Calator in Bascheti

Top 14 pensiuni, mai puțin știute, din Maramureș, pentru o toamnă de poveste
Top 14 pensiuni, mai puțin știute, din Maramureș, pentru o toamnă de poveste

Maramureșul e colțul de rai pe care trebuie să-l descoperi pe îndelete: să-i vezi dealurile și munții, să-i cunoști oamenii faini și să-i guști bunătățile. Și pentru ca experiența să fie pe măsură, trebuie să vă cazați în locuri autentice, pline de farmec.

1. VILLAGE HOTEL MARAMUREȘ

Satul Breb, la 50 km de Baia Mare și la 21 de km de Sighetul Marmației.

Căutați Maramureșul sută la sută autentic? La Village Hotel din satul Breb veți găsi acel loc minunat care să vă scoată din cotidianul prea stresant. Este satul tradițional cu case de poveste, creat și gândit de fotograful englez Duncan Ridgley, străinul, care, îndrăgostit de aceste locuri, s-a mutat la noi și a devenit om de-al satului. Primește oaspeți în case vechi, chiar și de 200 de ani, recondiționate, cu tot confortul. Sună bine, nu?

2. SOARE-N MARAMUREȘ

Budești, la 14 km de Mănăstirea Bârsana și la 90 de km de Baia Mare.

Modern, dar și tradițional. Case în stil maramureșean, cu piscină, ciubăr și jacuzzi, cu bucate fine, locale. „Soare-n Maramureș” este un proiect inedit și surprinzător, care îmbină armonios nevoia turistului de astăzi de a cunoaște trecutul, dar și aceea de a avea tot confortul zilelor noastre.

Asta vă propun gazdele tare primitoare: un sejur autentic și, în același timp, unul de lux. Pregătește-te pentru o aventură unică, în care vei descoperi peisaje de poveste, greu de uitat și în care te vei răsfața cu preparate locale.

CÂT COSTĂ?

Vedeți aici cât costă o noapte de cazare.

3. PENSIUNEA PAJIȘTI VERZI

Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.

Am descoperit la „Pajișți Verzi” o bucată de Maramureș frumoasă, unde tradiția este pusă la loc de cinste. Veți fi cazați într-o căsuță veche de o sută de ani, demontată bucată cu bucată și reconstruită fidel, în apropierea bisericuței de lemn. Sunt patru camere, fiecare cu baie proprie, care pot găzdui opt oaspeți. Este ca și cum ai fi cazat, pentru o noapte, într-un muzeu autentic țărănesc. Ai tot ce-ți trebuie, în aerul rustic al anilor din urmă.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

4. IZ DE MARAMUREȘ

Șurdești, la 9 kilometri de drumul de la Cavnic, 69 de km de Săpânța, 43 de km de mănăstirea Bârsana.

Am fost de multe ori la “Iz de Maramureș”, pentru că este locul pe care o dată ce l-ai descoperit, te vei tot întoarce. Este o senzație unică să dormi într-o casă veche moroșenească, în care totul e aranjat, exact, ca acum 100 de ani. Casele de oaspeți sunt răsfirate în curte, astfel încât îți dau senzația că te afli într-un sat.

Deși totul este nou, interiorul imită foarte bine viața autentică a maramureșenilor din trecut. De la farfurii, linguri, până la cearcefuri totul este făcut la comandă, manual, de meșterii populari din zonă. Gazde perfecte sunt Anca și Ciprian, care, după ce au muncit ani buni în străinătate, s-au întors acasă și au vrut să reînvie satul copilăriei.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

5. HANU’ LU’ COBÂLĂ

La 26 km de Baia Mare, la 6 kilometri de Ocna Șugatag și la 10 kilometri de satul Valea Izei și Mănăstirea Bârsana.

Haideți să călătorim și în Maramureșul istoric! Hanu’ lu’ Cobâlă este așezat, în satul Budeșți, la poalele munților Gutâi. Clădirea a fost ridicată de același arhitect care a construit și Mănăstirea Bârsana. Gazda, doamna Rodica, vă va întâmpina cu “papa bun ca-n Maramu”, slănină, ceapă, cârnați și horincă.

La loc de cinste, pe masă, stă peștele proaspăt, crescut în propria păstrăvărie. Și să nu uitați să cereți mămăligă cu cârnați de casă și slănină afumată. Dacă vreți să rămâneți peste noapte, în zonă, aveți la dispoziție 8 camere, cu restaurant și cramă.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

6. MAGNOLIA RESORT

Vișeu de Sus  la 39 de kilometri de Mănăstirea Bârsana, la 51 de kilometri de Cascada Cailor, la 3,9 kilometri de Mocănița din Vișeu.

Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana. Resortul se află la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului, iar view-ul din camere este superb. De reținut, faptul că ultimii 800 de metri din drumul spre locație nu sunt asfaltați.

7. PENSIUNEA LUI VASILICĂ CETERAȘU

Oncești, la 10 km de Mănăstirea Bârsana și la 50 de km de Mocănița din Vișeu.

Este pensiunea unde veți mânca, veți bea și veți dormi, după cum va cânta Ceterasul. La propriu. Pensiunea celui mai cunoscut ceteraș din Maramureș e una din preferatele mele în țară și în care am fost de cel puțin zece ori. Nu veți rezista celor mai bune sarmale, celei mai bune tochituri ardeleneșți și celei mai grozave ciorbe de cartofi cu afumătură, preparate cu mare pricepere de mama lui Vasilică, tanti Ileana.

8. CASA DE LA MARA

Mara, la 40 km de Baia Mare și la 37 de km de Cavnic.

În “Casa de la Mara”, veți descoperi acea tihnă și relaxare, ca în niciun alt loc. Pensiunea este situată, sus, pe o colină, și veți avea sentimentul că v-ați întors, în timp, în casa bunicii. Este aer tare de munte, bucate bune și liniște. Neapărat, să cerți gazdelor gogoși ca-n Maramu’. Buune rău! Îndrăzniți să le treceți pragul și veți fi uimiți!

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

9. LANDHAUS BED BREAKFAST

Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.

Este un loc unde poți să-ți tragi sufletul, pentru că este relativ izolat. Este liniște și natură. Pensiunea are o curte generoasă și un aer rustic. Unde mai pui că este situată în apropierea Parcului Național Munții Rodnei, iar de aici se pot face drumeții și chiar echitație. Gazdele sunt primitoare și atente. Fiți fără grijă că nu vă va lipsi nimic.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

10. SUB CETATE LA MATEI

Oncești, la 45 de km de Parcul Național Munții Maramureșului.

După porțile maramureșene, întotdeauna, se ascunde ceva frumos, nu? Așa e și la pensiunea “Sub Cetate la Matei”. O dată ce i-ai trecut pragul, te simți ca acasă, într-un loc mirific, unde mâncarea este nu fudulie, ci temelie. E bună de te lingi pe degete. Bucatele sunt servite de fete în costum popular, în timp ce ansamblul folcloric vă va picura-n ureche cântece vesele de ale locului. Ca’n Maramu’!

11. MARAMUREȘ LANDSCAPE

Moisei, la aproximativ 10 km de Borșa și Vișeu de Sus.

O priveliște minunată și un loc de vis, unde se aud doar greierii. Ce-ți poți dori mai mult? La Moisei, pensiunea “Maramureș Landscape” este pentru orășenii sătui de zgomotul orașului, care vor să respire aer curat și să admire peisajul frumos al munților Rodnei. Veți găsi o casă primitoare și relaxantă, iar gazdele pregătesc bucate care nu țin cont de nicio dietă și pe care nu le veți putea refuza.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

12. PENSIUNEA AGROTURISTICĂ RALUCA VADU IZEI

Vadu Izei, la 38 km de Cavnic și la 9 km de Sighetu Marmației.

E o pensiune nouă, construită după modelul caselor tradiționale din zonă,  de unde se vede ca-n palmă valea râului Iza. De pe vârful dealului, de pe terasă, este cel mai bun view. Dacă vreți să vizitați Maramureșul autentic, aici este locul unde trebuie să vă cazați, pentru că locația este aproape de principale atracții: Biserica Bârsana, Cimitirul Vesel  de la Săpânța și bisericile de lemn de la Desești și Budeșți.  Iar gazdele sunt minunate: vă vor face cea mai bună cafea și vă vor da ponturi despre ce puteți să faceți în zonă.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

13. LA CONACUL VESEL SĂPÂNȚA

Săpânța, la 200 de metri de Cimitirul Vesel din Săpânța.

Dacă Cimitirul din Săpânța este vesel, și Conacul din Săpânța este la fel de vesel și colorat în straiele neaoșe maramureșene. Proprietari sunt doi tineri, cu poftă de viață, gazde minunate care te pot ghida în zonă și îți pot pregăti un mic dejun cum numai la mama acasă ai parte. Dacă tot vreți să vedeți cimitirul unic în lume, vă recomandăm cu căldură această pensiune, situată la doi pași de cel mai vizitat loc din Maramureș.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

14. PENSIUNEA TALHAUS

Vișeu de Sus, la 7 km de Mocănița din Vișeu.

Gazde vă sunt Angela și Ion, oameni tare faini. Și-au amenajat pensiunea pentru toate mofturile turiștilor: de la ciubăr tradițional, locuri de joacă pentru copii până la mic dejun pregătit doar cu produse locale, bio. În plus, peisajul este unul de vis. Merită să le faceți o vizită ca să simțiți acel Maramureș unic, care vă va face să uitați de griji, măcar pentru câteva zile.

CÂT COSTĂ?

Prețul unei nopți de cazare îl vedeți aici.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *