Calator in Bascheti

Piscina Cleopatrei, locul de vis, aproape de România, unde trebuie să ajungi vara aceasta
Piscina Cleopatrei, locul de vis, aproape de România, unde trebuie să ajungi vara aceasta

Vrei să descoperi vara aceasta locuri incredibil de frumoase, încărcate de istorie și de farmec? Știm că mulți dintre voi ați fost în Turcia, în vacanță, dar ați vizitat Piscina Cleopatrei de la Pamukkale? Este o minune de loc, mai puțin știut și mai puțin promovat, despre care îți vom povesti mai jos. Merită să ajungi aici pentru poveștile antice, pentru izvoarele cu apă termală benefică și pentru peisajele de vis, desprinse parcă dintr-o altă lume. 

PISCINA CLEOPATREI – CEL MAI VECHI SPA DIN LUME

Ați auzit, cu siguranță, de perla Turciei: Pamukkale sau Castelul de Bumbac – considerat de localnici a opta minune a lumii. Pe bună dreptate: sunt piscine naturale, de culoare albă, terasate în calcar, cu apă termală, poate, cel mai vechi spa al lumii. Aici venea și Cleopatra, regina Egiptului, ca să-și mențină frumusețea.

Poți face baie în apele termale, costă 10 euro de persoană, ca să te scalzi în piscina antică a Cleopatrei. Se spune că cine face baie în apele calde și limpezi, va rămâne veșnic tânăr și frumos sau că va întineri cu 10 ani. Ne-a impresionat și pe noi claritatea apei, prin care poți să vezi coloane romane și dorice, rămase intacte din acele timpuri. Coloanele s-au prăbușit în 1334, în urma unui cutremur devastator, care a afectat zona.

Vezi hoteluri superbe din Antalya, vezi AICI!

Apa are o temperatură constantă de 37 de grade. Este un loc cu o energie aparte, care te va liniști și îți va da relaxarea de care ai nevoie, chiar dacă în jurul tău, sunt, poate, sute de turiști. Piscina, dar și terasele naturale de la Pamukkale sunt incluse din 1998, în patrimoniul mondial UNESCO.

Piscina este, de fapt, un mic lac, alimentat cu ape termale, despre care specialiștii spun că ar avea efecte benefice pentru bolile pielii, pentru reumatism și dureri de spate, pentru că ar conține fier coloidal. Însăși, celebra regină a Egiptului, Cleopatra, venea des aici și așa și-ar fi păstrat frumusețea.  Din dragoste pentru ea,  generalul roman Marc Antoniu i-ar fi dăruit numeroase terenuri în sudul Asiei Mici.

Tot aici, se află și orașul antic Hierapolis, orașul sfânt, cu ruine impresionante, cu un amfiteatru superb. Este o fostă aşezare antică greacă, înființată de Eumenes al II-lea, regele Pergamului, iar numele său vine de la Hiera, frumoasa soţie a lui Telefos, fondatorul Pergamului.

Vezi hoteluri superbe din Antalya, vezi AICI!

Cum ajungi la Pammukale?

Poți veni pe cont propriu din Antalya sau din Kușadasi, intrarea costă 11 euro de persoană, iar locul poate fi vizitat între orele 6.30 și 20.00. Noi am ales să luăm o excursie din Antalya. Costă 45 de euro de persoană, este o excursie de o zi, destul de solicitantă, pentru că vei face 700 de kilometri dus-întors. În tur, ai inclus toate mesele, Lacul Salda, Pamukkale și două opriri la magazine: unul de opal, iar celălalt de vinuri făcute din rodie. Vă recomandăm să nu zăboviți prea mult la magazine, iar, dacă vreți să cumpărați ceva, să negociați drastic, chiar și cu 80 la sută mai puțin decât prețul cerut inițial.

Vezi hoteluri superbe din Antalya, vezi AICI!

Cât costă o vacanță în Turcia și unde te cazezi?

Cea mai ieftină vacanță de 7 nopți începe de la  519 euro de persoană/ zbor/ transfer/ mese incluse. Noi am ales să stăm în două hoteluri premium: Rixos Downtown Antalya și Rixos Premium Belek.

Prețurile în extra sezon sunt foarte bune. De exemplu, la Rixos Downtown Antalya: 1240 de euro/pers/7nopți/ all inclusive/cu zbor charter din București.

Vezi cât costă aici o vacanță la Rixos Downtown Antalya 

La Rixos Premium Belek: 1909 euro de pers, tot până la început de iunie și 1789 de euro de pers, la final de octombrie/7 nopți/ all inclusive/ zbor charter.

Vezi cât costă aici o vacanță la Rixos Premium Belek 

Obiective turistice din Antalya

Orașul Vechi – Kaleici;

Muzeul din Antalya;

Acvariul din Antalya;

Muntele Tahtali;

Orașele Antice Termessos și Perge;

Plaja Konyaalti;

Templul lui Apollo;

Biserica Sfântul Nicolae;

Canionul Saklıkent;

Land of Legends;

Aspendos – unul dintre cele mai bine conservate teatre romane din lume, unde are loc, anual, un festival internațional de operă și balet;

Orașele Side, Lara, Alanya, Manavgat, Belek;

Satul Cirali.

Despre obiectivele turistice din Antalya, am scris AICI! 

ESENȚIAL DE ȘTIUT!

Cum sunt plajele din Antalya?

 • În partea de vest a Antalyei, sunt plaje cu pietriș, iar, în est, de la Lara spre Belek, Side și Alanya sunt plaje cu nisip și intrarea lină în apă. Tot aici sunt și cele mai multe resorturi child friendly.

Cum este vremea în Antalya?

 • Cea mai bună perioadă pentru plajă este din luna aprilie până în octombrie. Mai bine veniți în mai-început de iunie sau în septembrie-octombrie când prețurile sunt mai mici, iar temperaturile acceptabile. Vara este foarte cald, iar temperaturile pot ajunge până la 50 de grade.
 • Dacă dorești un ghid, v-o recomandăm pe Maria, vă lăsăm și numărul de telefon: 00905079568274. Este o fostă profesoară din Piatra Neamț, care trăiește de mai bine de 20 de ani, în Antalya, și îți poate explica, pe îndelete, de la istorie, la obiceiurile turcilor până la mâncare, tradiții și obiective turistice.

Ce bani să ai în Turcia?

 • Nu veni cu lire turcești din România, cursul este foarte imprevizibil și mai mult pierzi.
 • În Turcia, se poate plăti și cu euro și cu dolari, chiar și la cumpărăturile de la supermarket.
 • Nu te sfătuim să folosești cardul, mai bine să aveți cash, pentru că, la bancomat, comisioanele sunt chiar și până la 20 la sută din suma pe care o vei retrage. Atenție și la restaurant, dacă vreți să plătiți cu cardul. Sunt comisioane mari.
 • Dacă totuși vrei să schimbi banii în lire, nu schimba în aeroport, unde cursul este foarte mic, ci, în oraș, la casele de schimb unde cursul este foarte bun.

Fă-ți asigurare!

 • Neapărat să vă faceți asigurare, dacă se întâmplă ceva, costurile analizelor și ale spitalizării sunt foarte mari.
 • O mașină de închiriat, pe zi, costă în jur de 40 de euro, pentru care vei avea nevoie de pașaport, permis, datele cardului, de obicei, turcii nu percep nicio garanție. Benzina costă în jur de un euro/litrul.
 • Țara este foarte sigură, iar turcii sunt foarte ospitalieri cu turiștii.
 • La obiectivele turistice culturale naționale, cum ar fi muzee, orașe antice, etc., se plătește doar în lire, nu în euro, dar poți plăti și cu cardul.

Ce mănânci în Antalya?

 • Încearcă piaz – salată tradițională de fasole cu sos de tahini, ayran și chiftele cu lipie. Cea mai bună mâncare este la locantă – restaurantele lor tradiționale pe care le găsești la orice colț de stradă, dar, atenție, nu se servește alcool.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *