Calator in Bascheti

Top 10 case tradiționale, unde trebuie să te cazezi în 2024
Top 10 case tradiționale, unde trebuie să te cazezi în 2024

Ce ai spune de o vacanță sau un sejur, ca în copilărie, la bunici? Din ce în ce mai multe cazări din România, oferă turistului o experiență inedită, în case vechi, restaurate și reinterpretate, unde confortul modern se îmbină perfect cu tradiționalul. Vă arătăm doar 10 dintre ele.

1. Forest Nook

Cabană la munte în Bihor

Apusenii Bihorului – Șuncuiuș, județul Bihor

Unde?  Șuncuiuș, Bihor – la 544 de km de București, la 230 de km de Timișoara, la 103 km de Cluj.

Vă arătăm o cazare ireal de frumoasă, mai puțin știută, deschisă recent, în Apusenii Bihorului. Este o căsuță tradițională, salvată din Maramureș și adusă aici într-un cătun din munți. Interiorul are un design uimitor, îmbină obiectele tradiționale cu cele moderne și conferă locului un aer de poveste.

Livingul este generos și atent decorat, iar la etaj ai la dispoziție o cadă enormă, de unde poți vedea priveliștea superbă asupra zonei. Este un loc izolat, fără vecini, unde poți asculta, în tihnă, liniștea naturii. Cabana poate primi până la 6 oaspeți și se închiriază integral.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

8 destinații de vis din România, pentru o toamnă de poveste

2. Iz de Maramureș

Unde? Surdești, Maramureș, 18 km de Baia Mare, 56 km de Sighetul Marmației

Anca și Ciprian Maak sunt tinerii care au creat un resort de lux chiar în șura bunicii. Noi am fost de multe ori aici și, de fiecare dată, am avut senzația că ne-am întors în timpurile alea irepetabile, din copilărie. Ce poate fi mai frumos decât să dormi în trei case vechi, cu iz moroșenesc, cu obiecte vechi, unde totul e aranjat, în detaliu, ca acum o sută de ani?

Pentru disponibilitate și rezervări, vezi aici.

Iz de Maramureș, resortul de lux din șura bunicii, de unde nu ai mai vrea să pleci

3. La Roata

Cazare tradițională în Bucovina

Unde? Pensiunea este amplasată la doar 500 de metri de centrul orașului Gura Humorului.

Tradițiile se duc mai departe: La Roata, în Gura Humorului. Cinci case vechi de 120 de ani, decupate, parcă, din povești, va așteaptă să le treceți pragul și să le aflați istorisirile ascunse. Au fost strămutate, lemn cu lemn, din satele din zonă. Au chiar și nume: Vasile, Anastasia, Zenovia, Elisabeta și Dumitru. Ce spuneți? Un astfel de loc vă va purta, clar, cu gândul la ulița copilăriei și la casa bunicilor. Că doar ești în Bucovina: acolo, unde te descoperi și te regăsești, după un an nebun de muncă. Bucatele sunt alese, pe măsura locului, și provin de la producătorii locali, dar și din ferma proprie.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

4. Bălnaca Traditional Nook

Unde? Bălnaca, comuna Șuncuiuș, județul Bihor, la 44 de kilometri de Băile Felix.

Bălnaca Traditional Nook este colțul de rai, care te va surprinde și te va transpune în lumea poveștilor. Este o căsuță veche din Maramureș, mutată într-un sat din Bihor. Te va cuceri interiorul, presărat cu elemente tradiționale reinterpretate, unde fiecare obiect spune o poveste. Soba bunicilor este cel mai confortabil pat, șura este un loc superb de relaxare, în serile de toamnă, iar un buștean îți e masă. Locația poate primi maximum 5 turiști și are ciubăr și o curte generoasă, cu leagăn.

Căsuța, șura, dar și alte elemente au fost recondiționate și au primit o nouă viață. Altfel, cel mai probabil, azi ar fi fost ruine. Este un gest superb, sustenabil și care investește într-un viitor mai durabil pentru generațiile care vin după noi. Nu doar că păstrează farmecul și autenticitatea locului, dar promovează refolosirea rațională a resurselor și reducerea deșeurilor.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

5. Valea Verde Retreat

Cund, Mureș – la 30 de km de Sighisoara, 43 de km de Târgu Mureș.

Valea Verde Retreat se află printre dealurile Transilvaniei, într-un peisaj de vis. Cund e un sat, până mai ieri necunoscut, unde soții Jonas și Ulrike Schäfer, doi nemți îndrăgostiți de România, au făcut, poate, cel mai spectaculos resort tradițional din țară. Jonas a cumpărat mai multe case din sat, le-a recondiționat și s-a apucat de turism.

Am fost oaspeți la Cund, până acum, de patru ori și, de fiecare dată, Jonas ne-a surprins prin ospitalitate și prin gustul irepetabil al preparatelor fine, simple, făcute numai cu produse din zonă. Nu veți găsi aici o piscină clasică, ci un lac artificial superb, unde puteți face baie, dar și un ciubăr nou nouț, cu o priveliște incredibil de frumoasă, aflat pe coasta dealului. La Cund, se ajunge ușor cu mașina, deși se află într-o zonă fără semnal. Drumul e unul superb, mai ales când treceți pasul dintre Sighișoara și Cund.

Pentru disponibilitate și rezervări, vezi aici!

6. Pensiunea “La Moară”

Cazare tradițională în Bucovina

Unde? Fundu Moldovei, Suceava: la 493 de km de București, la 230 km de Cluj, la 198 de km de Iași.

Vă povestim, acum, despre pensiunea “La Moară”. Dacă vreți să vă bucurați de câteva zile de relaxare într-un colț de rai autentic, în frumoasa Bucovină, nu veți da greș dacă alegeți acest paradis. Chiar dacă aici lemnul predomină, nu veți fi privați de confortul modern cu care au fost amenajate camerele. Ne-a rămas și azi în minte priveliștea, pe care am avut-o de pe terasă, din restaurant sau chiar din camere.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

7. Casa Glod

Pensiune cu ciubăr în Apuseni

Unde? Glod, Alba – la 25 de km de Cetatea Alba Carolina, la 48 de km de Parcul Național Cheile Caprei.

În satul Glod din Alba, Alin și Dora au făcut din nimic, poate cel mai frumos loc din România. După 15 ani de muncă în străinătate și-au dat seama că România este magică și că, până la urmă, schimbarea începe de ei…, de la noi toți. Așa a apărut proiectul Casa Glod: trei case vechi de peste 100 de ani, aduse bucată cu bucată din Maramureșul autentic, care îți vor oferi liniștea și confortul de care ai nevoie în vacanță.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

8. Cabana La Țălică

Cabană la munte, aproape de Vatra Dornei

Unde? Șaru Dornei, județul Suceava

Cauți o experiență autentică bucovineană? Atunci trebuie să te cazezi la cabana ,,La Țălică” din comuna Șaru Dornei. Sunt cinci camere cu șase băi, decorate modern, aflate aproape de pădure, într-un loc de vis. Florin, un tânăr din zonă, a salvat o casă veche de 150 de ani și a transformat-o într-o pensiune superbă. A îmbinat tradiționalul cu modernul, iar ceea ce a ieșit este de vis. La exterior, este o locuință tipic zonei, iar, în interior, spațiile sunt moderne și amenajate superb.

Pentru disponibilitate și rezervări, vezi aici! 

9. Hygge Hut

Cazare tradițională în Bucovina

Unde? Vama, la 20 de km de Gura Humorului și la 13 km de Câmpulung Moldovenesc.

Mergem și la Vama, unde o casă țărănească, veche de 120 de ani din Volovăț, a prins, din nou, viață, datorită a doi tineri corporatiști, care s-au încăpățânat să-i rescrie povestea: ,,Hygge Hut’’. Căsuța tradițională a fost strămutată bucată cu bucată și reconstruită la Vama, cu ajutorul meșterilor populari din zonă. Sunt două camere mari, cu baie proprie și o curte imensă, unde vă puteți reconecta cu natura, pentru că aici peisajele sunt chiar de poveste.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

10. Casa Poveste-Pensiunea Muzeu

Cazare tradițională în Bucovina

Unde? Pe valea pârâului Sandru, în nordul Masivului Rarău. Se ajunge ușor din Câmpulung Moldovenesc.

Să vă spunem, acum, despre un alt loc minunat: Casa-Poveste din Câmpulung Moldovenesc. Veți fi uimiți să vedeți că arată, exact, ca un muzeu în aer liber. Sunt, de fapt, patru case de pe vremea imperiului austro-ungar perfect conservate, dar dotate modern. Domeniul se întinde pe două hectare, are și iaz cu crapi și carași, parc de aventură cu tiroliană și escaladă. Și dacă tot sunteți în dulcea Bucovina, nu ar fi rău să gustați din meniu tradițional al zonei. Bunătățile sunt făcute cu ingrediente naturale din propria cămară: borș de sfeclă roșie, hribi cu smântână și mămăliguță.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *