Calator in Bascheti

Există Raiul pe pământ și e în România: Măgura, satul care atinge cerul
Există Raiul pe pământ și e în România: Măgura, satul care atinge cerul

Când am ajuns, sus, la Măgura, în Piatra Craiului, am simțit că mai mult de atât nu poți să vezi: este ireal de pitoresc. Este satul pe care National Geographic l-a numit cel mai frumos din Europa.

Poate, de multe ori, tindem să credem că străinii exagerează când vin la noi și spun că avem colțul de rai pe care ei nu îl au. Dar cuvintele lor, mi le-am amintit, acolo, sus, când mă uitam la munți și la satul răsfirat în vale. Mi-am zis în sinea mea că nimic din ceea ce s-a scris nu este suficient pentru ceea ce găsești aici. Este liniștea de care ai nevoie să îți încarci bateriile, după ce te-ai stresat cu șefi care nu știu ce vor, cu deadline-uri de azi pe mâine sau cu prea multe ore petrecute în fața calculatorului.

Când te trezești, brusc, la Măgura, îți dai seama că tot ce ai lăsat în vale este prea mărunt și nu își are rostul. Pentru noi, a fost gura de aer și locul unde ne-am făcut promisiunea că atunci când nu vom mai avea un job de opt ore la birou, ne vom muta aici, ca să trăim raiul pe pământ.

Am descoperit ceea ce ne lipsea: oamenii care îți dau bună ziua, deși nu te cunosc, pensiuni rustice unde ospitalitatea firească ține loc de diplome stufoase în turism și… liniște, multă liniște. Este, cu siguranță, unul dintre locurile cele mai pitorești din România, de pus pe lista: „de văzut o dată în viață”.

CUM AJUNGI?

Satul Măgura este situat la 1000 de metri altitudine, la poalele munților Piatra Craiului și Bucegi, în comuna Moeciu din Brașov. Spre Măgura se urcă din Zărnești, aproximativ 8 kilometri. Drumul este asfaltat până la Fântâna lui Botorog și, apoi, câțiva kilometri, veți da de un drum pietruit. Se poate ajunge ușor și cu o mașină mică, însă în sat nu puteți circula cu mașina peste tot. Este, exact, farmecul acestui loc. Trebuie descoperit la pas.

Frumusețea satului și sălbăticia lui au convins-o pe celebra scriitoare și jurnalistă britanică, Arabella McEntyre Brown, să se mute aici. Noi am trecut și pe la ea, iar poveștile ei despre Măgura te vor face să te îndrăgostești definitiv de acest sat.

Tip: Asigurați-vă că aveți suficientă baterie la telefon, pentru că veți face zeci de poze! Satul este spectaculos, din orice unghi l-ai privi.

CE AI DE FĂCUT LA MĂGURA?

– De aici, există câteva trasee montane, unele accesibile și cu bicicleta, pentru toate nivelurile de experiență. Vă recomandăm să întrebați localnicii care dintre ele vi se potrivește. Cel mai cunoscut e până la Cabana Curmătura.

– Din satul Măgura, se poate ajunge ușor în satele Fundata, Peștera, Șîrnea și Dâmbovicioara.

– Prăpăstiile Zărneștiului, un mic canion extrem de pitoresc.

UNDE NE CAZĂM?

În zonă, sunt multe pensiuni și cabane de închiriat în regim hotelier, cu prețuri decente.  Un loc tare fain cu o priveliste de vis asupra Masivului Pietrei Craiului și a Bucegilor este Samedru Guesthouse. Imaginați-vă cum ar fi să vă savurați cafeaua, dimineața, aici, în aer tare de munte, cu un asemenea view.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

(foto: Eli Mihăilă & Samedru Guesthouse)

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *