
Ce ai spune dacă ai face o drumeție în inima naturii ca să descoperi un fenomen uimitor: Focurile Vii sau focurile eterne de la Buzău? Merită să ajungi aici ca să vezi ce minunății naturale ascunde Ținutul Buzăului, declarat, anul trecut, Geoparc Unesco și, pe bună dreptate, pentru că aici natura s-a întrecut pe sine și a creat peisaje de poveste, ireal de frumoase.
FOCURILE VII DE LA LOPĂTARI-TERCA, MINUNEA NATURALĂ DIN ȚINUTUL BUZĂULUI
Unde? Terca, la 60 de kilometri de Buzău, Ținutul Buzăului, Geoparc Unesco, la 840 de metri altitudine.
Hai cu noi într-o incursiune prin Ținutul Buzăului, mai exact, în satul Lopătari, din comuna Terca, unde se află un fenomen uimitor al naturii: Focurile Vii!
Localitatea se află între râurile Slănic și Smoleanu și este ușor de găsit pe hartă și de ajuns. Zona unde sunt situate focurile este considerată rezervație geologică. Înălțimea flăcărilor variază între 10 de centimetri și pot ajunge chiar și la un metru, în funcție de presiunea gazelor care ies din pământ, de puterea vântului sau de ploaie.
Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!
LEGENDELE FOCURILOR VII DE LA LOPĂTARI-TERCA
Fenomenul focurilor vii a aprins imaginația localnicilor și a creat în jurul său mai multe legende fascinante care povestesc despre balauri și creaturi mitice, care ar fi trăit pe aceste meleaguri. Una dintre povestirile locale spun că, în anii din urmă, aici ar fi trăit un balaur fioros, cu mai multe capete și nimeni nu ar fi îndrăznit să-l provoace la luptă. Un curajos tânăr din sat, sătul de teroarea la care erau supuși sătenii, l-ar fi confruntat.
Lupta ar fi durat două zile și două nopți, ca-n povești, iar viteazul ar fi reușit să reteze capetele balaurului, care s-au risipit în pădurile din zonă. În locurile unde au căzut capetele balaurului, ies flăcări din măruntaiele pământului.
Explicația științifică a acestui fenomen, evident, că nu are de-a face cu legendele. Fenomenul este datorat gazelor naturale din subteran – în special, metan și hidrogen sulfurat – care ies la suprafață și se aprind în contact cu aerul, cu soarele și cu cristalele de cuarț.
Focurile Vii se pot observa cel mai bine spre apus, când flăcările pâlpâie albăstrui. Merită să vii aici pentru că peisajul este de poveste.
Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!
Cum ajungi?
La Lopătari, se ajunge pe drumul E85 – de la Mărăcineni spre Sapoca, apoi spre Valea Slănicului, urmând traseul Beceni – Mânzâlești – Lopătari – Terca. Drumul este asfaltat până în comuna Lopătari. De aici, urmează un drum forestier, cam 7 kilometri, treci o punte cu marcaj spre Focurile Vii și urci cam aproximativ o oră.
Pont: Alege drumul marcat spre dreapta, ca urcușul să fie mult mai ușor de parcurs.
Unde te cazezi? Noi am ales Cervus Măgura, un complex cu 3 căsuțe cu un design superb, în stil nordic. De aici poți ajunge ușor la principalele obiective din Ținutul Buzăului.
Vezi aici cât costă o noapte de cazare, AICI!
Alte obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Ținutul Buzăului: Vulcanii Noroioși, Grunjul de la Mânzălești (aproape de Platoul Meledic), Trovanții de la Bozioru, Vestigiile Rupestre din Munții Buzăului, Cascada Cașoca.
Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv prestatorilor de servicii turistice.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.