Calator in Bascheti

Top 12 obiective turistice de neratat în Lisabona
Top 12 obiective turistice de neratat în Lisabona

Dacă nu ai văzut încă Lisabona, da-i o șansă și pune-o repede, repede pe lista! Capitală, Portugaliei a ieșit pe primul loc, în anii trecuți, la capitolul cel mai bun oraș pentru city break, la premiile World Travel Awards, un fel de Oscaruri în turism, și este în top 10 cele mai frumoase orașe ale lumii, realizat de Lonely Planet. Și pe bună dreptate! Lisabona înseamnă culori, arome, fado, vin și soare. Are un farmec unic.

CULORI, FADO, PASTEIS DE NATA

Bem vindo a Lisboa! Bine ați venit în Lisabona! Pentru noi, a fost o experiență uimitoare.  Nu ne așteptam să găsim un oraș atât de cosmopolit, curat, cu o istorie fascinantă, cu o arhitectură diversă și străzi de poveste. În Lisabona, înveți să fii relaxat, căci așa sunt și oamenii din jurul tău. Și mai înveți ceva: gustul celebrelor prăjituri tradiționale: pasteis de nata, pe care le găsești la orice colț de stradă. Evident, faimoase sunt pasteis de nata din Belem.

Locuri de cazare de vis în Lisabona, găsești AICI!

Că să nu mai zicem de celebrele lor tramvaie Remodelado, din anii ’30, care urcă sus pe coline, până în cartierul Alfama. Sunt încă în uz, pentru că un alt mijloc de transport nu ar avea loc pe străduțele înguste. La fiecare curbă mai strânsă, ai senzația că te vei lovi de clădiri. Cred că le-am făcut zeci de poze, ca să le surprindem în toate culorile lor vii.

BINE DE ȘTIUT: Lisabona, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, locuit încă din perioada neolitică, este așezată fix pe malul Atlanticului, acolo unde râul Tejo se întâlnește cu Oceanul Atlantic. Orașul are o populație de aproape 3 milioane de locuitori.

Locuri de cazare de vis în Lisabona, găsești AICI!

TOP 12 OBIECTIVE TURISTICE DIN LISABONA

1. CARTIERUL BELEM – În secolul al 15-lea, Belemul era portul principal de unde marii exploratori ai Portugaliei plecau să descopere noi rute maritime spre India, Brazilia și Africa. Astăzi, Belemul este cartierul aerisit și plin de verdeață, unde turiștii vin să vadă emblemele istorice ale urbei: Mănăstirea Jeronimos și Turnul din Belem.

2. TURNUL BELEM – Din Belem, a plecat exploratorul Vasco da Gama spre India în 1497. Turnul Belem, inclus în patrimonial UNESCO, este simbolul marilor descoperiri geografice din anii 1500. A fost ridicat caun zid de apărare pentru portul portughez.

3. MĂNĂSTIREA JERONIMOS – Ne-a impresionat arhitectura manuelină extravagantă, este cel mai mare locaș de cult al Portugaliei, construit la porunca regelui Manuel I, din averea strânsă din comerțul cu mirodenii aduse din colonii.  În Mănăstirea Jeronimos, aproape de malul apei, exploratorul Vasco da Gama și-a petrecut ultima noapte, înainte de a pleca în expediție în India și tot aici este și înmormântat.

4. MUZEUL DESCOPERIRILOR – Este un monument atipic, în formă de vas, ridicat în 1960, pentru a comemora 500 de ani de la moartea prințului geograf Henric Navigatorul.

Locuri de cazare de vis în Lisabona, găsești AICI!

5. CARTIERUL ALFAMA – Alfama, nume împrumutat din arabă, Al-hamma, care înseamnă fântână, era, în secolele trecute, cartierul pescarilor și al vânzătorilor ambulanți. Casele din zona sunt singurele care au rezistat aproape intacte, după cutremurul puternic din 1755, care a devastat Lisabona. Este un loc pitoresc și cool. Ne-au plăcut străduțele înguste și pline de viață, care urcă abrupt și te lasă fără suflare, de pe malul râului Tejo, până sus, la Castelul Sao Jorge.

6. CASTELUL SAO JORGE  Castelul Sao Jorge poate fi văzut din orice colț al orașului. Oferă o priveliște senzațională asupra urbei, mai ales, când soarele stă să apună. Fortificația datează din secolul al-II-lea, și a fost folosită de români, greci, cartaginezi, iar, în secolul al X-lea, maurii au construit ziduri puternice de apărare.

7. FADO – Lisabona fără fado, muzică națională a Portugaliei, nu e completă, există chiar și un muzeu dedicat muzicii fado. Peste tot, sunt baruri de fado, în care cântăreții locali te delectează cu muzică live. Merită să ai o astfel de experiență. Nouă ne-a plăcut la O Corrido.

8. CARTIERUL BAIRO ALTO  Cartierul de sus, este situat în cel mai înalt punct din oraș.  Este districtul preferat al tinerilor: cu viață de noapte, cu magazine, distracție cât cuprinde, baruri și cafenele și, evident, fado.

9. CARTIERUL BAIXA este prima zona a Lisabonei construită după planuri riguroase de urbanism, după marele cutremur din 1755, care a distrus mare parte din oraș. Străzile largi te poartă spre piețele importante ale orașului. Cea mai cunoscută și mai căutată de turiștii este Piața Comerțului, una dintre cele mai spectaculoase din lume.

Locuri de cazare de vis în Lisabona, găsești AICI!

10. PIAȚA COMERȚULUI – Este imaginea-simbol a Lisabonei, cu o poartă grandioasă, care te duce spre un platou imens, aproape de malul răului Tejo. Aici, au fost asasinați regale Carlos I și fiul sau, iar Portugalia din monarhie a ajuns republica.

11. FUNICULARUL SANTA JUSTA este un obiectiv must-see în Lisabona. Urci până la 45 de metri înălțime și de aici vezi o priveliște de poveste asupra orașului.

12. FUNICULARUL GLORIA – Dacă vrei să vezi Lisabona de sus, poți lua, funicularul Gloria din Praca dos Restauradores până în Bairro Alto, pe o distanță de 235 de metri.

ALTE OBIECTIVE TURISTICE DIN LISABONA

  • Mercado Da Riberia – un loc superb, imens, unde poți veni să încerci toate mâncărurile tradiționale, dar și internaționale.

  • Acvariul din Lisabona;
  • Podul Vasco Da Gama;
  • Palatul Fronteira;
  • LX Factory – o zonă cool pentru cumpărături și pentru încercat preparate tradiționale;
  • Statuia Cristo Rei;
  • Sintra; orașul regal cu palate uimitoare și colorate, cu grădini luxuriante și cu celebrul Palat Național Pena;
  • Cabo da Roca; cel mai vestic punct al Europei.
  • Estoril; superba stațiune portugheză de la Atlantic.

Plaje superbe aproape de Lisabona: Tamariz din Cascais, Ericeira, plajă pentru surferi, Portinho da Arrabida, Guincho, Plaja din Sesimbra.

CUM AJUNGI DE LA AEROPORT ÎN CENTRUL LISABONEI?

De la aeroport, este foarte ușor sa ajungi în oraș cu metroul, durează în jur de 20 de minute. O călătorie costă în jur de 1.50 euro, taxiul 20 de euro, iar autobuzele 4 euro călătoria. Mai avantajos este să-ți cumperi un card turistic Lisboa Card și vei avea acces gratuit la peste 30 de atracții turistice și transport public gratuit. Pentru 24 de ore costă  22 de euro, 48 de ore – 37 de euro, iar pentru 72 de ore, 46 de euro.

CÂT COSTĂ?

Un zbor București-Lisabona, cu o companie low cost, costă de la în jur de 200 de euro pe segment, depinde dacă doriți bagaje de cală și de perioada aleasă, iar cazare exista pentru toate buzunarele: de la hosteluri până la hoteluri de lux.

Locuri de cazare de vis în Lisabona, găsești AICI!

CÂND SĂ VIZITEZI LISABONA?

Vara, în Lisabona, este foarte cald, eu am fost la început de iulie, iar aerul era sufocant. Cel mai bine ar fi să va planificați o vacanță la sfârșitul primăverii, între lunile mai și iunie, când temperaturile sunt plăcute.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv agenției de turism.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *