Calator in Bascheti

Tenerife, paradisul cu nisip negru, pe care nu trebuie să îl ratezi vara aceasta
Tenerife, paradisul cu nisip negru, pe care nu trebuie să îl ratezi vara aceasta

Tocmai ne-am întors de câteva zile din Tenerife, așa că ne-am gândit să vă povestim, acum, despre cea mai la îndemână destinație exotică, aproape de România, despre condițiile de intrare în Spania și regulile de călătorie. Sunt șase ore de zbor, cu charter direct din București, până în paradisul… negru, așa cum ne place nouă să-i spunem. Insula asta are tot ce și-ar putea dori un turist: de la plaje spectaculoase cu nisip negru, vulcanic, și nisip alb, până la palmieri, plantații de banane, valuri azurii învolburate, șosele impecabile. Să nu mai zic de orășelele idilice, pline de farmec sau de apusurile de soare de senzație.

CU TĂLPILE-N NISIPUL NEGRU

Plajele insulei sunt fantastice, și, deși nu au exotismul acela perfect al Maldivelor, sunt frumoase, unice, altceva decât ai văzut până acum. Ne-a plăcut tare sentimentul de a sta cu tălpile în nisipul negru. E mai grunjos decât cel alb și e foarte cool. Când pășești e ca și cum ți-ai face masaj natural la tălpi.

 

Sunt și plaje amenajate cu nisip alb adus cu vaporul din Sahara. How crazy is that?! Cea care merită neapărat o vizită este Playa de Las Teresitas, cea care ne-a plăcut nouă cel mai tare. Nu ai senzația că ești în Tenerife, ci în vreo insulă exotică din Oceanul Indian, atât de fin este nisipul. Treceți pe lista de „must see” și Playa del Duque  cu nisip negru. E faină tare!

DE ȘTIUT:

Tenerife este cea mai mare insulă din cele șapte ale arhipelagului Canare, cu capitala în orășelul Santa Cruz de Tenerife. Are 80 km lungime și 50 km lățime și în jur de 890.000 de locuitori.

 DE VĂZUT:

Insula este, cumva, neoficial, împărțită în două: sudul este mai arid, cu peisaje pustiite, iar nordul mult mai verde și răcoros. Merită să închiriați o mașină, dacă vreți să vizitați tot. Costă în jur de 30 de euro pe zi. Drumurile sunt impecabile și spectaculoase, unele, săpate în stâncă, și te duc, imediat, până la 3.000 de metri, sus, la vulcanul Teide.

De obicei, turiștii dau năvală în Costa de Adeje, cu celebrele plaje Los Americas și Los Cristianos, un fel de Mamaia a noastră, evident, la scară mai mare, cu aglomerație, zgomot, discoteci, parcuri acvatice și mall-uri. Noi am stat în nordul insulei, chiar în capitala Santa Cruz de Tenerife, un orășel plin verdeață, mai liniștit.

LOS GIGANTES – Este fotografia tipică pentru Tenerife, care apare aproape pe toate ilustratele. Pe bună dreptate, căci peisajul este spectaculos. Sunt stânci enorme care ies din ocean, înalte de 600 – 800 de metri.

SANTA CRUZ DE TENERIFE – Capitala Canarelor este un orășel aerisit, verde, boem. Are un aer mai domol și mai relaxat față de sud. Și încă ceva cool: e paradisul iubitorilor de shopping. Pe insulă, nu se percepe TVA: deci… sunt reduceri și iar reduceri pentru toate portofelele.

VULCANUL TEIDE

Când spui Tenerife, spui, mai întâi, Teide – cel mai înalt vârf din Spania (3.718 metri).  Până sus, ai parte de un peisaj de-a dreptul lunar: deșert și bolovani enormi, cu forme ciudate, peste tot. Ca să urci în vârf, trebuie să ai rezervate, din timp, online, bilete pentru telecabină și permisul de acces spre conul Pico del Teide. Mai mult, trebuie să fii la baza telecabinei la prima ora a dimineții. Din comoditate, nu am făcut asta. Am ajuns acolo și nu am putut urca din cauza aglomerației. Dar și de jos, îți dai seama cât de impunător este Teide.

MASCA, CEL MAI SPECTACULOS SAT AL EUROPEI

Este de departe cea mai pitorească așezare pe care am văzut-o vreodată. I se spune “satul pierdut”, pentru , până în anii ’90, locul era izolat de restul insulei. Are doar vreo 100 de locuitori.

Drumul până la Masca nu este pentru cei slabi de inimă. Șoseaua este îngustă și șerpuiește pe creasta muntelui, iar în jur, e doar prăpastie. Însă tot efortul de a ajunge sus merită: sunt căsuțe simple, ridicate-n trepte, palmieri, cactuși și plantații de mango.

De fapt, asta te uimește, aici, simplitatea. Legendele spun că acesta ar fi locul unde pirații și-ar fi ascuns comorile furate de la navele pe care le prădau în golful din zonă. Despre satul Masca, am mai scris aici. 

Viziteaza și orașele pline de farmec de pe coastă,  protejate de UNESCO:

CANDELARIA, LOC DE PELERINAJ

Micuțul orășel Candelaria este cel mai important centru de pelerinaj catolic din Insulele Canare. Ce ne-a impresionat aici a fost Bazilica Maicii Domnului, ridicată într-o piațetă, lângă mal de mare.  De altfel, Maica Domnului este patroana insulelor.

OROTAVA

Cel mai mult ne-a plăcut regiunea Orotava, din nordul insulei.  Centrul Vechi cu ale sale clădiri vechi, ridicate-n pantă, este fermecător și ne-a inspirat să batem la pas aproape toată așezarea.  Specific caselor din zonă sunt balcoanele de lemn, împodobite cu flori.

PUERTO DE LA CRUZ

Cea mai faimoasă stațiune în zona de Nord este Puerto de la Cruz, un oraș cochet, cu taverne și restaurante de lux, cu piațete pline de acel farmec spaniol.

TIP: Petrece câteva ore într-o piață locală cu fructe și legume autohtone. Fă-ți timp și privește un apus de soare pe oceanul învolburat. Ce spuneți? Merită să faceți un concediu în Spania din Atlantic?

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *