Calator in Bascheti

Obiective turistice din Iordania. 16 locuri de neratat în Iordania.
Obiective turistice din Iordania. 16 locuri de neratat în Iordania.

Iordania trebuie simțită, trăită și descoperită, pentru că țara aceasta are o energie aparte care te va cuceri de la primul pas. Este greu să vă spunem ce ne-a plăcut mai mult. Să fie oare vibranta capitală Amman, să fie oare misterioasa Petra sau să fie oare apusul de soare peste dunele de la Wadi Rum ori să fie oare zâmbetul sincer al localnicilor care te opreau să te întrebe: ,,Do you like Jordan?’’. Țara aceasta ne-a uimit. Este curată, primitoare și are să ofere ceva oricărui tip de turist: de la plaje cu nisip fin la Marea Roșie, snorkeling în ape turcoaz sau băi sărate cu nămol în Marea Moartă până la ruine romane perfect conservate, natură sălbatică, drumeții de aventură sau experiențe culinare inedite.

 

Vă spunem cum am simțit-o noi. Este, mai întâi, de toate istorie fascinantă, culoare, farmec, arome orientale, oameni zâmbitori, ospitalieri, mândri de țara lor pe care vor și ție să ți-o arate. Este raiul gurmanzilor, cu feluri de mâncare care ne-au impresionat: mansaf – orez cu miel, alune și iaurt, felul tradițional al Iordaniei, evident, hummus, tahini, baba ghanoush, înghețată cu vată de zahăr, vanilie și fistic. Și am putea continua…

Locuri de cazare de vis în Amman, vezi AICI! 



Top 15 obiective turistice de neratat în Iordania

1.Petra – Când spui Iordania, spui, mai întâi, Petra, cel mai vizitat obiectiv turistic din Iordania, una dintre cele mai prețioase moșteniri culturale ale omenirii, aflat sub protecția UNESCO. Orașul, cunoscut pentru uimitoarele construcții din piatră, se află la poalele Muntelui Hor, într-un defileu incredibil de frumos, iar ca să ajungi la celebra imagine a Petrei – Trezoreria – trebuie să străbați cam 5 kilometri prin labirintul stâncos. Pe traseu, vei vedea contrucții uimitoare săpate în stâncă, canale de apă și morminte regale.

Petra a fost descoperită, în anul 1812, dar prea multe date despre sit nu se știu, pentru că nu au rămas scrieri. Ghidul ne-a spus că tot ce auzim despre Petra nu e chiar adevărat, sunt doar niste supoziții ale arheologilor, pentru că Petra este și va rămâne un mister. Tot ce se știe este că a fost făcut de nabateeeni în secolul al IV-lea, o populație care a venit din sudul Arabiei Saudite. Dacă vreți să urcați pe stânci, trebuie să plătiți 6 dinari beduinilor ca să vă ducă. Și dacă aveți condiție fizică bună, urcați cele peste 800 de trepte la Monastery, ca să aveți o priveliște de vis asupra zonei.

Locuri de cazare de vis, în Petra, găsiți AICI! 

2. Little Petra – cunoscut și sub numele de Siq al-Barid, adică Canionul Rece, este situat la nord Petra, în orașul Wadi Musa. Este așa cum spune și numele, o Petra, la o scară mai mică. Merită să ajungi aici să vezi construcțiile de piatră fascinante. A fost ridicat tot de nabateeni, în secolul 1, fiind adăpost pentru călătorii aflați pe Drumul Mătăsii.

 

3. Wadi Rum sau Valea Lunii este deșertul aflat la 60 de kilometri distanță de Aqaba. Ne-a impresionat tare mult locul. Trebuie să vii aici și să te cazezi în corturi ori în ,,bubbles’’ – ca să simți Iordania adevărată. Vezi stelele de la un capăt al altul al cerului, asculți liniștea deșertului, vezi cel mai fain apus, poți gusta preparate locale – miel fraged făcut sub pământ – poti face un traseu de safari cu jeepul de 2 sau 4 ore ca să te urci pe dune și să vezi de sus tot deșertul. Aici locuiesc beduinii din tribul Zalabia, beți un ceai bun cu ei și ascultați-le poveștile. Când am ajuns, ne-au întâmpinat cu un zâmbet larg și ne-au spus în română: ,,bună ziua!’’. Vând produse naturale de la ceai și săpun până la suveniruri, aceasta fiind sigura lor sursă de venit.

4. Jerash – la 48 de kilometri de Amman, se află Jerash, orașul care datează încă din perioada neolitică. Ruinelor orașului greco-roman Gerasa sunt impresionante și foarte bine conservate. Ai impresia dacă te plimbi prin sit că te afli, undeva, în Italia. De altfel, sunt considerate cele mai bine conservate ruine din afara Italiei. Intrarea costă 60 de lei, iar turul ca să vezi tot situl arheologic durează cam 2 ore.

5. Wadi Mujib este celebră printre aventurieri pentru traseul prin apă printr-un canion spectaculos. Este de dificultate medie și veți avea parte de experiențe și peisaje de poveste. Traseul durează cam o oră.

6. Castelele de nisip de lângă Amman – Al-Kharanah, Amra și Qasr Al Azraq – Puteți lua o excursie ca să vedeți minunatele castele din deșert, aflate la o oră și jumătate de mers cu mașina de Amman. Castelul Amra este inclus în patrimonial Unesco, fiind o fostă locuință de vânătoare, cu picturi bine conservate, care vă vor întoarce în timp și vă vor lăsa să vedeți cum era viața în anul 732.

7. Amman – este o capitală vibrantă, cu zgârie nori, cu străzi și magazine luxoase sau cu taverne locale, un oras ridicat pe coline. Este farmec oriental, culoare, gust și zumzet. Mergi pe stradă hai hui ca să cunoști Ammanul care trebuie simțit la fiecare colț.

Locuri de cazare de vis în Amman, vezi AICI! 

8. Citadela din Amman – Pe cel mai înalt deal din Amman, se află Citadela Jebel al-Qala’a, situl vechiului Rabbath-Ammon. Sunt ruine romane, bizantine și ortodoxe și, tot aici, se află și Muzeul de Arheologie din Amman cu exponate valoroase, foarte vechi, încă din epoca bronzului.

9. Amfiteatrul Roman din Amman – Sunt ruinele vechiului oraș roman Philadelphia, cu teatrul ridicat în secolul al doilea, în timpul lui Antoninus Pius (în jur de 138-61 î.Hr.). Este bine conservat și trebuie să-i urci zecile de scări ca să-i cunoști grandoarea.

10. Castelul Shobak – construit de cruciați în 1115. Îl poți vedea mai bine de pe coasta dealului din apropiere.

11. Marea Moartă – Dacă tot ești în Iordania, trebuie să ajungi și la Marea Moartă, să faci o baie în apa sărată în care plutești chiar dacă nu știi să înoți sau să faci o cură cu nămol.

12. Marea Roșie – Și am ajuns și la frumoasa și colorata Mare Roșie. Neapărat, trebuie să încercați experiența unei croaziere pe mare cu snorkeling și masa pe yacht. Ghid ne-a fost Yazan de la Seaguard Yasmena Boat. Am petrecut ore bune pe mare cu peisaje de vis și cu oameni tare frumoși și primitori.

13. Muntele Nebo – Mănăstirea Franciscană – este locul unde Moise a văzut Pământul Făgăduinței înainte de a muri. Intrarea costă 4 euro și nu este inclusă în Jordan Pass.

14. Biserica Ortodoxă Greacă Saint George – este una dintre cele mai importante lăcașe de cult unde pelerinii vin să vadă harta de mozaic a Pământului Sfânt, realizată în cea de-a doua jumătate a secolului al VI-lea.

15. Castelul Ajlun – a fost construit în 1128. Merită să ajungeți aici pentru că este foarte bine conservat iar, de sus aveți o priveliște de vis asupra întregii zone.

16. Rezervația Naturală Dana – cea mai mare rezervație naturală din Iordania care îți va oferi o vedere panoramică asupra întregii zone. Aici locuiesc oamenii din tribul Al Atata, un sat autentic.

Unde mânânci?

Hasheem – Amman – cele mai bune preparate locale, să comandați hummus cu lipie, limonadă cu mentă și falafel.

Tawaheen al Hawa – Amman – poate cel mai fain restaurant unde poți să guști din felul lor tradițional mansaf. E un deliciu.

Jerash – încercați orice shaowrma de la colț de stradă și nu veți regreta. Este tare bună și făcută cu ingrediente locale.

Unde te cazezi?

În Amman – Rotana Amman– un hotel modern, cu peste 400 de camere, un sky tower, cel mai înalt din Amman, camerele sunt generoase, cu vedere panoramică și îți oferă o vedere de 360 de grade asupra metropolei. Serviciile sunt de top, iar micul dejun fabulos.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare! 

La Petra – Hyatt Zaman Hotel Resort Petra – este o cazare uimitoare, tradițională, construită exclusiv din piatră, deasupra Petrei. Aici, am văzut cel mai fain apus de soare asupra stâncilor de la Petra.

Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!

La Marea Roșie – Hotel Intercontinental Aqaba – este un loc superb, dacă vrei să lenevești câteva zile la soare și la mare. Din cameră, ai acces direct la piscinele încălzite și la plaja impecabilă.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare! 

În Wadi Rum – Al Sultana Luxury – E o minune de loc. O experiență greu de descris în cuvinte în deșert. Sunt corturi de lux, cu tot ce ai nevoie, camping cu piscină și restaurant, de unde te poți bucura de minunile Iordaniei, de deșert și de apusurile de senzație.

În Aqaba – Crowne Plaza Dead Sea Resort – Un hotel potrivit pentru familiile cu copii și pentru cupluri pentru că au piscine generoase și tare faine. Apusul nu e nevoie să spunem cât de frumos este peste Marea Moartă.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

Cum ajungi?

Sunt zboruri directe cu Ryanair din București direct Amman. Depinde de perioadă, biletele costă în jur de 60 de euro la care se adaugă și taxa de bagaje.

În Amman, de la aeroport, poți ajunge cu un autobuz care costă 5 euro, atenție, trebuie să schimbați bani la aeroport pentru că se acceptă doar dinari iordanieni. Banii îi puteți schimba după ce ați trecut de controlul de pașapoarte.

Cât costă?

Agențiile de turism din România au oferte foarte bune pentru Iordania, prețurile pornesc de la 900 de euro de persoană, cu bilet de avion și excursii incluse.

Cât de sigură este Iordania?

Iordania este foarte sigură pentru un turist străin. Da, știm, poate ați fi crezut altceva. O poți vizita chiar și pe cont propriu, cu mașină închiriată de la aeroport sau cu ajutorul unui ghid local. Depinde ce vrei să vezi. Nouă ghid ne-a fost Ali Abu Deyeh și ne-a impresionat pentru că nu a fost întrebare la care să nu fi știut să răspundă, plus că știe toate locurile faine unde poți să vezi apusul sau unde poți să mânânci local. Vă lăsăm numărul de telefon: +962796778510.

Bine de știut:

Să vă luați Jordan Pass – este de 3 feluri – de la 99 de dolari până la 113 dolari și include taxa de viză, precum și 40 de intrări gratuite la aproape toate obiectivele turistice.

Banii este bine să-i schimbați în moneda locală, la casele de schimb. Mai bine luați dolari. Cursul este 1 dinar iordanian = 1,41 dolari/6,51 lei.

Cartela de telefon o puteți lua din aeroport: costă cam 35 de euro și acoperirea internetului este foarte bună în toată Iordania. Noi am luat cartelă Orange.

Cea mai bună perioadă de vizitat Iordania este între lunile noiembrie și mai,

În locurile publice, femeile trebuie să aibă o ținută decentă.

Alcool puteți cumpăra la Liquor Store, sunt peste tot astfel de magazine, dar alcoolul este foarte scump, cam 6 -7 euro o bere la 0,33 și nu-l puteți consuma în public. Cel mai ieftin alcool este în Aqaba, orașul de la Marea Roșie, care este scutit de taxe.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *