Calator in Bascheti

Locul misterios din România, cu peisaje de vis, despre care puțini români știu
Locul misterios din România, cu peisaje de vis, despre care puțini români știu

Ce ai spune dacă vara aceasta, ai porni pe cărări neumblate în România, ca să descoperi ce frumuseți naturale are țara aceasta să-ți ofere. Avem comori ascunse, mai puțin promovate, care merită să fie puse la loc de cinste printre obiectivele turistice deja consacrate ale țării. Un astfel de loc se află în județul Buzău, despre care puțini dintre voi știu. Vă povestim, mai jos, despre el.

Platoul Meledic – comoara naturală, mai puțin știută din Buzău

Unde? Mânzălești, Valea Slănicului, la 56 de kilometri de Buzău, în Ținutul Buzăului,  introdus, anul trecut, în patrimoniul UNESCO.

Am pornit, recent, într-o incursiune de câteva zile prin Buzău, tocmai ca să descoperim locuri de o frumusețe rară, ascunse și nu atât de mult promovate. Spre suprinderea noastră, am găsit ceea ce căutam: natură, frumusețe, peisaj, sălbăticie și o drumeție de poveste. Toate le puteți vedea și voi dacă ajungeți pe Platoul Meledic, pe Valea Slănicului, la Mânzălești.

Când am făcut lista cu obiective turistice pe care să le vizităm în Ținutul Buzăului, despre Platoul Meledic nu am găsit prea multe recomandări din partea localnicilor. Doar câțiva fotografi sau călători împătimiți știau despre această frumusețe naturală. Nu am înțeles de ce, pentru că e un loc cu totul și cu totul deosebit și cu o energie aparte.

Platoul Meledic este, de fapt, un munte imens de sare, aflat la 600 de metri altitudine. I se mai spune și Canionul de Sare și vei găsi aici munți, peșteri, un lac și peisaje care vă vor uimi. Verdele crud al ierbii înnobilat cu flori de câmp de toate culorile și sunetul neîncetat al greierilor dau acestui loc o energie aparte. Este multă liniște și poți sta aici să-ți aduni gândurile și să mai uiți de orașul sufocant.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

Este un loc superb unde poți face fotografii și drumeții în zonă, prin satele pline de farmec ale Buzăului sau puteți descoperi peștera din masivul de sare. Cu cei peste 1200 de metri lungime, este cea mai mare peșteră de acest fel din Europa și a doua din lume.

Istoria și legendele locului

,,Meledic’’ în limba greacă înseamnă loc de odihnă, iar zona este atestată documentar încă din 1522, din vremea domnitorului Radu de la Afumaţi, care i-a dat fratelui său, Vlad Vintilă Voievod, o parte din pâmânturile Meledicului. Legendele spun că lacul din mijlocul platoului nu ar avea fund, iar cine se scaldă aici nu va mai ieși vreodată la suprafață.

Dacă ajungi aici vara și dacă te uiți în zare, vei avea impresia că munții sunt încă acoperiți de zăpadă. Este doar o iluzie optică dată de albul sării.

Platoul Meledic este zonă protejată, una dintre cele mai mari rezerve de sare din România, așa că dacă veniți aici aveți grijă să nu lăsați nimic în urma voastră, ca de altfel, în orice loc din România. Și nu, nu este un loc unde să puteți face grătare, cel mult un picnic. Să lăsăm natura neîntinată, pentru că credem în turismul sustenabil, durabil și curat.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

În drum spre acest loc, puteți vizita și Grunjul de la Mânzălești, un alt munte de sare, a cărui origine este extrem de interesantă: s-a format din cenușa solidificată a vulcanilor preistorici, în urmă cu 10 milioane de ani.

Cum ajungi. Pune pe GPS: “Platoul Meledic” și vei ajunge ușor la obiectiv. De la drum, ai de mers 4-5 minute pe jos, spre munte.

Cât costă. Nu există o taxă pentru vizitarea acestui obiectiv.

Ce ne-ar fi plăcut să fie diferit: Locul nu este marcat ca și obiectiv turistic. Nu există niciun semn sau plăcuță care să îți spună că ai ajuns pe Platoul Meledic. Trebuie să te oprești în deal, atunci când vezi o trecere de pietoni. Da, știm, sună ciudat o trecere de pietoni în pustiu, dar este singurul semn care ne-a arătat că am ajuns în locul potrivit.

Alte obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Ținutul Buzăului: Vulcanii Noroioși, Focurile Vii, Grunjul de la Mânzălești (aproape de Platoul Meledic), Trovanții de la Bozioru, Vestigiile Rupestre din Munții Buzăului, Cascada Cașoca.

Unde te cazezi? Noi am ales Cervus Măgura, un complex cu 3 căsuțe cu un design superb, în stil nordic. De aici poți ajunge ușor la principalele obiective din Ținutul Buzăului.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare, AICI!

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv prestatorilor de servicii turistice.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *