Calator in Bascheti

5 locuri spectaculoase de vizitat în România
5 locuri spectaculoase de vizitat în România

Ține minte aceste locuri, pentru călătoriile tale în România, de anul acesta. Sunt destinații atât de munte, cât și de la mare, unele dintre ele mai puțin cunoscute sau promovate, dar care merită descoperite așa cum se cuvine. 

1. Cea mai frumoasă călătorie cu trenul din sud-estul Europei: Oravița-Anina, Caraș-Severin.

Semmeringul Bănățean, trenul de poveste, cu peisaje de vis

Unde? Oravița-Anina, județul Caraș-Severin, cea mai veche gară din România, construită în 1854.

Pentru noi a fost un vis împlinit și o experiență superbă. Ne-am dorit de mult timp să călătorim pe calea ferată Oravița-Anina, prea puțin promavată, pe cât de frumoasă este. I se mai spune și ,,Semmeringul bănățean” și este considerată cea mai frumoasă și spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. Are o lungime de 33,4 km, urcă de la 218 m altitudine (Oravița), până la 558 m (Anina) și e cea mai veche linie de cale ferată montană din România (1863).

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Punctul nostru de pornire a fost gara din Oravița. Linia Oravița-Anina a fost inaugurată în decembrie 1863, pentru a facilita transportul de mărfuri în zonă, fiind numită Semmeringul Bănățean, după deja celebra cale ferată Semmering din Austria. Cinci ani mai târziu, a fost deschisă și transportului de persoane. A fost construită de ingineri italieni, care au reușit, cu greu, să străpungă stâncile dure din Munții Aninei. Și, astăzi, Semmeringul Bănățean este considerat o minune a ingineriei.

Cât costă: 29 de lei/călătoria. Cumpără biletele online, de pe site-ul CFR și să fii în gară cu 30 de minute înainte de plecare (ora 11.15).

Unde te cazezi. Noi am stat la Rocker’s Inn un boutique hotel de munte, cu jacuzzi și piscină încălzite. Cazarea se face în regim de demipensiune, iar mâncarea ne-a plăcut mult de tot.

Când să mergi pe Semmeringul Bănățean?

Ca să vezi mai bine toată zona și peisajele, cel mai bine ar fi să vii aici primăvara sau toamna, când vegetația nu este încă înverzită.

Alte obiective de poveste din Cheile Nerei, vezi AICI! 

 2. Capul Doloșman și orașul antic Argamum, secretele bine ascunse ale Dobrogei

Unde? Comuna Jurilovca, județul Tulcea.

Aproape de comuna Jurilovca, în Rezervația Naturală a Biosferei Delta Dunării, se află un loc spectaculos, sălbatic, mai puțin știut și mai puțin vizitat de turiști: Capul Doloșman, care cuprinde și orașul antic Argamum sau Orgame. Malul impunător de stâncă, format din calcar și gresii, acum peste 25 de milioane de ani, în Miocen, este singura faleză stâncoasă de pe tot litoralul românesc. Se întinde pe mai bine de trei kilometri și are o înălțime maximă de 29 de metri. De aici, de sus, peisajele sunt încântătoare, poți vedea Lacul Razelm, Marea Neagră și dealurile pitorești ale Dobrogei.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Numele Doloșman vine din limba turcă și înseamnă ,,cap rău’’. Zona este protejată, pentru că aici sunt numeroase specii rare de animale și plante: călifarul alb, bufnița mare, pietrarul negru, dihorul pătat, șarpele de apă și șarpele rău, dar și albăstrița și măslinul dobrogean – care s-au adaptat la vegetația de stepă, extrem de uscată. Tot aici există și o mică plajă, plaja Jurilovca, unde poți ajunge ușor pe jos, pe o cărare de pământ.

Cetatea Argamum-Orgame este considerată cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată încă începutul secolului al VI-lea, înainte de Hristos. A fost ridicată de coloniștii greci veniți din Asia Mică și era în antichitate important port la Marea Neagră.

Cum ajungi? Poți ajunge aici de lângă comuna Jurilovca, pe un drum pe câmp. Capul Doloșman se află la 6 kilometri distanță, pe DJ229P.

De reținut: Locul este sălbatic, nu este amenajat pentru turiști.

Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată. Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură!

Alte obiective turistice din zonă:

• Biserica din satul Jurilovca
• Situl arheologic grecesc din satul Sălcioara
• Situl arheologic de la Vișina
• Marea Neagră
• Gura Portiței
• Cetatea Enisala

Unde te cazezi?

Sunt multe locuri de cazare frumoase în Jurilovca, de la pensiuni tradiționale lipovenești până la locații de lux.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

 3. Grădina Zmeilor, Meteora României

Unde? Gălgău Almașului, județul Sălaj, la 10 kilometri de Jibou, la 74 de kilometri de Cluj.

Ați auzit de Grădina Zmeilor? Dacă nu, poți pune locul pe lista ta de călătorii, vara aceasta. Este o zonă superbă, cu un peisaj de poveste, cu stânci imense, înconjurate de păduri dese, care te duc cu gândul la celebra Meteoră a Greciei, dar, evident, păstrând proporțiile.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

Când am ajuns aici, am avut senzația că ne aflăm într-o poveste cu uriași care te privesc din orice colț. Este un sentiment unic și tare frumos să te plimbi pe potecile pietruite, să faci fotografii și să te simți ca un pitic în Țara lui Gulliver. Sunt două trasee prin pădure, pe care le puteți face: primul vă va purta spre o priveliște panoramică asupra stâncilor, iar, cel de-al doilea, coboară spre giganți și spre o peșteră, o fostă mină. Formațiunile au chiar și nume: Horea, Cloșca și Crișan, Zmeul și Zmeoaica, Eva, Dorobanțul și Sfinxul. Este ca și cum te-ai afla într-un ținut al giganților, misterios și de neînțeles.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

Meteora României, locul misterios de la noi, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Obiective turistice din Jibou

Grădina Botanică ,,Vasile Fati’’;
Drumeție până în Vârful Piscuiul Ronei;
Calcarele de la Rona;
Canoe pe Someș;
Castelul Wesselenyi din Jibou (1779 – 1810).

 4. Biserica scufundată din Geamăna

Unde? Comuna Lupșa, din județul Alba, pe Valea Arieșului.

Satul Geamăna era, în 1977, o așezare liniștită, în munți, unde trăiau peste o mie de moți, mai exact, 400 de familii până când Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca satul să fie evacuat pentru a fi transformat într-un lac de decantare – Valea Șesii – pentru deșeurile toxice de la mina din Roșia Poieni, pe atunci cea mai mare din Europa. Mulți au plecat din sat, cu tot ce au putut să-și mai ia din gospodării, doar câțiva locuitori au rămas în zonă și s-au stabilit pe dealurile din jur.

Mulți turiști străini, dar și români vin aici curioși să vadă efectele nedorite omului asupra naturii, să fotografieze turla bisericii, scufundată în nămol, singura care mai amintește de fosta așezare a moților. Citește întreaga poveste, aici! 

Obiective turistice în zonă:

  • Rezervația Naturală Detunata Goală;
  • Rimetea, Albac, Horea, Gârda de Sus, Arieșeni;
  • Roșia Montană;
  • Rezervația Naturală Molhașurile Căpățânii.

Vă puteți caza în Arieșeni, sunt multe pensiuni tare frumoase, cu mâncare locală, iar de aici poți pleca spre multe obiective și trasee turistice din Apuseni.

Vezi aici locuri de vis, unde poți să te cazezi

Unde? Sălacea, Bihor.

Magic. Neașteptat. Unic. Și foarte puțin cunoscut. Așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte, acest loc special din România.  Sunt șapte străduțe, unele la șosea, altele neasfaltate, cu aproape 1.000 de pivnițe, săpate în deal și acoperite cu stufăriș sau iarbă. Toate ne-au dus cu gândul, ca atmosferă, la poveștile J.R.R. Tolkien, în care hobbiții trăiau în căsuțe mici, îngropate sub pământ.

Căsuțele, săpate în deal, au fost construite, în secolul al XVIII-lea, drept crame. Și asta pentru că satul se află într-o zonă mlăștinoasă, iar beciurile de lângă case s-ar fi inundat. Inedit: între anii 1200 și 1800, aici se producea un vin unic, care a ajuns chiar și pe masa împăratului de la Viena.

Ce poți face aici?

  • Casa tradițională din sat;
  • Conacul Komaromi, o bijuterie reabilitată de curând. Se poate vizita, de luni, până vineri. A fost construit în secolul al XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debrecen;
  • Foarte aproape: castelul și ștrandul din Carei, dar și orașul Oradea.

Te poți caza la Carei. Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Ce am fi vrut să fie diferit. Locul ar merita pus în valoare, pentru că are un potențial fantastic. Astfel, turiștii ar putea petrece, aici, mai mult timp și ar putea înțelege povestea acestor pivnițe seculare. Destinația e, în acest moment, mai mult una de tranzit.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un top realizat de calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *