Calator in Bascheti

Descoperă o lume ireal de frumoasă: Islanda, țara de foc și de gheață
Descoperă o lume ireal de frumoasă: Islanda, țara de foc și de gheață

Încearcă să spui rapid „Eyjafjallajökull”. Bine, poți să încerci să faci asta și silabisând. Nici așa nu-ți iese? E de înțeles. Aș putea să încerc să te provoc să reții numele și, ulterior, să-l scrii, dar te vei întreba la ce folos. Un motiv, pe lângă cele legate de tăguit poze și dat „check in” pe rețelele de socializare, ar fi ca, la întoarcerea acasă, din vacanța ta de la capătul lumii, când lumea te va asalta cu întrebări “cum a fost?” “a fost frig?”, „ce locuri ai văzut?”, vei fi unul dintre puținii care vor reuși să facă unul dintre cele mai dificile taskuri posibile: acela de a reține numele vulcanului care a pus Islanda pe harta turistică a lumii. (guest post by TUDOR BODEA) 

Ce se găsește în Eyjafjallajökull se cam găsește  în mai toate denumirile locurilor de pe aici, și anume acele îmbârligături de litere care pot da coșmaruri limbii când vine vorba de pronunție. Este, poate, cel mai complicat aspect în vizitarea Islandei, pe lângă vreme, cu omniprezentul vânt, dar restul ce ține de vizitarea efectivă a locurilor, e, relativ, la îndemână.

Partea, cu adevărat, wow atunci când vine vorba despre Islanda e că găsești foarte multe locuri incredibile, diferite între ele, răspândite pe o suprafață redusă. Dacă în alte locuri din lume trebuie să străbați distanțe destul de mari pentru a vedea cascade, ghețari, plaje, gheizere, vulcani, în Islanda, toate acestea, pot fi văzute rapid, în decurs de doar câteva ore. Acest superlativ în materie de creații ale naturii a făcut ca Islanda să ajungă platou de filmare pentru numeroase videoclipuri, filme și seriale: Interstellar, Thor: The Dark World, The Secret Life of Walter Mitty, Game of Thrones, Vikings.

În accepțiunea generală, Islanda e sinonimă cu ideea de frig, în mentalul colectiv, insula reprezentând un veritabil pol al frigului. Datorită curentului golfului, Islanda are șansa ca, pe tot parcursul anului, să se bucure de temperaturi constant ”plăcute”. Astfel, vara sunt 10-20 grade Celsius, pentru ca iarna, în pofida tuturor așteptărilor, temperatura să fie, undeva, între -5 – +5 grade Celsius.

Iar pentru zilele când este frig, vechii zei, în care mai cred mulți localnici, parcă, s-au gândit, cu mărinimie, la locuitorii insulei și le-au oferit apele termale, de care islandezii se folosesc atât din punct de vedere energetic (o bună parte din energia electrică utilizată în Islanda este de proveniență geotermală), cât și din perspectiva relaxării (pe toată întinderea insulei regăsindu-se nenumărate piscine, spa-uri, râuri cu ape termale, cascade cu ape termale).

Floki, cunoscutul viking care, în încercarea de găsire a zeilor, o dată ajuns în Islanda, la văzul naturii de aici, deși nu sunt dovezi în acest sens, trebuie să fi exclamat Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúrslyklakippuhringurinn! Și, la drept vorbind, de ce nu? Totul aici, printre multe altele, de la Bruarfoss, la Solheimajokull, la Kvernufoss și Reynisfjara, până la Jokulsarlon și Vestrahorn te aduc în situația de fie a te pierde în cuvinte, fie a te bucura în tăcere de tot ceea ce are natura mai bun și mai spectaculos de oferit.

CÂT COSTĂ?

Atractiile, fiind în natură, sunt, în general, gratuite. Sunt și câteva private și trebuie plătite:
Craterul Kerid = 3 euro
Fontana Hot-Spring = 28 euro
Secret Lagoon = 22 euro
Blue Lagoon = de la 50 euro
Masa, depinde cât ești dispus să plătești. Un mic dejun costă cel puțin 15 euro.
O friptură de miel = 25-30 euro
Pește =25-30 euro
Burger = 20-25 euro
Sandwich = 15 euro
Salată = 15 euro
O bere = 8 euro
Suc = 4 euro
Cafea = 3 euro
Cazarea începe de la 30 euro/noapte în hostel și poate ajunge la sute de euro pentru apartamente.
1 cameră dublă cu baie la comun = 60-70 euro/cameră/noapte
1 cameră dublă cu baie proprie = 100-120 euro/cameră/noapte
Studio 2 persoane = 115 – 125 euro/noapte
Apartament 4 persoane = 160 – 200 euro/noapte
Apartament 5 persoane = 240 – 280 euro/noapte.
Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *