Ce ai spune despre o călătorie de poveste în America Centrală, în îndepărtata Panama, acolo unde se află cel mai spectaculos proiect de inginerie realizat vreodată, care, în 1914, a legat Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific: Canalul Panama. Este minunea ingineriei, care a reușit să faciliteze drumul navigatorilor, fiind considerată cea mai importantă rută a navigației internaționale. Despre istoria zbuciumată a Canalului Panama, despre cum poți să-l vizitezi, cât costă și unde te cazezi, vă vom povesti acum.
Canalul Panama – cel mai spectaculos proiect de inginerie realizat vreodată
Unde? America Centrală, Panama, 77 de kilometri lungime, Istmul Panama: între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific.
Canalul Panama. Cu siguranță, ați auzit de el. Este realizarea care a scurtat considerabil rutele maritime, cu 12.875 de kilometri, și care a schimbat, radical, navigația mondială. Navele din Atlantic ca să treacă în Oceanul Pacific nu mai sunt nevoite să ocolească mii de kilometri prin America de Sud, prin periculosul și capriciosul Pasaj Drake sau prin Capul Horn, cel mai sudic punct al Americilor.
Canalul Panama a fost săpat, cu greu, prin teribila junglă din Panama și a fost o provocare a acelor vremuri. Poți să vizitezi canalul aproape de Panama City, la Miraflores, în Oceanul Pacific, sau la Colon, la Aqua Clara, în Oceanul Atlantic, aflat la 80 de kilometri distanță de capitală.
Cât costă să vizitezi Canalul Panama?
La Miraflores, la 15 minute distanță cu mașina de capitală, intrarea costă 17 dolari pentru un adult, iar, la Colon, 10 dolari. Tot aici, se află și Zona Liberă, locul unde ajunge toată marfa din Canalul Panama, unde poți merge la shopping, cu prețuri bune, fără taxe. Să vă informați, din timp, despre orele când trec navele prin ecluze, pentru că s-ar putea să ajungeți aici și să nu vedeți mare lucru.
Vezi aici unde te cazezi în Panama City
Noi am fost la Miraflores, la ora 8 dimineața, la deschiderea centrului pentru vizitatori și am avut noroc să prindem mai multe vapoare care așteptau să treacă prin canal. La Aqua Flores, am ajuns la 8 și jumătate și tot așa, am avut ce fotografia. La centrele de vizitatori, vei putea să vezi și filme scurte despre istoria Canalului Panama.
Scurtă istorie a Canalului Panama
Încă din anii 1500, din vremea marilor descoperiri, se vehicula ideea realizării unui canal în Panama, care să lege Oceanul Atlantic de Pacific. Regele Carol I al Spaniei a cerut efectuarea unui studiu în zona Istmului Panama, ca să vadă dacă este posibil ca prin jungla deasă să fie săpată o cale de acces, care să scurteze rutele maritime spre Spania. Însă vremurile tumultoase, cu războaie și revolte, dar, mai ales, imposibilitatea tehnică a acelor vremuri au făcut ca proiectul să fie abandonat.
Până în 1880, când o companie franceză, condusă de contele Ferdinand de Lesseps, constructorul Canalului Suez din Egipt, a început săpăturile în zonă. Vremea rea, ploile tropicale, dar, mai ales, malaria și febra galbenă, i-au făcut pe francezi să abandoneze, definitiv, proiectul.
Vezi aici unde te cazezi în Panama City
În 1902, la insistențele președintelui american Theodore Roosevelt, Statele Unite au cumpărat drepturile de exploatare de la francezi pentru 40 de milioane de dolari. Lucrările au început doi ani mai târziu. Muncitorii americani au întâmpinat aceleași probleme: au trebuit să inventeze noi utilaje care să-i ajute la săpături și să se lupte, din nou, cu bolile tropicale, în urma cărora au murit 27.500 de lucrători.
Canalul Panama a fost inaugurat pe 15 august 1914 și a costat America 375 de milioane de dolari. Americanii au plătit statului Panama 10 milioane de dolari pentru teren și o taxă de 250.000 de dolari anual. În 1999, după multe revolte și proteste, canalul a fost transferat în administrarea Panama-ului.
În funcție de mărime și de volumul de marfă, navele plătesc taxe de trecere prin Canalul Panama, chiar și sute de mii de dolari.
Societatea Americană de Inginerie Civilă a numit Canalul Panama drept una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne și monument al secolului al XX-lea
Cum funcționează Canalul Panama?
Canalul Panama are trei sisteme de ecluze, alimentate cu apă, care, prin gravitație, ridică navele până la 26 de metri la altitudinea lacului artificial Gatun, apoi le coboară, din nou, la nivelul mării. Între 8 și 10 ore, durează ca o navă să tranziteze canalul. Recent, autoritățile panameze au impus restricții de trecere și taxe suplimentare din cauza secetei, care a afectat, dramatic, apa Lacului Gatun.
Vezi aici unde te cazezi în Panama City
Canalul Panama în cifre:
14.000 de nave anual;
20378 milioane de tone de marfă;
6 la sută din comerțul mondial;
17 lacuri artificiale;
Peste un milion de nave au tranzitat Canalul Panama.
Despre alte obiective turistice din Panama, am scris AICI!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.