CASTELUL DE LUT DIN VALEA ZANELOR
Cea mai spectaculoasa atractie turistica din Transilvania
Marturisesc ca am pornit spre Castelul de Lut din Valea Zanelor cu prejudecati in minte: ca “prea” a fost toata lumea, ca “prea” s-a umplut facebook-ul si site-urile de poze idilice cu turnurile de lut, ca “prea” e plin de miri si mirese, instagrameri si influenceri care fac poze aici, si atunci eu ce sa mai caut? Sa calc pe drumul cel “prea” batut? Dar, uite ca, am gandit gresit! Atunci cand am ajuns in sat si am vazut castelul, pai n-am ramas eu muta de uimire de mi s-au sters toate gandurile naspa din cap? E visss! Si atunci iti zic asa:
Daca orasul te sufoca si vrei sa evadezi in natura, departe de tot si de toate, cel mai potrivit loc ar fi Castelul de Lut din Valea Zanelor. Ai timp sa pleci sambata dimineata devreme si sa te cazezi in apropiere, in sat, in Porumbacu de Sus. Zona merita sa o descoperi pret de un weekend, mai ales ca satul e genial: tipic sibian si frumos de pica!
Cu siguranta, ati vazut miile de fotografii uimitoare care au umplut Internetul. Iti zic sincer, fotografiile nu prea surprind Castelul de Lut, asa cum e, adica nu prea ii fac dreptate. Trebuie sa-l vezi si sa simti tu! Sa vezi tu ce crezi! Eu zic ca e o casuta magica, din inima Transilvaniei, asezata la poalele Muntilor Fagaras. E altceva! Vorba lui Nichita: „Nu poti sa vezi zane, daca nu esti zanatic…!”, si-mi place sa cred ca suntem zanatici!
E un loc cu energie buna, care te faci sa uiti de unde esti si ce stresuri ai. Intri in poveste, imediat, macar pentru cateva ore, si te lasi purtat de natura si de basm. N-ai vrea macar o data-n viata sa lasi totul si sa te intorci la copilarie? Aici ai si ocazia.
TIP: stii cum se vad crestele Fagarasilor intr-o zi senina? Wow! Pacat ca nu am putut prinde si in fotografii asta! Si desi e vara, mai poti vedea, sus, zapada, inca netopita.
Este un castel in toata regula, decupat, chiar din basmul Albei ca Zapada. Constructia este realizata in intregime din materiale traditionale eco: din lut, paie, lemn, piatra si var, iar totul a fost facut manual, de mesteri adusi tocmai din Maramures.
A fost un efort titanic, de vreo patru ani, pana cand proiectul a prins viata. S-au folosit 80 de mii de bucati de sindrila si 200 kg de cuie. Castelul are 10 camere, dispuse pe doua nivele si doua turnuri din care poti admira privelistea uimitoare a crestelor Fagarasilor. Marturisesc ca asta m-a atras de cum am urcat in turn. Da, chiar asa e! Nu te mai saturi de frumusetea locului.
TIP: Si daca tot ai ajuns aici, iti recomand sa-ti tragi sufletul la o cafea, in aer curat, si sa zabovesti cateva clipe langa raul care curge langa castel.
Domeniul este intins pe vreo 8.000 de metri patrați si este una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din zona. Dar cine a fost cel care a nascocit asa ceva? Este casa din vis si de vis a lui Razvan Vasile, publicitarul care a lasat in urma nebunia Bucurestiului si o cariera promitatoare in industrie, si s-a retras in linistea satului sibian. Aici, vin zi de zi, pasionatii de fotografie, dar mai ales instagramer-ii care vor sa surprinda in imagini povestea cu zane. Asta inseamna sa ai un vis si sa crezi in el!
Faina castelului s-a dus si prin lume. Jurnalistii britanici de la BBC au scris ca seamana cu o casa din seria Hobbit si-l recomanda ca loc turistic premium. Camerele nu sunt inca gata. Razvan spera ca la anul locatia sa devina pensiune in toata regula si sa intre in circuitul turistic. Inca se mai lucreaza la interioare, iar, in scurt timp, va fi deschis si restaurantul din apropiere. Arata ca si casuta celor 7 pitici din basm si va servi mancare eco.
Turistii care ajung aici pot servi o gustare. Razvan a amenajat un mic magazin in incinta, cu gratar.
CUM AJUNGI?
Este situat la 40 de kilometri de Sibiu, iar cu masina din Bucuresti faci 4 ore. Sunt 277 de kilometri. Din Craiova faci tot patru ore, iar din Cluj doua ore si jumatate, din Constanta 6 ore.
PROGRAM DE VIZITARE:
De luni pana duminica (inclusiv) intre orele 10:30 – 17:30
Bilet de intrare: 5 lei
UNDE VA CAZATI?
Cum nu va puteti caza inca in Castelul de Lut, va recomand pensiunea Negoiu din zona. Este deschisa, recent, si va poate oferi tot ce aveti nevoie pentru un weekend relaxant la munte. O camera costa 224 de lei pe noapte cu mic dejun. M-a placut curatenia locului si mirosul acela de nou-nout.