Top 10 pensiuni superbe din România, care îți vor da dor de ducă
Top 10 pensiuni superbe din România, care îți vor da dor de ducă

Când ai nevoie de timp pentru tine, departe de lume, unde te duci? Unde îți cauți echilibrul? Răspunsul este simplu: întotdeauna, acasă, la rădăcini, de acolo, de unde ne tragem toți!

1.  MAGNOLIA RESORT

VIȘEU DE SUS, MARAMUREȘ – la 39 de kilometri de Mănăstirea Bârsana, la 51 de kilometri de Cascada Cailor, la 3,9 kilometri de Mocănița din Vișeu.

Se spune că floarea de magnolie este simbolul nobleței, al perseverenței și al dragostei de natură. Asta descrie perfect ceea ce vei găsi în, poate, cel mai frumos resort tradițional din zonă. Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana.

Pentru o singură casă, s-au folosit peste 100 de metri cubi de lemn masiv, aproximativ 48.500 de bucăți de șindrilă din lemn și circa 500 de kilograme de cuie. Resortul se află la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului, iar view-ul din camere este superb. De reținut, faptul că ultimii 800 de metri din drumul spre locație nu sunt asfaltați.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei camere pentru două persoane pornește de la 165 de lei pe noapte.

2. GOSPODĂRIA LUI NEA ION

VAMA BUZĂULUI, BUZĂU  la 7 kilometri de Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, lângă Masivul Ciucaș și aproape de Cascada Urlătoarea. Brașovul este la 45 km distanță.

Vă invităm în Gospodăria lui Nea Ion. Este locul nimerit să trăiți, pentru câteva zile, viața pe modul „slow”: ceva mai așezată, mai liniștită, în mijlocul naturii, cu bucate de-ale casei. Gazdele vă vor aștepta-n prag cu o plăcintă tare bună, ca la Buzău. Vă puteți caza, aici, în două case vechi, una construită, în 1908, numită „Odăile Bunicului Ion”, și în „Casa cu Picturi”, ridicată în 1929.

Sunt 16 locuri de cazare rustice, dar și moderne. În interior, ai senzația că vizitezi un muzeu. Mobilierul este recondiționat dintr-o veche casă boierească, din perioada anilor 1800-1900. Sala de mese este, de fapt, un fost grajd și este decorată cu obiecte și covoare vechi. Pensiunea este a familiei Anghel, care a vrut să păstreze casele bunicului Ion, neatinse de timp.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

3. GAAL KURIA

DALNIC, COVASNA – la 226 de kilometri de București, la 299 de kilometri de Cluj, la 45 de kilometri de Brașov.

Celor care vor să trăiască experiența unică a unui conac secuiesc, perfect conservat, le recomandăm Gaal Kuria din Dalnic. Superbul conac, construit acum aproape 180 de ani, e unul dintre cele mai stilate pensiuni autentice, pe care le-am văzut, vreodată, în România.

Fotoliile confortabile așezate în fața unor șeminee decorate cu motive maghiare, veioze antice și mobilierul de epocă recondiționat te vor face să retrăieșți atmosfera nobilă a secolului al XIX-lea.  Conacul a fost restaurat, recent, de Fundația pentru Comunitate, cu o atenție deosebită pentru arhitectură, dar și cu un „touch” modern de bun gust.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

Vă recomandăm să ajungeți aici cu mașina, pentru că cea mai apropiată gară CFR se află la 10 km de Dalnic.

4. SAFARI DANUBE DELTA

ENISALA, TULCEA – Este în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la trei ore de Bucureșți, în satul Enisala, pe malul lacului Razin. Castelul Enisala se află doar la un kilometru distanță de pensiune.

Ce ați spune de o cazare, ca pe vremuri, în căsuța bunicii, dar cu tot confortul de cinci stele al unui hotel de lux? Așa este la Safari Danube Delta – un complex întins pe 14.000 de metri pătrați, care pune la dispoziție turistului patru case tradiționale dobrogene, cu 16 camere.

În incintă, este și o mică fermă de animale, iar oaspeții pot să facă safari pe apă și pe uscat – un concept unic în Deltă. Te poți plimba cu barca sau poți merge în Munții Măcinului. Bucatele puse pe masă sunt eco, bazate pe produse din zonă. Aceasta este munca de-o viață a lui Gibi Anghelache, clujeanul, care a lucrat mai bine de 20 de ani în Suedia, și a făcut, acasă, în Deltă, un sat de vacanță autentic, țărănesc. Accesul se face pe bază de recomandare sau prin rezervare prealabilă.

CÂT COSTĂ?

60 de euro pe zi, cu trei mese incluse. Sunt 4 camere single, 8 duble, două triple și două apartamente.

5. DACII LIBERI

PETROVA, MARAMUREȘ – la 53 de kilometri de Cimitirul Vesel, la 26 de kilometri de Mocăniță, la 15 kilometri de Mănăstirea Bârsana.

Poarta maramureşeană tradițională de la intrare te va duce într-o lume a tradiției autentice, unde răsfățul și confortul zilelor noastre nu lipsesc. Dacii Liberi, cotat la cinci margarete, este complexul care, pe mine personal, m-a impresionat.

Mixul între autentic și modern, între tradițional și lux e atât de fin, încât te va face să te îndrăgostești de acest loc. E drept, că investiția aici a fost una imensă, dar rezultatul e fantastic. Complexul are o piscină, o salină, un bazin cu apă sărată, un centru spa, dar și un loc de joacă pentru copii.

Complexul Dacii Liberi este situat în Petrova, în zona istorică a Maramureşului, iar principalele obiective turistice sunt la doar câțiva kilometri distanță.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

6. CASA ALTRINGEN

ALTRINGEN, COMUNA BOGDA, TIMIȘ – la 47 de kilometri de Timișoara, la 570 de kilometri de Bucureșți, la 343 de kilometri de Cluj.

Dacă, acum, mai bine de o sută de ani, germanii reprezentau 88 la sută din populația din Altringen, după anii ’50, numărul lor a scăzut vertiginos. Casele părăsite de șvabi au fost preluate de români. Ruinele au fost transformate în rai, pentru orășenii care vor să guste din liniștea satului de altădată, într-o gospodărie tradițională șvăbească.

Casa Altrigen este una dintre cele mai bine conservate clădiri din sat, designul pensiunii fiind unul extrem de rafinat.

Este unul dintre locurile tradiționale “child friendly”. Grădina casei e numai bună pentru joaca copiilor. Sunt și biciclete disponibile spre închiriere, perfecte pentru o plimbare în împrejurimi.

CÂT COSTĂ?

140 de lei, camera twin, potrivit Booking.com

7. PENSIUNEA CASA VECHE

MĂLDĂREȘTI, VÂLCEA – la 3 kilometri orașul Horezu.

În Oltenia de sub munte, poți găsi tihna pe care o cauți pentru vacanța departe de zgomotul orașului sau pentru un weekend de leneveală în natură. Gazdele va promit, mai întâi de toate, liniște, pentru că pensiunea Casa Veche este situată, fix, în inima naturii, lângă pădure.

Curtea te va fermeca din primul moment. Este plină de flori și decorată cu obiecte tradiționale: lămpi cu gaz, aparate de radio vechi, roți de căruță. În interior, camerele sunt amenajate cu gust, cu mobilă din lemn masiv și covoare țesute la război.

Este acea bucată de Românie, unde poți să te relaxezi și să asculți curgerea domoală a timpului. În Măldărești, legendele spun, că este locul unde Tudor Maldăr, un căpitan al lui Mihai Viteazul, a fost prins de un han tătar. Frumoasă fiica a hanului tătar s-a îndrăgostit de el și așa a scăpat cu viață, iar cei doi s-au retras în cula Greceanu din Măldărești.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

8. LA SACA 42

SACA, BIHOR – APUSENI, la 53 de kilometri de Parcul Național Padiș.

La Saca 42 este genul de loc unde nu găseșți doar cazare, ci și experiențe unice, cum în puține locuri mai sunt. Situată într-unul dintre cele mai frumoase sate din Bihor, La Saca 42 este mixul perfect dintre finețea conacelor nobile, cabanele de munte austriece și gospodăriile clasice bihorene.

Cu alte cuvinte, este o oază de liniște, unde vă veți încărca bateriile. Organic este cuvântul care descrie cel mai bine acest loc special. Dincolo de designul interior superb, grădina, livada și poneiul Frida sunt alte puncte forte ale locului.

De precizat că principalele atracții – Stâna de Vale, Arieșeni, Peștera Urșilor, Peștera de Cristale Farcu, Peștera Meziad și Parcul Național Padis – se află la distanțe mici de Saca 42.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

9. FERMA DE SUB PENTELEU

VARLAAM, BUZĂU – la 163 de kilometri de Bucureșți și la 73 de kilometri de Buzău.

Ferma de sub Penteleu se află la poalele munților Penteleu, în satul Varlaam, într-o zona izolată, fără semnal la telefon, în cătunul Gură Milii. Nu, că-i tare? Va fi exact vacanța perfectă, fără stres, fără emailuri de la muncă și fără zgomotul orașului. Tot ce-ți trebuie pentru ați limpezi mintea.

Locul este “child friendly”, creat, parcă, special pentru cei mici. Aici, copiii pot să vadă cum e viața la țară, într-o fermă adevărată: cu oi, capre, vaci, iepuri, gâște, rațe și găini. Este aer curat, cazarea este de poveste, iar hrana curată, organică. Copiii pot să participe la ateliere diverse: de la tâmplărie, fierărie până la muls și cules de legume. Să luați în calcul faptul că accesul în fermă se face doar pe bază de rezervare.

CÂT COSTĂ?

Prețurile pornesc de la 200 de lei pentru noaptea de cazare, pentru două persoane.

10. POPAMUSEUM, TÂRGU NEAMȚ

TÂRPEȘTI, NEAMȚ – Târgu Neamț se află la 12 kilometri de pensiune, iar Iași, la 108 kilometri distanță.

Să vă spun despre un loc inedit: Popamuseum, ideal de văzut pentru cei care ajung în ținutul Neamțului. Nu, nu am greșit, așa se scrie legat. Camerele în care vă veți caza sunt în interiorul muzeului. Aici, sunt expuse obiecte rare: de la ceramica de Cucuteni până la icoane, pictură naivă și măști tradiționale, adunate în ani de creatorul popular Nicolae Popa, un cunoscut artist nemțean.

Așa că vă întreb: cum ar fi să dormiți o noapte la muzeu? Ca-n film, nu? Ei bine, și camerele sunt ca-n vremurile de altădată. Sunt decorate cu obiecte valoroase si fiecare are propriul birou. Vă puteți relaxa în grădina atent îngrijită, cu o terasă generoasă, și vă puteți chiar îmbraca în costume tradiționale din zonă. Mai mult, puteți chiar pescui în apropiere, în râul Tolici.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

Notă: Noi l-am numit, generic, top, dar toate pensiunile sunt spectaculoase încât, oricând, ordinea poate să fie alta.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *