Calator in Bascheti

Satul neștiut de lume, bijuteria uitată a României, unde te dor urechile de atâta liniște
Satul neștiut de lume, bijuteria uitată a României, unde te dor urechile de atâta liniște

 Vrem să vă inspirăm să descoperiți România, cât încă mai e autentică, cât mâncarea încă mai are gust, cât timp tradițiile sunt încă adevărate. Vă arătăm un loc poveste, pe care îl puteți descoperi vara aceasta.

Gherdeal, satul-poveste cu doar 8 locuitori

Unde? Gherdeal, Sibiu, comuna Bruiu, județul Sibiu.

Vă invităm să mergem împreună la Gherdeal, un sătuc autentic săsesc din Sibiu, rămas neîntinat de aceste vremuri. Este acea comoară rară, pe care dacă o găsești vei ști să o prețuiești și nu-ți vine să crezi că mai există locuri atât de pure și de autentice, încărcate de istorie și de farmec.

Am ajuns, târziu, în noapte, la Gherdeal, dar ceea ce ne-a uimit pe drum a fost faptul că, pe măsură ce ne apropiam de sat, ne-au tăiat calea două căprioare, un bursuc , iar o bufniță s-a speriat de lumina farurilor și aproape a aterizat pe capotă. Ne tot întrebam unde oare mergem și unde este acest loc atât de sălbatic și atât de frumos.

Când am ajuns pe ulițe, satul părea fantomatic: case vechi prăbușite, la tot pasul, pline de nici țipenie de om și o liniște deplină. Răzleț, se mai auzea câte un câine în depărtare. Și peste toate, ne-am uitat la telefon: fără semnal. Era ca și am fi aterizat într-un alt veac, prin anii ‘50 ai secolului trecut. Aceasta este sentimentul care te încearcă atunci când vezi pentru prima dată Gherdealul.

La lumina zilei, i-am explorat ulițele prăfuite la pas. Este pustiu, decadent, dar, în același timp, atât de frumos. Te plimbi pe tărâm cu o istorie încă vie. Dacă vrei să fugi de lumea dezlănțuită aici trebuie să vii. După ce sașii au plecat în anii ’90 în Germania, satul s-a depopulat, iar azi mai trăiesc aici doar 3 sași și 5 români. Niciun copil nu s-a născut în Gherdeal de mai bine de 33 de ani. Totul în jur este dărămat, iar natura și-a urmat cursul și a năvălit peste ruine. Îți auzi gândurile de atâta liniște. În Gherdeal, sunt două biserici, o școală, toate în ruină și nu există niciun magazin.

Legenda satului este tare interesantă. Așezarea se numește Gherdeal de la Ghertruda, o femeie care, sătulă de restricțiile severe impuse de călugării de la Abația Cisterciană de la Cârța, ar fi fugit pe aceste coline domoale ale Transilvaniei, împreună cu mai mulți răzvrătiți și așa ar fi luat naștere satul, care număra pe atunci sute de suflete.

Gherdealul însă va renaște. Există speranță. În sat, s-a mutat deja o familie de bucureșteni, iar din dragoste de „acasă“, un sas plecat în Germania a investit aici într-o pensiune de top.

Unde te cazezi?

Casa la Tei

Am văzut multe locuri de cazare și vă spunem, sincer, că locația aceasta pe noi ne-a uimit. Nu știam de ea și am rămas efectiv cu gura căscată atunci când am pășit în curte. De la intrare, din sat, nu-ți dai seama ce minunății pot ascunde zidurile de piatră. În interior, vei găsi o curte imensă, generoasă, un conac stilat, rustic, făcut de la zero, cu bun gust și cu finețe și o casă veche de peste o sută de ani, adusă din Maramureș, bucată cu bucată.

Nu-ți va lipsi nimic din confortul modern. Există chiar și o piscină interioară încălzită permanent, saună, sală de biliard, un bar englezesc. Sunt 13 camere tare frumoase, cu elemente de decor săsești și românești, iar prețurile variază între 350 și 390 de lei, pentru o noapte de cazare, cu mic dejun bio, cu produse din zonă. Locația este cu circuit închis, nu o veți găsi nicăieri pe Internet, tocmai pentru că rezervările se fac pe bază de recomandare. Vă lăsăm numărul de telefon pentru rezervări: 0755.622.171.

Cum ajungi?

Sunt două căi de acces: poţi veni prin Voila – Cincu, sau poţi veni prin Cârţa – Nou Român – Şomartin – Bruiu.

Ce poți face în Gherdeal?

Plimbări în natură;

Drumeție până la stejarii seculari aflați în pădurea de la marginea satului;

Drumeție până la Cruce, în satul Rucăr din Țara Făgărașului, unde vei avea cea mai tare priveliște asupra Munților Făgăraș.

În loc de concluzie: Ceea ce am văzut în Ghedeal ne-a impresionat și ne dorim ca satele noastre să renască, pentru că aici ne sunt tradițiile, aici ne este identitatea și aici ne-am trăit copilăria. Aici, ne este sufletul de român. De aici venim cu toții și asta nu trebuie să uităm, oricât ne-ar schimba modernitatea.

#Romaniavie  este o campanie independenta, realizată de calătorinbascheti.ro pentru susținerea turismului românesc, după criza sanitară.
*** Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *