Calator in Bascheti

Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România
Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România

Ai fost vreodată în Pădurea Letea din Delta Dunării? Este o minune a naturii, cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală de foioase din Europa. Ți-am dat doar două motive ca să ajungi aici, în acest loc unic de la noi, în paradisul din inima Deltei Dunării, dar mai multe îți spunem mai jos.

Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată!

Pădurea Letea – raiul natural al României

Unde? Pădurea Letea, Delta Dunării, comuna C.A. Rosetti, județul Tulcea.

Grinduri de nisip uimitoare, stejari seculari, cai sălbatici, fluturi colorați, peisaje deșertice sau pădure deasă unde, cu greu, pătrunde lumina soarelui. Dacă nu ai ști unde te afli, nu ai crede că ești la noi, în România, ci, undeva, într-un loc exotic. Am descris doar în câteva cuvinte Pădurea Letea – locul de poveste, care îi uimește și pe specialiști.

Este zonă de pădure spectaculoasă, strict protejată, ocrotită încă din anul 1930, care s-a format printre mișcătoarele dune de nisip, sub forma unor fâșii de vegetație numite ,,hasmacuri’’. În zona Hasmacul Mare, peste 500 de hectare sunt declarate Rezervație Naturală. Pădurea Letea și Pădurea Caraorman sunt, de altfel, singurele locuri din Europa, unde cresc liane. Le-am văzut și noi, împletite printre copaci și ne-au uimit. Mai mult, aici sunt specii de plante și animale rare: șopârla de nisip, vipera de stepă, vulturul codalb, etc. Au fost identificate peste 3000 de specii de animale și 2000 de insecte.

Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!

Tot aici se află un stejar secular, vechi de aproape 700 de ani. Este impunător și este considerat unul dintre cei mai înalți copaci ai Deltei, având o înălțime de 30 de metri și 10 metri circumferința trunchiului. Poți veni aici spre apus, când nu este prea multă lume și te poți bucura din plin de liniște și de frumusețea locului.

Să vă povestim și despre caii din Pădurea Letea, pe care poți să-i vezi, mai ales, la apus când vin să se adape dintr-o baltă aflată în apropierea stejarului secular. Sunt animale sălbăticite, descendenții cailor domestici, care au populat zona după ce au fost eliberați din gospodării. Îți recomandăm să îi privești de la distanță, să nu te aproprii prea mult ca să faci fotografii și să îi lași să se simtă confortabil în mediul lor.

Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!

Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!

Cum ajungi la Pădurea Letea?

Trebuie să ajungi în satul Letea, cu o excursie din Sulina. Rezervația Naturală Pădurea Letea începe din nordul satului și se întinde pe suprafață de peste 5200 de hectare.

Cât costă?

La intrarea în rezervație, se plătește o taxă de 10 lei de persoană.

Obiective turistice în Delta Dunării

  • Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenunchiat, vechi de peste 400 de ani;
  • Brațul Sfântu Gheorghe;
  • Plaja Sfântu Gheorghe;
  • Satul Letea și Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, unde sunt peste 2000 de cai sălbăticiți;
  • Canalul Cordon;
  • Satele Rosetti, Sfiștofca și Periprava;
  • Golful Musura;
  • Lacul Razelm;
  • Satul Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin;
  • Lacurile Balanova, Roșu și Puiu;
  • Gura Portiței.

Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *