Calator in Bascheti

Top 10 sate din România, de o frumusețe ireală, pentru o călătorie de poveste cu mașina
Top 10 sate din România, de o frumusețe ireală, pentru o călătorie de poveste cu mașina

România are sate de poveste. Sunt satele veșniciei românești, vorba poetului. Autentice, încremenite în timp, sunt numai bune de descoperit și de încărcat bateriile după un an agitat. Am ales pentru voi 10 dintre cele mai pitorești sate în care am ajuns. Gata bagajele? Pornim la drum?

1. SĂPÂNȚA – MARAMUREȘ
La 647 de km de București, la 389 km de Timișoara, la 206 de km Cluj Napoca și la 375 km de Sibiu.

Începem lista noastră specială cu Săpânța, acel loc unde-ți dai seama, mai mult ca oriunde, că tu ești un simplu călător prin viață și că trebuie să fii un om haios, să nu te apleci după ale lumii greutăți, ci să le iei în râs. La asta ne-am gândit și noi după ce am văzut celebrul cimitir vesel, care a pus Săpânța pe harta turistică a lumii.

Trebuie să ai răbdare să citești și să înțelegi tâlcul epitafelor trecute pe cele peste 800 de cruci. Nu e nimic morbid, ba dimpotrivă. E clopoțelul acela de-ți sună în cap și-ți dă trezirea la viață. Facturi, stres, șefi imposibili? Râde-le în nas! Viața este despre a trăi fain!

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA SĂPÂNȚA?
Săpânța este în nordul țării aproape de granița cu Ucraina.
Traseu din București (9 ore) – București, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Lăpuș, Sighetul Marmației.
Traseu din Cluj (3 ore și jumătate): se ajunge prin Gherla, Dej, Târgu Lăpuș, Sighetul Marmației.
Traseu din Sibiu (5 ore și jumătate). Urmezi drumul prin Sibiu, Cluj Napoca, Dej, Târgu Lăpuș, Sighetul Marmației

2. FUNDATA – BRAȘOV
La 209 km de București, la 342 de km de Cluj Napoca, la 350 km de Iași.

Fundata este colțișorul tău unde te poți ascunde de lume, de toți și de toate. Măcar pentru câteva zile nu vei fi nevoit să răspunzi la mailuri sau să dai telefoane. La Fundata nu este despre sarcinile tale de zi cu zi, ci este locul creat să te relaxeze, să te aducă cu picioarele pe pământ…


Sunt pajiști de un verde clar, miros de fân cosit, de iarbă aia verde de acasă, case vechi, pitorești, care te inspiră să trăiești pe „modul slow”. Noi asta am simțit acolo sus, în vârf de munte: că tot ce am lăsat în vale e prea mic. Și mai sunt și oamenii locului, obișnuiți să trăiască lent, nu ca tine, pe repede înainte. Ai de învățat de la ei. Take a break!

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA ZĂRNEȘTI?
Satul Fundata este în județul Brașov, aproape de Zărnești.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA FUNDATA?
Traseu din București: (2 ore și 50): București, Bușteni, Râșnov, Cheile Grădiștei, Fundata
Traseu din Iași: (5 ore și jumătate): Iași, Bacău, , Sfântu Gheorghe, Brașov, Bran, Moeciu, Cheia
Traseu din Cluj Napoca: Alba Iulia, Sibiu, Făgăraș, Bran, Moeciu, Cheia, Fundata

3. RUNCURI, BIHOR
La 540 de km de București, 127 de km de Cluj, la 213 km de Timișoara

Mergem, acum, în Bihor, într-unul dintre cele mai frumoase cătunuri din România: Runcuri. Așezarea mai are azi doar câteva case, împrăştiate pe dealurile Apusenilor, însă nu și-a pierdut nicio secundă simplitatea de altă dată. Aici, vă veţi putea bucura de un mod de viaţă desprins din poveştile bunicilor.

Veți găsi, pe lângă peisajele de vis, și câteva case vechi de peste 100 de ani, acoperite cu paie. Noi am dormit la Tradițional Casa, locul potrivit de înnoptat și pentru cei care vor o experiență de neuitat cu cortul. View-ul e unul de poveste!

CUM AJUNGI CU MAȘINA ÎN BIHOR?
Traseu din București în Bihor: București – Sibiu – Deva – Brad – Beiuș
Traseu din Cluj în Bihor: Gilău – Izvoru Crișului – Negreni – Bratca
Traseu din Timișoara în Bihor: Arad – Chișneu – Criș – Tinca – Remetea

4. RIMETEA, ALBA
La 405 km de București, 271 de km de Timișoara, la 464 de km de Iași, la 59 de km de Cluj

Dacă nu ai văzut Rimetea, pune-o, repejor, pe listă! Este, și nu zicem doar noi, cel mai frumos sat din România. E singura localitate de la noi distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Am fost, în zonă, vara trecută. Am zis că e doar o destinație în care să petreci câteva ore, dar ne-am înșelat.

Peisajul este unul de poveste, iar casele tradiționale, vopsite în alb și verde, sunt rămase, exact, ca acum o sută de ani. Sunt împodobite cu zeci de mușcate roșii-n pridvor. Se spune, că la Rimetea soarele răsare de două ori într-o zi. Și așa și e! Muntele e atât de impunător, încât dimineața, după ce răsare, soarele se ascunde după crește, ca să apară iar pe la prânz.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA RIMETEA?

Rimetea este în Alba, la granița cu județul Cluj. Se ajunge prin Turda sau dinspre Alba Iulia sau Târgu Mureș, prin Aiud.
Traseu din Cluj: Turda, Buru (o oră)
Traseu din București în Alba: Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Alba, Aiud ( 5 ore și 30 de minute)
Traseu din Timișoara în Alba: Deva, Lacrăm, Aiud (3 ore și 49 de minute)
Traseu din Iași în Alba: Pașcani, Reghin, Târgu-Mureș, Turda

5. LUNCA DE SUS – HARGHITA
La 311 km de București, la 236 de km de Iași, la 281 de km de Cluj

În frumoasa Vale a Ghimeșului, veți găsi Lunca de Sus, poate unul dintre cele mai pitorești sate din secuime. Am aflat de acest colț de rai de la un prieten, și el călător în bascheți, care ne-a spus cât se poate de direct că e un loc ”de descoperit, cu peisaje extraordinare și aer ozonificat, pur”.

Fix asta am găsit aici, unde există amenajat și un bob funcțional atât iarna, cât și vara. Dacă nu ați ajuns încă în Lunca de Sus e musai să o faceți, pentru că senzația e una cu adevărat specială. Pentru o tură de adrenalină cu bobul veți scoate din buzunar 15 lei.

CUM AJUNGI CU MAȘINA ÎN HARGHITA?

Traseu din București în Harghita: Ploiești – Brașov – Băile Tușnad – Miercurea Ciuc (4 ore și 30 de minute)
Traseu din Iași în Harghita: Târgu Frumos – Bacău – Comănești – Ghimeș (3 ore și 30 de minute)
Traseu din Cluj: Reghin, în Harghita – Deda – Gheorgheni – Siculeni (4 ore și 18 minute)

6. RUNCU SALVEI – BISTRIȚA
La 103 km de Cluj, la 342 de km de Iași, la 477 km de București

Dacă ar fi să numim un singur loc din Transilvania, care să mai păstreze autenticitatea satului de altădată, acesta ar fi, cu siguranță, Runcu Salvei. E unul dintre cele mai tradiționale sate din România, unde timpul încă mai curge domol, iar obiceiurile străvechi se mai păstrează.

Veți găsi case tradiționale de lemn, împodobite cu ștergare vechi, odăi ale căror pereți sunt vopsite în albastru, în care modernismul nu prea a pătruns. Dacă ajungeți aici, e musai să o căutați pe Floarea Cozmii, cunoscută drept ultima opincăreasă a Ardealului. Căsuța ei este, cu adevărat, de poveste, iar vorbele-i îți devin pansament pentru suflet.

CUM AJUNGI CU MAȘINA ÎN BISTRIȚA?
Traseu din Cluj, în Bistrița: Gherla, Dej, Beclean, Chiuza
Traseu din Iași, în Bistrița: Pașcani, Vatra Dornei, Colibița, Bistrița
Traseu din București, în Bistrița: Ploiești, Sighișoara, Târgu Mureș, Sărățel

7. DUBOVA – MEHEDINȚI
La 394 de km de București, la 786 de km de Iași, la 224 de km de Timișoara

După ce intră, în România, pe la Baziaș, Dunărea descrie unul dintre cele mai fascinante trasee de-a lungul celor 2.860 km, pe care îi străbate până la vărsarea în Marea Neagră. Este vorba despre Defileul Dunării, care măsoară 125 km, din care 45 km reprezintă porțiunea faimoaselor Cazane – între Dubova şi Ogradena. Aici, Dunărea este forțată să treacă printre munți, iar zona este declarată monument al naturii în Europa.

În acest rai pe pământ, se află satul Dubova, limitat de cele două cazane. Oriunde te-ai afla în sat, dintr-o piscină de tip infinity sau de pe o terasă săpată, efectiv, în apă priveliștea este una care te lasă cu gura căscată. În zonă sunt mai multe pensiuni, chiar pe marginea Dunării.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA CLISURA DUNĂRII?
Traseu din București, la Clisura Dunării: Pitești, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Orșova (5 ore și 30 de minute)
Traseu din Cluj, la Clisura Dunării: Alba, Orăștie, Hațeg, Caransebeș, Orșova (5 ore și 30 de minute)
Traseu din Timișoara, la Clisura Dunării: Deta, Oravița, Moldova Veche (3 ore și 30 de minute)

8. COLEȘTI, BIHOR
La 500 de km de București, la 177 de km de Cluj, la 211 km de Timișoara

Mergem, acum, în munții Bihorului, acolo unde am descoperit, acum trei ani, un sat special: Colești, ale cărui case sunt așezate, sferic, în jurul unui lac. E un cătun de o sălbaticie și de o frumusețe ieșită din comun, cu o poveste specială. Până mai ieri, era un sat în care puțini își mai doreau să trăiască.

Tinerii au plecat în căutarea unui trai mai bun, iar pentru bătrâni nu mai exista speranță. Până când, în ecuația vieții lor, au apărut George și Larisa, doi ”nebuni” frumoși, care au reușit să schimbe fața locului, după ce au deschis un restaurant și o mini făbricuță, în care se procesează tot ce produc sătenii în grădinile lor.

CUM AJUNGI CU MAȘINA ÎN BIHOR?
Traseu din București în Bihor: Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Orăștie, Deva, Brad
Traseu din Cluj în Bihor: Gilău, Negreni, Remetea
Traseu din Timișoara în Bihor: Recaș, Săvârșin, Gurahonț

9. CINCIȘ, HUNEDOARA
La 30 km până la Parcul Național Retezat, 5,9 km până la Castelul Corvinilor, 7,5 km până la Mânăstirea Prislop.
Satul Cinciș înseamnă, astazi, doar un lac imens, cu o poveste incredibilă. Acum mai bine de 50 de ani, cinci sate au fost înghițite de ape, cu tot cu case, iar 500 de oameni au fost nevoiți să se mute.

Și asta, ca să facă loc unui lac, pentru Combinatul Siderurgic de la Hunedoara. Acum, zona e una extrem de frecventată de turiști, fiind construite, în ultimii ani, mai multe pensiuni și case de vacanță cu piscină, absolut superbe. Priveliștea este poveste, indiferent de locul unde te afli. Noi ne-am cazat la Pensiunea Belvedere.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA CINCIȘ
Traseu din București, în Hunedoara: Pitești, Sibiu, Sebeș, Orăștie, Hunedoara (5 ore și 35 de minute)
Traseu din Cluj, în Hunedoara: Gilău, Izvoru Crișului, Negreni, Bratca (2 ore și 20 de minute)
Traseu din Timișoara, în Hunedoara: Recaș, Deva, Hunedoara (2 ore și 40 de minute)

10. AITA MICĂ, COVASNA
La 322 de km de Iași, la 253 de km de Cluj, la 255 de km de București

Dacă tot vă propuneți să vizitați Covasna – Ținutul Castelelor și al Conacelor – dați o fugă și în satul Aita Mică. Este fermecător. Veți vedea că, aici, timpul se scurge, încet, nimic nu-i pe grabă, totul se face în firea lucrurilor. Puteți să vă puneți telefonul pe silent și să ascultați zumzetul satului.

Nu are obiective turistice, ci e doar viața simplă și frumoasă de la țară. Ce poate fi mai liniștitor decât sunetul talăngilor, dimineața, când vacile se duc la pășune? Sau cocoșii care nu-și mai încap în pene în zori de zi? E locul acela, unde mai răsufli puțin.

CUM AJUNGI CU MAȘINA ÎN COVASNA?
Traseu din Iași, în Covasna: Bacău – Onești – Târgu Secuiesc – Sfântu Gheorghe (5 ore)
Traseu din Cluj, în Covasna: Turda – Luduș – Sighișoara – Viscri ( 3 ore și 40 de minute)
Traseu din București, în Covasna: Câmpina – Sinaia – Brașov – Rotbav (3 ore)

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *