Calator in Bascheti

Obiective turistice din Panama. 8 locuri de vis, de neratat în Panama
Obiective turistice din Panama. 8 locuri de vis, de neratat în Panama

Panama este o destinație turistică atipică și surprinzătoare, un paradis tropical, care te va cuceri, cu siguranță, prin exotism și prin diversitatea obiectivelor turistice pe care le oferă vizitatorului. De la uimitoarea metropolă Ciudad de Panama – un oraș vibrant, viu, colorat – până la jungla densă sau insulele cu nisip alb și ape turcoaz, mica țară din America Centrală, poate fi o opțiune de vacanță cu care nu vei da greș. Îți spunem, mai jos, tot ce ai de văzut, de făcut, unde te cazezi și cât costă un sejur în Panama.

Top 8 obiective turistice din Panama

Unde? Panama, America Centrală. 

Panama nu este o destinație oarecare, ci o aventură incredibilă care te va purta din metropola vibrantă până în adâncimile junglei. Este o lume veche care se întrepătrunde perfect cu o lume modernă, aflată la intersecția Americilor.

1.Orașul Vechi – Casco Viejo – este districtul istoric al orașului, cu străduțe, catedrale, piațete și clădiri coloniale fermecătoare, declarat patrimoniu UNESCO. Tot aici se află și Muzeul Canalului și Muzeul Mola, care expune veștminte tradiționale realizate de indigenii Guna. Locul datează din anul 1673, după ce așezarea inițială a fost distrusă în totalitate de pirați. Are o viață de noapte vibrantă, cu restaurante de top și cu petreceri în aer liber.

2. Panama Viejo – este un sit arheologic remarcabil, unic în America Latină, locul unde a fost fondat orașul Panama, pe 15 august 1519, de către spaniolul Pedrarias Davila. Este declarat monument UNESCO și poți vedea aici ruinele primelor așezări europene pe țărmul pacifico-american, printre care și celebrul turn al bisericii, simbolul național panamez. Intrarea costă 10 dolari.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

3. Canalul Panama – Ați auzit, cu siguranță, de Canalul Panama, cel mai spectaculos proiect de inginerie realizat vreodată, care, în 1914, a legat Oceanul Atlantic de Pacific. A fost săpat, cu greu, prin teribila junglă din Panama și a fost o provocare a acelor vremuri. Poți să vizitezi canalul aproape de Panama City, la Miraflores, în Oceanul Pacific, sau la Colon, în Oceanul Atlantic, aflat la 80 de kilometri distanță de capitală. La Miraflores intrarea costă 17 dolari pentru un adult, iar la Colon 10 dolari. Și tot aici se află și Zona Liberă, locul unde ajunge toata marfa din Canalul Panama, unde poți merge la shopping cu prețuri fără taxe.

4. Insulele San Blas – Numit și Guna Yala,  Arhipelagul San Blas, este frumusețea ascunsă a Panama-ului, din Oceanul Atlantic, aflat pe teritoriul tribului Guna. Sunt în jur de 365 de insule superbe, dintre care doar 49 sunt locuite de indigenii Guna, unele dintre ele fiind teritoriu virgin, necălcat de om. Trebuie să-ți iei o excursie din Ciudad de Panama, pentru că, singur, nu poți ajunge aici.

Costă în jur de 130-150 de euro de persoană, în care este inclus transportul cu mașini 4×4, prânzul și vizitarea a 4 insule. Poți să iei o excursie pe o singură insulă, dacă vrei să stai la soare toată ziua sau poți lua un pachet și cu cazare de câteva zile în zonă. Cazările sunt rudimentare, în căsuțe de lemn, cu toaleta în curte, dar este o experiență tare faină să stai aici ca un fel de Robinson Crusoe al timpurilor moderne și să te mai rupi de lumea civilizată.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

5. Parcul Național Metropolitan – în inima orașului, se află o junglă urbană, unică în lume, bine conservată și de neratat. Sunt trei trasee pe care le poți face ușor, la pas, și vei putea observa fauna și flora specifice pădurii tropicale. Tot aici se află un punct de belvedere, de unde poți admira linia de zgârie-nori a orașului. Intrarea costă 6 dolari.

6. Mercado de Marisco – Cea mai bună mâncare este, evident, cea din piețele locale. În Panama, am descoperit Piața de Pește Mariscos: cu caracatiță, cu pește de ocean, cu manioc, cu mult usturoi și fructe de mare. De vreo săptămână, aici vin să mănânc. O porție de pește costă în jur de 12 dolari, cu tot cu garnitură și sosuri, iar o caracatiță întreagă: 15 dolari, cu salate și manioc. Piața se află în apropierea centrului vechi.

7. Cinta Costera – este zona de faleză din Panama City, întinsă pe mai bine de 7 kilometri, de-a lungul Oceanului Pacific, cu grădini, locuri de recreere sau terenuri de sport, frumos amenajată, un loc de promenadă și de admirat apusul sau zgârie-norii orașului.

8. Avenida Balboa – Aproape de Cinta Costera, se află și celebra Avenida Balboa, centrul financiar al orașului.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Alte obiective turistice de neratat din Panama

  • Insulele Boca del Toro, Valea Boquete, Vulcanul Baru, Lacul Gatun, Cascada Choclon, Insula Toboga, Insula Maimuțelor.

Unde faci cumpărături în Panama: Sunt multe zone de shopping în oraș, cele mai renumite sunt mall-urile Multiplaza și Allbrook, unde sunt magazine de brand, restaurante și cafenele.

De unde vezi orașul de sus: Poți urca la etajul 62 al hotelului Megapolis, din centru, și de aici vei vedea tot orașul la 360 de grade. Este gratis.

Cu ce te deplasezi în Panama: Taxiurile sunt destul de ieftine, costă între 3-5 dolari cursa, dar trebuie negociat cu taximetriștii, iar metroul este curat și foarte modern și leagă principalele puncte din oraș. O călătorie costă 0,35 de cenți. Metroul circulă de la ora 5 dimineața până la 23.00, doar în weekenduri programul se reduce cu o oră, până la 22.00.

Unde te cazezi? Noi am optat pentru un apartament, central, aflat în zona Marbella, cu preț calitate foarte bun și cu o priveliște uimitoare. Se numește Boutique Apartments Panama Marbella.

Vezi cât costă o noapte de cazare aici.

Cât de sigur este Panama? Panama este un loc sigur pentru turiști, atât timp cât nu vizitezi zonele rău famate de la periferie și atât timp cât nu te afișezi cu obiecte de valoare. De recomandat să nu ieșiți noaptea. În centrul orașului, străinii nu au nicio problemă, fiind o zonă bine securizată, vezi patrule de poliție la fiecare pas.

Când să vizitezi Panama? Panama are un climat tropical musonic, cu temperaturi ridicate tot timpul anului. Sezonul ploios este foarte lung, începe din luna mai și ține până în ianuarie, așa că cel mai bine să ajungi aici în restul anului.

Cum ajungi din România în Panama? Sunt diferite curse pe care le puteți combina pentru a ajunge în Panama. Noi am optat pentru o cursă București-Istanbul, Istanbul-Panama.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Bine de știut:

  • Românii nu au nevoie de viză pentru a intra în Panama.
  • Se folosesc dolarii care sunt la același curs cu moneda lor națională balboa. Dacă vii cu euro, trebuie să schimbi în dolari, cursul fiind 1.05.
  • La aeroport, se completează un formular în care trebuie să declari că nu ai mai mult de 10.000 de euro cash la tine.
  • Taxiurile până în Panama City în centru costă 25-30 de dolari.
  • Prizele sunt de 120 V și vei avea nevoie de adaptor.
  • Cartela de telefon costă în jur de 10 dolari pentru un sim pe care trebuie să-l încarci cu credit. 10 dolari credit de la Claro îți vor asigura Internet nelimitat pentru o săptămână. Puteți lua astfel de cartele de la mall-uri de la reprezentanțele autorizate.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *