Top 5 locuri retrase, ireal de frumoase, pentru o aventură de neuitat cu prietenii tăi
Top 5 locuri retrase, ireal de frumoase, pentru o aventură de neuitat cu prietenii tăi

Ce poate fi mai frumos decât să-ți strângi gașca, să vă urcați în mașină și să porniți într-o aventură de neuitat prin România magică? Prietenii noștri de la Ursus Breweries, prin platforma Despre Alcool, ne-au provocat să găsim cinci locuri fără plictiseală, cu adrenalină la maximum, care să vă facă vacanța de vară perfectă. Vă sfătuim, însă, să respectați recomandările autorităților, de a vă strânge maximum 6 persoane. Haideți să le descoperim împreună!

Articolul face parte din campania realizată în colaborare cu Ursus Breweries, care prin platforma de responsabilitate socială desprealcool.ro, pune la dispoziția șoferilor aplicația Zero la Mie (disponibilă gratuit în App Store și Google Play ). Dacă pe durata vacanței tale cu mașina într-unul din aceste minunate locuri, într-o binemeritată pauză, savurezi o băutură alcoolică, poți folosi această aplicație, care îți va aproxima în cât timp dispare alcoolul din sânge. Trebuie doar să introduci datele tale (gen, înălțime, greutate), tipul și cantitatea de alcool consumat și afli cu aproximație când te vei putea urca din nou la volan.

1.Tiroliana de la Palma – curaj și adrenalină

Unde? Palma, Suceava – la 490 de km de București, la 192 km de Iași, la 282 de Cluj Napoca

Mergem, mai întâi, în dulcea Bucovină, între Sucevița și Ciumârna, unde se află Mega Tiroliana  “La Palma”, cea mai lungă și mai spectaculoasă tiroliană din România și din Europa Centrală. Are un kilometru lungime, o diferență de nivel de 100 de metri unde poți prinde chiar și o viteză de 100 de kilometri la oră. V-ați prins că este doar pentru cei tari de inimă și pentru aventurierii care vor să încerce senzații tari.

Este ca și cum ai zbura deasupra brazilor. Sunt însă și condiții pentru a te putea bucura de această aventură: trebuie să ai o greutate cuprinsă între 30 și 90 de kilograme. Ce poate fi mai palpitant decât să aluneci cu viteză pe un fir și să vezi peisajul spectaculos al zonei? Poate vă întrebați de ce se numește locul “La Palma”? Aici, în inima Bucovinei, este ridicat un monument în formă de palmă, în amintirea muncitorilor care, în 1968, au construit drumul. (Foto: Ștefan Constantin Photography).

Unde te cazezi?

Vă puteți caza în comunele din jurul trecătorii, Sucevița, Voroneț sau chiar în orașul Gura Humorului, pentru că, până la tiroliană, se poate ajunge doar cu mașina. Noi ne-am cazat la pensiunea “La Conac în Bucovina”, situată în apropierea mănăstirii Voroneț, într-un cadru idilic. Este un loc perfect pentru cei care vor să aibă, după o asemenea aventură, și zile de răsfăț atât culinar, dar și posibilitatea de a se relaxa la piscină și la spa.

Ce mai poți face în Bucovina?

– Mănăstirile pictate din Bucovina;
– Parcul de aventură Ariniș, Gura Humorului;
– Mocănița Huțulca de la Moldovița;
– Aventură cu ATV-urile în zonă;
– Muzeul Ouălor Încondeiate “Lucia Condrea”;
– Ceramica de la Marginea;
– Salina Cacica;
– Muzeul Etnografic Marginea;
–  Muzeul Oului din Vama;
–  Cetatea de Scaun a Sucevei.

2.Șuncuiuș – pe cărări de munte
Unde?  Suncuiuș, Bihor – la 544 de km de București, la 230 de km de Timișoara, la 103 km de Cluj

Ne mutăm, acum, la Șuncuiuș, în Bihor, unde vrem să vă povestim despre traseele fabuloase de via ferrata. Județul Bihor este cunoscut drept „patria” traseelor de via ferrata din țară. Cinci din cele zece trasee din țară sunt aici. În defileul Crișului Repede, sunt: două la Vadu Crișului, două la Șuncuiuș – Peștera Ungurul Mare și unul la Vârtop.

Așa că, dacă vrei altceva de la vacanța ta și dacă vrei să te provoci pe tine, hai la Șuncuiuș, unde pereții verticali te așteaptă! Nu-ți trebuie o pregătire de alpinist, pentru că traseele sunt bine gândite și ușor de parcurs, pentru toate nivelurile de experiență. Tot aici este plaja secretă din inima munților Apuseni, așa cum ne place nouă să-i spunem, care te duce cu gândul la exotica Thailanda. Este un peisaj de poveste, care vă va face să tot reveniți. V-am făcut dor de ducă? Pregătiți mașina!

Unde te cazezi?

În zonă, sunt două pensiuni tare faine: pensiunea Grădia și pensiunea Lavinia. Atenție, în perioada verii locul poate să fie aglomerat!

Ce mai poți face la Șuncuiuș?

– Rafting pe râul Criș;
– Speologie;
– Trasee montane;
– Parcul Național Padiș, aflat la 58 de kilometri distanță;
– Satul tradițional Roșia – una dintre cele mai mari comune din lume, ca suprafață locuită;
– Moara de apă din Roșia;
– Peștera cu Cristale.

3. Baia de Fier – Cu hamacul între stânci

Unde?  Baia de Fier, Gorj – la 311 km de București, la 236 de km de Iași, la 281 de km de Cluj

Acum, pregătim o altă aventură fabuloasă numai și numai pentru cei care vor să iasă din cotidian și să experimenteze ceva nou. Cum vi se pare să stați suspendați într-un hamac între stânci abrupte și să aveți lumea la picioare? Aveți curaj? Hamacele, ridicate la 200 de metri, deasupra pământului sunt chiar la noi, în Baia de Fier, la capătul unui traseu de via ferrata, cu intrare de la Peștera Muierilor.

Este o experiență unică, neapărat de trăit vara aceasta, după un an atât de agitat. Cel care a inițiat proiectul inedit este antrenorul de alpinism Gabriel Dan Chiriac, recordmen european la parașutism. Împreună cu echipa lui, a agățat de cabluri, între două stânci, câteva hamace, într-una dintre cele mai frumoase zone din România.


Ca să aveți parte de experiența unică în hamace, la înălțime, trebuie să știți că trebuie să faceți o gașcă de  4 persoane și să faceți o rezervare din timp. Nu vă faceți griji! Aventura este safe, hamacele fiind asigurate extrem de bine. Voi trebuie să veniți doar cu nițel curaj și puțină condiție fizică.

Unde te cazezi?

Există mai multe pensiuni în zonă, dar noi am înnoptat la Pensiunea Tobo, o oază de liniște, care se află la doar 700 de metri de hamace.

Ce mai poți face la Baia de Fier?

Peștera Muierilor;
Peștera Polovragi;
Cheile Oltețului;
Mănăstirea Polovragi.

4. Țara Făgărașului – cu caiacul pe Olt

Unde? Satul Rucăr, comuna Viștea, Făgăraș –  la 88 km de Brașov, la 269  km de București,  la 248 km de Craiova

Vizităm, acum, un tărâm de poveste, la poalele munților Făgăraș – idilica Țară a Făgărașului, un loc cu peisaje fabuloase, cu oameni vrednici, buni de pus la rană și mâncare cu gust autentic. Aici, vă propunem o aventură aparte: o tură cu caiacul pe râul Olt.

Pentru a avea parte de această experiență, trebuie să ajungeți în satul Rucăr din Făgăraș (nu Rucăr din Bran) și să căutați Casa Tradițională Transilvăneană. De aici, puteți închiria caiacele. Pentru două ore de plimbare în caiacul simplu veți plăti 35 de lei, iar pentru cel dublu 50 de lei. Vă spunem că aventura va fi pe măsură, mai ales că veți fi însoțiți pe tot traseul de priveliștea incredibilă asupra crestelor dantelate ale Făgărașilor.

Unde te cazezi?

Te poți caza la Casa Tradițională Transilvăneană, în satul Rucăr, unde vei avea parte de experiență autentică de-a locului. Este ca și cum te-ai întoarce în copilărie, la bunici. Vei dormi într-o încăpere cu mobilă veche și vei simți din plin atmosfera relaxată a anilor din urmă.

Ce mai poți face în Țara Făgărașului?

– Mănăstirea Șinca Veche;
– Mănăstirea Sâmbăta de Sus;
– Abația Cisterciană de la Cârța;
– Muzeul de Pânze și Povești;
– Transfăgărășanul;
– Satele Porumbacu de Sus, Șinca Nouă și Avrig;
– Cetatea Făgărașului.

5. Lunca de Sus – Cu bobul la munte

Unde? Lunca de Sus – Harghita – la 311 km de București, la 236 de km de Iași, la 281 de km de Cluj

Ne pregătim, acum, pentru o altă aventură la fel de faină. În frumoasa Vale a Ghimeșului. Ați auzit de acest loc? La 30 de kilometri de Miercurea Ciuc, se află satul Lunca de Sus, poate, unul dintre cele neștiute și pitorești sate din secuime.

Este un colț de Românie musai de văzut, cu peisaje demne de pus pe Instagram și aer pur. Însă ceea ce atrage ca un magnet turiștii este pârtia de bob pe șine, SkiGyimes, funcțională atât iarna, cât și vara. Senzațiile tari sunt garantate. Ești urcat sus, încet, cu bobul și apoi pornești spre vale, coborând 1.200 de metri. Viteza maximă pe care o poate atinge bobul este de 45 kilometri pe oră, dar, dacă vă sperie rapiditatea, îl puteți controla cu frâna. Așa că, ce mai așteptați? Dacă nu ați ajuns încă în Lunca de Sus, este musai să o faceți, pentru că distracția și adrenalina sunt garantate.

Unde te cazezi?

Vă puteți caza, în zonă, la pensiunea Muhos, dacă vă doriți un loc liniștit, retras și pitoresc, cu mâncare bună, ungurească.

Ce mai poți face la Lunca de Sus?

Cetatea Bagoly;
Băile Cibre;
Pârtia de schi Frumoasa;
Lacul Frumoasa;
Colectia muzeală sătească Lunca de Jos;
Barajul Mihăileni;
Conacul Bialis – Mihăileni;
Vf. Pogany Havas.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook