Calator in Bascheti

Locul unic de pe litoralul românesc, de o frumusețe ireală, despre care puțini români știu
Locul unic de pe litoralul românesc, de o frumusețe ireală, despre care puțini români știu

Mergem într-o expediție aparte, într-un loc unic de la noi, din România, care îți va oferi priveliști de vis, istorie și natură și vei descoperi minunile ascunse ale Dobrogei: Capul Doloșman și Cetatea Argamum-Orgame. 

Capul Doloșman și orașul antic Argamum, secretele bine ascunse ale Dobrogei

Unde? Comuna Jurilovca, județul Tulcea

Aproape de comuna Jurilovca, în Rezervația Naturală a Biosferei Delta Dunării, se află un loc spectaculos, sălbatic, mai puțin știut și mai puțin vizitat de turiști: Capul Doloșman, care cuprinde și orașul antic Argamum sau Orgame. Malul impunător de stâncă, format din calcar și gresii, acum peste 25 de milioane de ani, în Miocen, este singura faleză stâncoasă de pe tot litoralul românesc. Se întinde pe mai bine de trei kilometri și are o înălțime maximă de 29 de metri. De aici, de sus, peisajele sunt încântătoare, poți vedea Lacul Razelm, Marea Neagră și dealurile pitorești ale Dobrogei.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Numele Doloșman vine din limba turcă și înseamnă ,,cap rău’’. Zona este protejată, pentru că aici sunt numeroase specii rare de animale și plante: călifarul alb, bufnița mare, pietrarul negru, dihorul pătat, șarpele de apă și șarpele rău, dar și albăstrița și măslinul dobrogean – care s-au adaptat la vegetația de stepă, extrem de uscată. Tot aici există și o mică plajă, plaja Jurilovca, unde poți ajunge ușor pe jos, pe o cărare de pământ.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Cetatea Argamum-Orgame este considerată cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată încă începutul secolului al VI-lea, înainte de Hristos. A fost ridicată de coloniștii greci veniți din Asia Mică și era în antichitate important port la Marea Neagră.

Situl arheologic se întinde pe mai bine de două hectare și cuprinde ruinele unor foste ziduri de apărare și bazilici paleocreştine. Legendele spun că aici ar fi poposit cei 50 de eroi din mitologia greacă, argonauţii, care, la porunca regelui Pelias din Iolcos, ar fi pornit în căutarea Lânii de Aur. Cetatea Argamum a fost părăsită, după secolul al V-lea, din cauza năvălitorilor goți și huni.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Cum ajungi? Poți ajunge aici de lângă comuna Jurilovca, pe un drum pe câmp. Capul Doloșman se află la 6 kilometri distanță, pe DJ229P.

De reținut: Locul este sălbatic, nu este amenajat pentru turiști. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată. Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură!

Alte obiective turistice din zonă:
• Biserica din satul Jurilovca
• Situl arheologic grecesc din satul Sălcioara
• Situl arheologic de la Vișina
• Marea Neagră
• Gura Portiței
• Cetatea Enisala

Unde te cazezi?

Sunt multe locuri de cazare frumoase în Jurilovca, de la pensiuni tradiționale lipovenești până la locații de lux.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un articol realizat de calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *