Calator in Bascheti

Lacul cu pâlnie din România, un loc unic în lume
Lacul cu pâlnie din România, un loc unic în lume

Fascinant loc! Ține-l minte pentru călătoriile tale de anul acesta prin România. Într-o zonă superbă, din Apuseni, am găsit acest lac unic în lume, prin deversorul în formă de pâlnie. Lacul și Barajul Vida te impresionează indiferent de anotimp, pentru că apa își schimbă mereu culoarea: primăvara este de un verde intens, iar vara de culoarea smaraldului. Toamna apa capătă reflexii turcoaz, în timp ce iarna apa devine albăstruie.

Unde? Luncasprie, comuna Dobrești, județul Bihor, la 60 de km de Oradea, la 133 km de Cluj, la 533 km de București, la 550 km de Iași, la 192 de km de Timișoara.

Locul este și un rai al pasionaților de fotografie. De sus, barajul în formă de pâlnie îți dă senzația că formează o cascadă. De asemenea, reflexia apei și a copacilor creează un efect special. Lacul Vida se întinde pe o suprafață de 6 hectare și are o lungime de 2 kilometri. Barajul de la Luncasprie a fost construit în anul 1967, pentru a asigura cantitatea necesară de apă pentru a spăla minereul de bauxită extras din Munții Pădurea Craiului.
Pâlnia de pe lacul din Luncasprie are rolul de a prelua surplusul de apă şi de a-l duce în aval, cu ajutorul unor conducte foarte mari.

Ce mai poți să faci în zonă. Lacul Vida nu este o destinație unde poți să zăbovești prea mult. Este un loc de tranzit, dar foarte aproape vei găsi satul Roșia, una dintre cele mai mari comune din România. Tot aici poți vizita: Moara de Apă din Roșia, încă funcțională, Peștera cu Cristale, cătunul Runcuri, cu case de paie, Păstrăvăria Șoimuș. Poți face și numeroase drumeții în zonă, plimbări pe jos sau cu bicicleta.

Accesul se face ușor, cu mașina, până la lac.

Unde te cazezi. Sunt multe posibilități de cazare în zonă. Noi am ales să stăm cam la 50 km distanță, la pensiunea Apuseni Wild, pentru că aici am avut spa și piscină exterioară încălzită, amenajată sub o stâncă.

Vezi cât costă o noapte de cazare, AICI! 

Ce putem să facem diferit. Când călătorim trebuie să acordăm atenție impactului nostru asupra mediului. Evitând să lăsăm în urmă gunoaie și având grijă de locurile pe care le vizităm, contribuim la menținerea frumuseții naturii și la protejarea mediului pentru generațiile viitoare. #calatorestecuinima

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *