Calator in Bascheti

Top 5 obiective naturale, superbe, de neratat în Ținutul Buzăului
Top 5 obiective naturale, superbe, de neratat în Ținutul Buzăului

Ai fost în Ținutul Buzăului? Este zona ireal de frumoasă, cu minunății naturale, pe care trebuie să le vizitezi și te vor uimi, mai ales, că, pe bună dreptate, zona a fost declarată Geoparc UNESCO. Natura a creat aici peisaje de poveste și a dat locului trovanți, vulcani noroioși, munți de sare și focuri vii, eterne.

Ținutul Buzăului, minunea naturală misterioasă a României

Unde? Ținutul Buzăului, la 136 de kilometri distanță de București și la 184 de kilometri de Brașov.

1.VULCANII NOROIOȘI

Unde? Între comunele Berca și Scorțoasa, județul Buzău.

Ai auzit, cu siguranță, de Vulcanii Noroioși de la Berca, un fenomen aparte și uimitor, rezervație naturală geologică și botanică, arie protejată de interes național. Pe un platou imens și deșertic, din comuna Berca, se află micile conuri vulcanice nămoloase, care par că fierb în continuu. Este fenomenul natural dat de gazele din interiorul pământului care împing spre suprafață nămolul.

Vulcanii Noroioși se mai întâlnesc și în alte zone din Buzău: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu. Legendele spun că aici ar fi fost teritoriul unui balaur fioros cu șapte capete, care se ascundea de sub pământ și teroriza locuitorii. Un tânăr din zonă l-ar fi provocat la luptă și i-ar fi retezat patru capete, care s-ar fi transformat în patru mici vulcani, de unde iese sânge negru de balaur.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!


Pont: Intrarea costă 4 lei pentru adulți, 1 leu pentru elevi și 2 lei pentru studenți.

2. FOCURILE VII DE LA LOPĂTARI-TERCA

Unde? Terca, la 60 de kilometri de Buzău, Ținutul Buzăului, Geoparc Unesco, la 840 de metri altitudine.

În satul Lopătari, din comuna Terca, unde se află un fenomen uimitor al naturii: Focurile Vii! Zona unde sunt situate focurile este considerată rezervație geologică. Înălțimea flăcărilor variază între 10 de centimetri și pot ajunge chiar și la un metru, în funcție de presiunea gazelor care ies din pământ, de puterea vântului sau de ploaie. Fenomenul focurilor vii a aprins imaginația localnicilor și a creat în jurul său mai multe legende fascinante, care povestesc despre balauri și creaturi mitice, care ar fi trăit pe aceste meleaguri.

Una dintre povestirile locale spun că, în anii din urmă, aici ar fi trăit un balaur fioros, cu mai multe capete și nimeni nu ar fi îndrăznit să-l provoace la luptă. Un curajos tânăr din sat, sătul de teroarea la care erau supuși sătenii, l-ar fi confruntat. Lupta ar fi durat două zile și două nopți, iar viteazul ar fi reușit să reteze capetele balaurului, care s-au risipit în pădurile din zonă.

În locurile unde au căzut capetele balaurului, ies flăcări din măruntaiele pământului. Explicația științifică a acestui fenomen, evident, că nu are de-a face cu legendele. Fenomenul este datorat gazelor naturale din subteran – în special, metan și hidrogen sulfurat – care ies la suprafață și se aprind în contact cu aerul, cu soarele și cu cristalele de cuarț.

Pont:  Ca să ajungi la Focurile Vii, după ce treci de podețul de lemn din Terca, alege drumul marcat spre dreapta. Este mult mai ușor de parcurs.

3. PLATOUL MELEDIC ȘI GRUNJUL DE LA MÂNZĂLEȘTI

Unde? Mânzălești, Valea Slănicului, la 56 de kilometri de Buzău, în Ținutul Buzăului, introdus, anul trecut, în patrimoniul UNESCO.

Platoul Meledic este, de fapt, un munte imens de sare, aflat la 600 de metri altitudine. I se mai spune și Canionul de Sare și vei găsi aici munți, peșteri, un lac și peisaje care vă vor uimi. Verdele crud al ierbii înnobilat cu flori de câmp de toate culorile și sunetul neîncetat al greierilor dau acestui loc o energie aparte.

Este multă liniște și poți sta aici să-ți aduni gândurile și să mai uiți de orașul sufocant. ,,Meledic’’ în limba greacă înseamnă loc de odihnă, iar zona este atestată documentar încă din 1522, din vremea domnitorului Radu de la Afumaţi, care i-a dat fratelui său, Vlad Vintilă Voievod, o parte din pâmânturile Meledicului.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

Legendele spun că lacul din mijlocul platoului nu ar avea fund, iar cine se scaldă aici nu va mai ieși vreodată la suprafață. În drum spre acest loc, puteți vizita și Grunjul de la Mânzălești, un alt munte de sare, a cărui origine este extrem de interesantă: s-a format din cenușa solidificată a vulcanilor preistorici, în urmă cu 10 milioane de ani.

Cum ajungi. Pune pe GPS: “Platoul Meledic” și vei ajunge ușor la obiectiv. De la drum, ai de mers 4-5 minute pe jos, spre munte.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

4. CASCADA PRUNCEA (CAȘOCA)

Unde? DN 10, Buzău-Brașov, localitatea Cașoca, la 5 kilometri distanță de Barajul Siriu.

Este cascada, ireal de frumoasă, formată printre stânci maiestuoase, pe râul cu același nume: Cașoca, cu o cădere de apă de 5-6 metri. Se ajunge ușor, printr-o drumeție în pădure, sunt 200 de metri de mers pe jos de locul unde trebuie să vă lăsați mașina. Legendele spun că aici, într-o mică deschizătură aflată lângă apă, s-ar fi ascuns haiducii lui Tudor Vladimirescu. Și dacă tot sunteți în zonă, nu ratați Barajul Siriu, aflat pe râul Buzău. Construcția a început în 1972 și a fost terminate în 1994, barajul fiind proiectat pentru alimentarea cu apă a localităților din zonă, dar și pentru irigații.

5. TROVANȚII DE LA BOZIORU SAU BABELE DE LA ULMET

Unde? Satul Ulmet, Valea Bălănesei.

În Ținutul Buzăului, se găsesc celebrii trovanți sau pietrele care cresc, mai exact, în satul Ulmet, pe Valea Bălănesei. Sunt și aici pietre de diferite mărimi, cu forme bizare, asemănătoare farfuriilor zburătoare sau zoomorfe: păsări, reptile, etc. Legendele locului spun că trovanții ar aduce noroc sau că te-ar scăpa de orice gând rău sau că, după ploaie, ar apărea alți trovanți mici, care înghit nisip și așa cresc.

Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată. Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură!

Alte obiective turistice din Ținutul Buzăului

Lacul Vulturilor;
Munții Siriu;
Muzeul Chihlimbarului.

Unde te cazezi?

Noi ne-am cazat în comuna Măgura, la Cervus Măgura, un complex de cabane noi, tare frumoase, de unde am explorat mai multe obiective turistice din Buzău.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare, AICI!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *