Calator in Bascheti

Ravello, paradisul Italiei, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață
Ravello, paradisul Italiei, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață

Un orășel cu case albe, răsfirate pe creasta abruptă a muntelui, înconjurat de apele turcoaz ale Mării Tireniene, cu un aer boem și rafinat, cu grădini splendide, priveliști incredibile și muzică bună. Acesta este Ravello, bijuteria coastei Amalfi, o minunăție de loc, de unde n-ai mai vrea să pleci.

Am ajuns în Ravello, după amiază, după ce jos, pe coasta Amalfi, norii grei de ploaie m-au împiedicat să văd peisajul. Mă tot gândeam în autobuz, “oare mai pot să văd ceva în Ravello? Dacă sunt nori, clar e o zi ratată” . Însă spre norocul meu, sus, pe munte, era soare și cer senin.

Drumul până la Ravello este spectaculos, șerpuiește prin munte, prin sătuce pline de farmec și îți trebuie ceva curaj să te uiți în jos. Este ca și cum te-ai plimba pe sârmă, pe un fir de șosea îngustă și mărginită de prăpăstii. Am cam strâns din dinți, de multe ori, pentru că sunt doar curbe strânse și te ia amețeala, oricât de tare ai încerca să te ții.

Vezi aici unde te poți caza în zonă

Când am coborât din autobuz, am rămas, preț de câteva minute, fără cuvinte. Ești sus, pe creastă, iar orașul este ca un cuib de vulturi, cocoțat pe stânci. Se vede toată coasta Mării Tireniene, zugrăvită în culori vii, turcoaz și verde, și domolită, cumva, de albul caselor. Legenda spune că aici ar fi fost locul unde diavolul l-ar fi dus pe Isus ca să-l ispitească. I-ar fi oferit Ravello, ca simbol al lumii materiale, numai să i se supună.

Ravello și-a câștigat renumele de orașul muzicii. A fost și este locul preferat al artiștilor, scriitorilor și al actorilor din toată lumea, care au venit aici ca să-și găsească inspirația. Dramatismul peisajelor de pe coastă i-au atras pe Richard Wagner, Salvador Dali, Greta Garbo și Jacqueline Kennedy, care au petrecut mult timp în idilicul Ravello.

Vezi aici unde te poți caza în zonă

În fiecare vară, la Ravello, încă din 1953, are loc celebrul festival de muzică clasică și de jazz, dedicat lui Richard Wagner.

CE POȚI FACE ÎN RAVELLO?

Grădinile Rufollo – locul care pe mine m-a impresionat, pentru felul în care sunt aranjate și îngrijite florile și pentru view-ul panoramic. Și ce priveliște ai! Nu aș vrea să transpun în cuvinte colțul asta de rai, ci, mai bine, las fotografiile să vi-l descrie.

Vila Rufollo a fost ridicată de familia Rufollo, cea mai bogată din zonă, pe marginea unei stânci, în secolul al 13-lea. A fost reședință papală, dar și reședința regelui Robert de Anjou, iar, în secolul al 19-lea, a fost vândută scoțianului Francis Neville Reid, cel are a restaurat-o și a realizat grădinile.

Compozitorul Richard Wagner a fost impresionat de frumusețea locului, atunci când a vizitat Ravello, în 1880, și inspirat de Grădinile Rufollo, a reușit să termine o mare parte din opera sa finală, Parsifal.

Tip: Cel mai bun moment să vizitezi Grădinile Rufollo este între lunile mai și octombrie.

Vila Cimbrone, cunoscută sub numele de “terasa infinitului”, este renumită pentru view-ul spectaculos asupra golfului. Este o clădire istorică, ridicată în secolul al 11-lea. A fost salvată de lordul englez Grimthorpe, în anii 1900, iar, acum, este hotel și este deschisă publicului.

Vezi aici unde te poți caza în zonă

Vila Rondinaia, construită pe o stâncă, în 1930, a fost reședința din Italia a magnatului american Gore Vidal.

Domul din Ravello este amplasat în centrul orașului și a fost ridicat în 1087 de primul episcop al orașului.

Biserica San Giovanni del Toro datează încă din anul 1000.  A rezistat cutremurelor și devastărilor din secolele trecute. A fost de mai multe ori restaurată, ultima dată, în 1990.

DE ȘTIUT:

Ravello a fost înființat, în secolul al V-lea de coloniștii romani, care s-au retras spre munți ca să scape de invaziile barbare. A devenit un important centru comercial al Republicii Amalfe. A fost distrus în 1137 de Republica Pisa, iar mulți dintre locuitori s-au mutat în Napoli. În secolele care au urmat, populația a scăzut dramatic din cauza epidemiei de ciumă. În 1818, orașul a trecut sub protecția zonei Amalfi. După 1900, așezarea a fost revigorată de personalitățile vremii care au ajuns aici și a fost pusă pe harta turismului mondial.

CUM AJUNGI?

În Ravello, se poate ajunge din orașul Amalfi cu un autobuz local, Sita, și, din Napoli, cu trenul până în Sorento, iar de la Sorento, chiar din gară, cu un autobuz până în Amalfi. Din Sorento până în Amalfi, călătoria durează în jur de o oră și jumătate, depinde cât de aglomerată este șoseaua, iar din Amalfi până la Ravello cam 40 de minute. Biletul de autobuz costă 2 euro.

Unde te cazezi? Vezi aici unde te poți caza în zonă

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *