karolyi a părăsit castelul, construcția s-a degradat.

CE PUTEȚI VEDEA LA CASTELUL KAROLYI

Castelul Karolyi a fost renovat între 2009 și 2012 și găzduiește, acum, mai multe expoziții permanente. Sunt 130 de camere, dintre care doar 10 le puteți vizita, printre ele sala de bal, dormitorul și biblioteca. Ia-ți timp și zăbovește în fiecare cameră! Vei fi surprins plăcut de atmosfera recreată fidel din acele vremuri.

Tot la Castel, puteți vizita o expoziție de trofee din Africa de Sud, o expoziție a figurilor de ceară, cu personaje de care se leagă istoria castelului, dar și sala în care au fost refăcute scene din viața familiei Karolyi.

CE PUTEȚI VEDEA LÂNGĂ CASTELUL KAROLYI

Dacă tot sunteți aici, luați-vă răgazul să descoperiți și parcul dendrologic, întins pe mai bine de 10 hectare, cu numeroase specii rare de flori și arbori, aduse din străinătate. Tot aici se află și Manejul Equus, care funcționează în grajdurile nobililor Karolyi, ridicate în anii 1760.

Castelul din Carei se poate vizita de marți până duminică, iar intrarea costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru tinerii sub 18 ani și pentru pensionari.

VEZI MAI MULTE DESPRE CAREI, UNDE TE CAZEZI ȘI DE AI DE FĂCUT AICI

De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *