Calator in Bascheti

Locul superb din România, cu aer curat, ca în Alpi, de văzut în 2024
Locul superb din România, cu aer curat, ca în Alpi, de văzut în 2024

Hai cu noi într-o călătorie pitorească până în Bistrița Năsăud, unde vom descoperi un loc superb, numai bun pe lista de văzut anul acesta! 

Colibița – satul magic, cu peisaje de pus în ramă

Unde? Colibița, Bistrița Năsăud: la 165 km Cluj, la 489 km de București, la 455 km de Timișoara, la 285 km de Iași, la 248 km de Sibiu

Colibița este un superb sat de munte, care aparține de comuna Bistrița Bârgăului, situată pe pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani. Localitatea se află răsfirată în jurului lacului de acumulare cu același nume, la 830 de metri altitudine Este o opțiune perfectă de vacanță atât vara, cât și iarna pentru frumusețea peisajului, pentru diversele activități relaxante pe care poți să le faci aici, dar mai ales, pentru puritatea aerului.

Colibiței i se mai spune și ,,marea de la munte’’ sau ,,Alpii României’’, după ce un studiu a arătat că, dincolo de priveliștea care îți taie respirația, Colibița este unul din puținele locuri de la noi, unde aerul concurează la puritate cu cel din Alpi, de la cota de peste 2000 de metri altitudine.

Despre proprietățile aerului de aici circulă chiar și o legendă veche de aproape 150 de ani, care spune că o tânără din Bistrița, cu probleme respiratorii grave, s-ar fi vindecat exclusiv datorită aerului de aici, bogat în ozon. Atunci ar fi început și turismul în zonă, iar, în perioada interbelică, sanatoriul de aici era renumit pentru tratamentele benefice pentru plămâni și TBC.

Valoarea medie a concentrației maxime de ozon în România este de 72,6 micrograme/m3, dar în zona Colibița valoarea concentrației de ozon este de 90 micrograme/m3. În 1979, aici a fost amenajat lacul de acumulare, iar satul a fost strămutat pe dealurile din apropiere. Lacul are 13 kilometri lungime și o suprafață de 270 de hectare. Pe luciul apei se află câteva insule mici, care îi conferă locului un farmec aparte. Legendele locului spun că, pe fundul apei, s-ar mai afla biserica satului și că lacul ar fi blestemat și că ar cere, anual, tributuri de vieți omenești.

Obiective turistice în Colibița

Dacă îți place muntele, trebuie să vii la Colibița. Poți face numeroase excursii și drumeții în zonă, spre Tăul Zânelor ori trasee montane spre Vârful Bistricioru. Tot de aici poți ajunge la Vatra Dornei, prin Pasul Tihuța, 1200 metri altitudine. Se face și ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu hidrobiciclete sau cu barca pe lac.

Unde te cazezi la Colibița

În zonă, sunt multe resorturi și cazări spectaculoase cu piscine încălzite și iarna. Noi vă recomandăm Roser House Hotel Boutique. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

Panoramic Colibița – Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI.

Dacă doriți o cazare în mijlocul naturii, atunci Veranda 4M este locul potrivit. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *