Calator in Bascheti

Top 10 sate din România, de o frumusețe ireală, de văzut în 2024
Top 10 sate din România, de o frumusețe ireală, de văzut în 2024

Veșnicia s-a născut la sat, vorba poetului. Avem pentru tine un articol special. Sunt 10 sate-tablou ale României, pe care merită să le salvezi pentru călătoriile tale din țară, de anul acesta. La fiecare dintre ele am adăugat, acolo unde a fost posibil, și cazări potrivite pentru familiile cu copii sau care acceptă animale de companie. 

1. Rimetea

Unde? Județul Alba

Sunt locuri la noi, în România, unde, dacă ajungi, nu-ți vine să crezi ce frumuseți incredibile a pictat natura. Așa este satul Rimetea din județul Alba. Este simplu, autentic, tradițional, cu case albe și priveliști de vis.  Este cel mai bine conservat sat tradițional din România, unde se spune că soarele răsare de două ori. Este destinația pe care trebuie să o pui pe lista de călătorii, mai ales, iarna, când nu este atât de aglomerat.

Satul este așezat la poalele Munților Trascău, sub spectaculoasa Piatră a Secuiului. Când am ajuns la Rimetea, am avut senzația, pentru câteva clipe, că ne aflăm într-un sat de munte din Elveția.  Este tablou perfect al naturii din care nu-ți mai vine să pleci. Am stat minute bune, în mijlocul drumului, cu ochii spre cer admirând impunătorul munte, care pare că se prăvălește peste sat.

Peisajul natural, de poveste, este completat de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și verde, rămase, exact, ca acum o sută de ani. Cea mai veche locuință, care s-a păstrat în condiții bune, are peste 200 de ani vechime și se poate vizita. Ne-a plăcut faptul că toate locuințele din Rimetea sunt îngrijite și că își păstrează unicitatea.

Rimetea este singurul sat din țară distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a fost oferit în anul 1999, după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiționale secuiești.

Unde te cazezi?

1. CASA BOTAR – Sunt multe cazări, cu priveliște frumoasă în Rimetea. Noi am stat la Casa Botar , unde ne-am bucurat și de un ciubăr și de o saună cu super priveliște. Există o zonă de joacă pentru copii, paturi suplimentare sau pătuț, pentru bebeluși, la cerere.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

2. CONACUL SECUIESC din Colțești, locul unde vă veți simți ca altădată, cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase. Mobila vă va impresiona, cu siguranță, pentru că este pictată manual de meșterii din sat. Să nu mai zic de bucate. Nu ratați gulașul specific zonei!

Cât costă, vedeți AICI!

2. PENSIUNEA KIRALY VENDEGHAZ – Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz,  un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste.

Vezi alte cazări de poveste la Rimetea, aici! 

CE POȚI FACE ÎN RIMETEA?

Să urci pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul depus.

Cetatea Trascăului –  Cetatea este ridicată în secolul al 13-lea de Voievodul Thorotzkay. De aici, amatorii de senzații tari pot zbura cu parapanta, pot face alpinism, speologie și escaladă.

Muzeul Etnografic are o colecție de peste 11.000 de piese vestimentare țărănești din zonă, unelte de minerit, de prelucrare a lemnului, dar și mobilă veche pictată.

2. Șaru Dornei

Unde? județul Suceava, la 8 kilometri de Vatra Dornei.

Șaru Dornei, Bucovina. Ai auzit de acest loc magic, care deși este aproape de Vatra Dornei, este acea Bucovină tradițională pe care trebuie să o vezi și tu. Sunt peisaje de poveste atât iarna, cât și vara, care îți vor rămâne mult timp în minte.

Unde te cazezi? Noi, ori de câte ori, ajungem în zonă ne cazăm la Green Velvet Chalet ori la Cabana la Țălică sau la Georgia Chalet. Pentru disponibilitate și rezervări, vezi aici!

Obiective turistice în Șaru Dornei

Comuna Șaru Dornei;
Biserica din Șaru Dornei;
Orașul Vatra Dornei;
Drumeții în natură;
Parcul Național Călimani;
Tinovul Mic – Şaru Dornei;
Poteca Tematică 12 Apostoli;
Rezervaţia de Jnepeniş şi Pinus Cembra;
Poteca tematică de la Cariera de Sulf a Călimanilor.

Alte locuri de cazare în zonă, vezi AICI! 

3. Mărișel

Unde? Mărișel, județul Cluj – la 12 km de Lacul Beliș, 50 de km de Parcul Național Apuseni, la 52 de km de Cluj Napoca.

Mergem, acum, în Țara Moților, la Mărișel, în cea mai mare comună ca suprafață locuită din lume, aflată la 1250 de metri altitudine. Da, ați citit bine! Comuna este întinsă pe mai bine de 100 de kilometri pătrați, printre munți, văi și lacuri, și este considerată minunea munților Apuseni.

Ca să ajungi aici, poți veni dinspre Cluj sau dinspre Oradea, pe o șosea șerpuită, tare frumoasă, care trece pe lângă lacurile Tarniţa, Fântânele şi Beliş. Mărişel este locul în care Avram Iancu a învins oastea maghiară, în 1849, în timpul Revoluţiei din Transilvania.

Așezarea pare neatinsă de modernitate: un loc arhaic, unde timpul curge încet, ca pe vremuri, cu oameni calzi și primitori, răsplătiți de Dumnezeu cu peisaje de vis. Vei avea senzația că te afli deasupra norilor și că aici s-ar fi inventat, de fapt, veșnicia satului românesc. Te vei trezi dimineața în ciripit de păsărele, în sunetul tălăngilor și în adierea vântului care trece printre brazi. Ce-ți poți dori mai mult?

Ce poți face în zonă?

Muzeul Satului;
Observatorul Astronomic;
Țâcla Gavrii;
Drumul lui Antonescu;
Împărăția lui Zamolxe;
Crucea Iancului;
Barajul de la Beliș;
Vârfurile Bătrâna și Grohoțu.

Unde te cazezi?

Un loc tare frumos, unde-ți poți trage sufletul, este Cabana Moților. Priveliștea pe care o ai de pe terasa cabanei, unde îți vei savura, dimineața, cafeaua, te va face să simți că ești, la propriu, deasupra lumii. În plus, mâncarea este tare bună, făcută doar din ingrediente locale, bio. Există pătuț sau scaune pentru copii, în restaurant. La cerere, se pot găti preparate adaptate pentru bebeluși sau copii.

Alte locuri de cazare de vis, vezi AICI!

4. Crișan

Unde? județul Tulcea.

Dacă vrei să ieși din tipare și să ai o vacanță de vis în România, îți propunem să vizitezi Delta Dunării. Este un loc magic, unic în România, cu natură pură, cu peisaje de-ți taie răsuflarea și apusuri de poveste, altfel decât ai văzut tu până acum. Îți va intra în suflet și te vei mai întoarce aici, cu siguranță, pentru oamenii ei, pentru frumusețile naturale și pentru gustul de neuitat al unei ciorbe de pește lipovenești.

Îți dăm un pont de cazare: ,,Cherhana Resort’’, o pensiune de top, de 5 margarete aflată în inima naturii, în mijlocul apelor, unde dacă ajungi, vei fi uimit de calitatea serviciilor și de mâncarea tare gustoasă, specifică zonei.

Locul este child friendly, puteți veni și cu cei mici.  Anul acesta, aici, se va deschide și o zonă special gândită pentru copii. În restaurant există scaune de masă pentru bebeluși. Pentru rezervări și disponibilitate, vezi AICI! 

5. Peștera

Unde? Satul Peștera, județul Brașov: la 180 de kilometri de București, la 320 de kilometri de Cluj, la 5 kilometri de comuna Moieciu de Jos.

Satul Peștera se află la aproximativ 1200 metri altitudine și este poziționat într-o vale de vis, la poalele Munților Piatra Craiului, spre vestul Munților Bucegi. Oriunde îți vei întoarce privirea, te vei bucura de priveliști ireal de frumoase, care îți vor rămâne întipărite în minte pentru mult timp. Este tabloul perfect pictat de natură, pe care nu te vei mai sătura să-l admiri, un sat încremenit în timp, unde s-au păstrat case vechi tradiționale, acoperite cu șindrilă, unde oamenii îți dau binețe și au timp să stea de vorbă cu tine, să te întrebe de unde vii și dacă ai nevoie de ceva.

Cum ajungi?

Din Zărnești, faci stânga la Fântâna lui Boțorog spre satul Măgura – Peștera. Trebuie să știți că vreo 5-6 kilometri din drum nu sunt asfaltați. Cel mai bine se ajunge pe DN 73/E574, Râșnov – Bran, Moieciu de Jos – Peștera.

Peștera – satul-tablou, cu cele mai frumoase peisaje din România

Ce poți să faci la Peștera?

-Plimbare prin sat ca să te bucuri de priveliște;
-Mănăstirea Sfânta Treime;
-Peștera Liliecilor;
– Peștera este locul potrivit din care sa îți începi drumeția spre Munții Piatra Craiului, dar și locul ideal pentru drumeții ușoare ca să-i inițiați pe copii;
– Peștera este un loc perfect pentru fotografie. Peisajele, natura mereu schimbătoare și jocurile luminii de dimineață și de seară creează contexte perfecte;
– Împrejurimile îți oferă multiple trasee pe care le poți parcurge pe bicicletă: spre satul Măgura, spre satul Dâmbovicioara, spre Prăpăstiile Zărneștilor sau chiar spre Cabana Curmătura, pentru cei care se încumetă la un traseu mai lung, pe bicicletă;
Satul Măgura;
Satul Moieciu de Sus;
– Poți încerca viața tradițională a unui sat de munte românesc: prepararea brânzei sau cositul ierbii;
– Zona Peștera-Măgura-Șirnea este extrem de apreciată pentru că poți parcurge cu ușurință traseele pe bicicletă.

Unde te cazezi? Noi ne-am cazat la pensiunea ,,Samedru’’ din Măgura, o cabană cu o arhitectură asemănătoare cu cele din Alpii Elvețieni. Este un loc cu tihnă, bucate tare bune și cu o priveliște minunată. Vezi cât costă AICI!

Cazări de poveste poți găsi chiar în Peștera, de exemplu, ,,Nobillis Carpathian Residence’’. Aici poți experimenta traiul muntelui, mai aproape de nori, la propriu. Și asta pentru că indiferent unde te-ai afla, pe terasă, în camere sau în restaurant, priveliștea spre Piatra Craiului, dar și spre munții Bucegi este de poveste. Vezi cât costă AICI!

 6. Măgura

Satul Măgura, județul Brașov: la 180 de kilometri de București, la 320 de kilometri de Cluj, la 5 kilometri de comuna Moieciu de Jos.

Satul Măgura este situat la 1000 de metri altitudine, la poalele munților Piatra Craiului și Bucegi, în comuna Moeciu din Brașov. Spre Măgura se urcă din Zărnești, aproximativ 8 kilometri. Drumul este asfaltat până la Fântâna lui Botorog și, apoi, câțiva kilometri, veți da de un drum pietruit. Se poate ajunge ușor și cu o mașină mică, însă în sat nu puteți circula cu mașina peste tot. Este, exact, farmecul acestui loc. Trebuie descoperit la pas.

CE AI DE FĂCUT LA MĂGURA?

– De aici, există câteva trasee montane, unele accesibile și cu bicicleta, pentru toate nivelurile de experiență. Vă recomandăm să întrebați localnicii care dintre ele vi se potrivește. Cel mai cunoscut e până la Cabana Curmătura.

– Din satul Măgura, se poate ajunge ușor în satele Fundata, Peștera, Șîrnea și Dâmbovicioara.

– Prăpăstiile Zărneștiului, un mic canion extrem de pitoresc.

Unde te cazezi? În zonă, sunt multe pensiuni și cabane de închiriat în regim hotelier, cu prețuri decente.  Un loc tare fain cu o priveliște de vis asupra Masivului Pietrei Craiului și a Bucegilor este Samedru Guesthouse. Află mai multe aici.

7. Sasca Montană

Banatul Montan este zona spectaculoasă a României, din sud-vestul țării, pe care trebuie să o includeți pe lista voastră de călătorii. Natura aici s-a întrecut pe sine și a creat un mic colț de rai. Puteți începe explorarea din comuna Sasca Montană,  loc pitoresc cu obiective turistice absolut fermecătoare.

Vezi aici ce poți face în zonă. Obiective turistice din Banatul Montan. 

Unde te cazezi? Îți recomandăm un boutique hotel tare frumos din comuna Sasca Montană: Rocker’s Inn. Vei fi uimit cât de frumos sunt decorate camerele, cu tematică muzicală. Vei avea la dispoziție piscină încălzită, jacuzzi și saună. Este o locație family friendly Vezi cât costă o noapte de cazare AICI! 

Alte cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

8. Piatra Fântânele

Unde? Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud – în Pasul Tihuța, la 1.201 m altitudine, la 45 de km Bistrița, la 37 de km de Vatra Dornei.

Este un sat idilic, situat între munții Călimani și Rodnei, la granița dintre Bucovina și Transilvania Noi am ajuns aici din Vatra Dornei prin Pasul Tihuța, pe un drum ireal de frumos. Cu mașina veți urca până la 1.200 de metri, pe o șosea ca-n palmă, cu multe serpentine, dar ușor de condus. Veți fi răsplătiți la fiecare kilometru cu peisaje de poveste, care vă vor lăsa cu gura căscată.

La coborârea din pasul Tihuța, veți fi întâmpinați de satul autentic, încremenit în timp, și nu veți ști ce să admirați mai întâi, atât de frumos este. Pe colinele pline de verdeață, sunt case răsfirate ici-colo, într-un tablou pitoresc, completat de crestele semețe ale munților. Este aer curat și multă liniște. Acesta este ,,Borgo Pass”, drumul pe care și l-a imaginat scriitorul irlandez Bram Stoker și pe care l-a descris, în amănunt, în celebrul roman ,,Dracula”.

Ce poți face în zonă?

Mănăstirea Piatra Fântânele;
Hotel Castel Dracula;
Bustul lui Bram Stoker;
Drumul Romanilor, pavat cu lespezi din piatră, din cătunul Ciosa;
Drumeții pe traseele montane Măgura Calului și Dealul Zimbrului.

Unde te cazezi? Dacă vrei o experiență autentică, încearcă „Tihuța Retreat”, un loc tare fain, situat în natură, care oferă multe activități relaxante pentru turiștii prea obosiți de oraș.

Alte locuri de cazare, în zonă, vezi AICI! 

9. Ciocănești – satul-muzeu din Bucovina

Unde? La 26 de km de Vatra Dornei, la 35 de km de Câmpulung Moldovenesc, la 102 km de Suceava.

Ajungem și în Bucovina, în Ciocăneşti, situat pe Valea Bistriței, între Vatra Dornei și Botoș, considerat unul dintre cele mai frumoase sate din țară. A fost inclus de ,,Lonely Planet” pe locul 6, în topul celor mai colorate destinații de vacanță din Europa.

Pe lângă zona de poveste, cu peisaje superbe, Ciocăneștiul este unic în țară prin felul în care localnicii au știut să-și păstreze tradițiile. Aici sunt peste 600 de case, decorate cu motive tradiționale bucovinene. Până și postul rural de poliție și școala sunt împodobite cu flori și forme geometrice colorate. Și asta pentru că localnicii sunt obligați prin lege să respecte tradiția.

De cum ajungi, ai senzația că ai aterizat într-un muzeu în aer liber și nu te mai saturi să admiri locuințele mai vechi sau noi, toate pictate atât de frumos. Satul datează de prin anii 1400, când domnitorii Moldovei veneau aici, la meșterii din zonă, ca să-și facă arme.

Ce poți face în zonă?

Drumeție pe muntele Suhard;
Muzeul Ouălor Încondeiate;
Muzeul Etnografic.

Unde te cazezi?

Dacă doriți un loc de cazare inedit, vă recomandăm “La Căsuța din Ciocănești”. Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

10. Gura Haitii

Unde? Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, Suceava – la 27 de km de Vatra Dornei.

Suntem în Țara Dornelor, bucata acea de Românie, încă autentică, încă tradițională și curată, pe care, dacă o vizitezi, îți va împrumuta și tie un pic din seninătatea și din bunătatea oamenilor. Aici vei simți, cu adevărat, ce înseamnă să fii rupt de lume și să lași, jos, în vale, ale tale necazuri. Pornim din Vatra Dornei spre Gura Haitii, un sătuc izolat, aflat aproape de Parcul Național din Munții Călimani. Drumul este pitoresc, treci prin Șaru Dornei, o comună de oameni gospodari cu case mândre, așezate într-un peisaj de poveste. Îți vine în minte Miorița, atât de frumos este: ,,pe un picior de plai, pe o gură de rai’’.

Gura Haitii este un cătun răsfirat la poalele Munților Călimani, unde vei redescoperi liniștea. Bonus este cerul înstelat, de la un capăt la altul, cum numai în natură îl poți vedea. Este locația ideală doar pentru iubitorii de munte, de aer curat și de liniște. De aici, se pot face numeroase drumeții spre munții din zonă.

Unde te cazezi? În zonă, se află complexul Haita Land: trei cabane superbe: ,,Pridvor’’, ,,Sihastru’’ și ,,Cuib’’ – cu arhitectură modernă și simplă, minimalistă, cu un interior plăcut, care îi va oferi turistului intimitatea de care are atâta nevoie. Atuul acestor locații este peisajul de poveste, pe care îl poți admira în voie prin ferestrele mari. Nu veți avea niciun vecin în jur, pentru că sunt situate la distanță una față de cealaltă, cu grădini imense și poteci idilice. Acceptă animale de companie de talie mică. Fără taxă.

Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!

Obiective turistice din zona Șaru Dornei

Comuna Șaru Dornei;
Biserica din Șaru Dornei;
Orașul Vatra Dornei;
Drumeții în natură cu sania;
Parcul Național Călimani;
Tinovul Mic – Şaru Dornei;
Poteca Tematică 12 Apostoli;
Rezervaţia de Jnepeniş şi Pinus Cembra;
Poteca tematică de la Cariera de Sulf a Călimanilor.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *