România, trezește-te! Principiul ”lasă, mă, că merge așa” ne poate costa vieți, în lupta cu Coronavirus
România, trezește-te! Principiul ”lasă, mă, că merge așa” ne poate costa vieți, în lupta cu Coronavirus

Auzim, mereu, sintagma ”vrem o țară ca afară”. E cât se poate de adevărată, însă, doar parțial. Ar merita o completare pe care o arată o realitate cât se poate de tristă: vrem o țară ca afară, dar s-o facă alții. Tânjim după condiții ca în Occident, însă când vine vorba de reguli și, mai ales, de respectarea lor, ne place, parcă, tot mai mult ca la noi… în România. Ne-am prea obișnuit cu un soi de disciplină… hibrid, o disciplină aproximativă, să ocolim, de fiecare dată, când se poate regulile.

Vestea proastă pentru noi toți e că, în situația de criză, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum, principiul pur sânge românesc ”lasă, mă, că merge  și așa” s-ar putea să ne coste aspru, în lupta cu pandemia Coronavirus. Ne-ar putea costa vieți umane, dacă nu ne trezim, măcar acum în ceasul al doisprezecelea.

Îi punem pe ceilalți în pericol fără să gândim prea mult. E ceea ce am observat, în ultimele zile, dar mai ales în weekend, când pentru unii dintre noi să STĂM ACASĂ n-a fost mai mult decât un haștag. Păduri aproape de oraș pline, parcuri cu sute de oameni, bătrâni care se bucurau de soare la colț de bloc s-au alăturat grupului de iresponsabili care au mințit sau n-au respectat izolarea impusă.

Coronavirus nu este o luptă personală, fără să ne pese de cei din jur. Salvarea începe cu noi toți dacă suntem responsabili și dacă lăsăm egoismul deoparte și, mai ales, dacă acționăm și pentru interesul celor de lângă noi. Să fim responsabil înseamnă:

– Să avem grijă mare la igienă! Ea poate fi salvatoare, în general, dar, mai ales ,acum.

– Să respectăm în detaliu tot ceea ce spun autoritățile! Un pas pe care-l facem greșit poate însemna îmbolnăvirea mai multor oameni.

– Să nu luăm în glumă ceea ce se întâmplă! Dacă nu se vede, nu e palpabil, asta nu înseamnă că virusul nu există.

– Să ne facem provizii proaspete ca pentru zilele de weekend, nu ca pentru Apocalipsă! Salatele cred că ajută mai mult organismul decât tonele de conserve.

– Teoriile conspiraționiste au înflorit. La ce ne ajută? La nimic. Creează doar panică. Puneți-le la categoria „de ce mi-aș încărca memoria cu așa ceva?”

– Să stăm acasă! Izolarea n-a omorât pe nimeni. Oare nu sănătatea noastră e mai importantă?

Stăm acasă pentru că e tratamentul cel mai eficient împotriva COVID – 19.

Stăm acasă pentru cei dragi pe care nu îi vrem bolnavi, pentru medici, polițiști, pompieri, farmaciști, vânzători și funcționari publici care se expun pentru noi.

Stăm acasă pentru că prevenția e arma cea mai sigură împotriva virusului care sperie acum o lume întreagă. Epidemia iresponsabilității e mai gravă decât infecția în sine!

Hai să fim responsabili și să STĂM ACASĂ! Noi… toți!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *