Ce ați spune de o aventură cu mașina la noi, în România? Dacă nu v-ați făcut încă planuri și nu știți unde să mergeți, noi vă propunem, cinci dintre cele mai frumoase drumuri de la noi. Cu așa peisaje de vis, relaxarea vă este garantată! Să urcăm în mașină și să pornim la drum!
1. Transalpina – Drumul dintre nori
Unde? Munții Parâng – Transalpina leagă localitatea Sebeș din Alba de Novaci din Gorj. Șoseaua străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord.
Vrei să ai parte de peisaje de vis în vacanță și de adrenalină la volan? Hai cu noi pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România! Drumul începe din orașul Novaci sau din Sebeș, depinde de unde vrei să pornești, și urcă, șerpuind, amețitor, pe o lungime de 148 de kilometri până în punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Trebui să conduci încet și să îți iei un răgaz ca să admiri peisajul, cu creste muntoase, păduri semețe și goluri alpine. Nu uita să-ți încarci telefonul, să ai baterie full, pentru că nu te vei mai sătura să faci fotografii. Atât de frumos este!
Sunt multe legende privind începuturile acestui drum. Se spune că ar fi fost făcut de legiunile romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, iar construcția lui ar fi continuat, apoi, abia în secolul al 18-lea, când familiile înstărite din zonă l-au reabilitat. Drumul a fost pavat cu piatră în timpul domniei regelui Carol al II-lea și, apoi, refăcut de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial.
Când se deschide Transalpina?
Pe perioada iernii, Transalpina este închisă. De obicei, drumul este accesibil începând cu data de 1 iunie, însă, dacă vremea o permite, poate fi deschis și mai repede.
Unde te cazezi?
Te poți caza la Rânca, Obârșia Lotrului, Voineasa sau în Valea Frumoasei, unde sunt numeroase pensiuni.
Ce poți vizita?
Lacul Gâlcescu, Lacul Pencu și Lacul Vidal;
Rezervația Naturală ,,Iezerul Latoriței”, Lacul Vidra, Lacul Oașa, Mănăstirea Oașa;
Valea Frumoasei;
Valea Lotrului: Peștera Muierii, Peștera Polovragi, Cheile Oltețului.
2. Transfăgărașan – Mai aproape de cer
Unde? Munții Făgăraș: la 207 km de București, la 338 km de Cluj, la 434 km de Timișoara, la 634 km de Iași. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș și se termină în apropierea comunei Cârțișoara.
Avem cu ce să ne mândrim: cu al nostru Transfăgărășan, considerat în topul celor mari frumoase șosele ale lumii. Britanicii de la celebra emisiune de automobilism “Top Gear” l-au denumit chiar ,,circuitul de Formula 1 creat de Dumnezeu”. Tot atunci, fostul prezentator, Jeremy Clarkson, a spus despre Transfăgărășan că este cel mai frumos drum din lume.
Așa că merită să vezi vara aceasta ce peisaje de poveste are să-ți ofere acest drum. De sus, ai senzația că traseul este desenat în bucle, treci pe lângă stânci impunătoare, pajiști înflorite și cascade. Este o imagine care îți va rămâne în minte, cu siguranță. Șoseaua măsoară 151 de kilometri, iar experiența în sine, de ajunge până sus, la 2042 metri altitudine, trebuie trăită cel puțin o dată în viață.
Și în cifre Transfăgărășanul este impresionant: sunt 27 de viaducte, 830 de podețe, iar drumul ajunge în cel mai lung tunel rutier din România, de aproape 900 de metri. Transfăgărășanul – minunea turistică a lumii – a fost construit între 1970-1974, în urma unei munci titanice în care au fost implicați mii de oameni.
Când se deschide Transfăgărășanul?
Dacă vrei să ajungi pe Transfăgărășan, trebuie să știi că circulația este deschisă, de regulă, în perioada 1 iulie – 31 octombrie. Viteza recomandată pentru a circula cu mașina pe Transfăgărășan este de 40 de kilometri la oră.
Unde te cazezi?
Vă puteți caza în satul sibian, Porumbacu de Sus, unde sunt numeroase opțiuni de cazare inedite, cum ar fi Pensiunea Dealul Verde, un loc unic, de un farmec aparte, situat nu departe de o altă bijuterie inspirată din povești: Castelul de Lut din Valea Zânelor.
Ce poți vizita?
Lacul și Cascada Bâlea;
Lacul și Barajul Vidraru;
Cascada Capra;
Masivul și Lacul Capra;
Cetatea Poenari.
3. Transrarău – Drumul Comorilor
Unde? Transrarăul porneşte din comuna Pojorâta, din judeţul Suceava, și urcă până în apropiere de Cabana Rarău, apoi, trece spre localitatea Chiril, pe lângă Mănăstirea Rarău.
Dacă ți-ai făcut traseul de vară și ajungi în nordul țării, nu cumva să ratezi Transrarăul. Și dulcea Bucovină are drumul ei de poveste, musai de văzut vara aceasta. Șoseaua este lungă de 28 de kilometri, ajunge până la 1.400 de metri înălțime și leagă Valea Bistriței de cea a Moldovei.
Este Bucovina aceea pură, neîntinată, cu peisaje de îți taie răsuflarea, iar, pentru amatorii de drumeție, zona este un adevărat paradis. Drumul poate fi parcurs lejer chiar și cu bicicleta, nu este chiar atât de periculos. Vă puteți lua un răgaz să admirați peisajul și să simțiți natura tare faină: în dreapta, ai Muntele Giumalău, iar, în stânga, stâncile ,,Adam și Eva”.
Construcția drumului a început în anii comunismului, dar a fost abandonată și finalizată abia în 2014. De ce i se spune Drumul Comorilor? Legendele spun că, în anul 1541, domnitorul Petru Rareș și-ar fi adăpostit familia și o parte din avere în Munții Rarău, ca să nu fie capturate de tătari. S-ar fi rugat într-o peșteră, iar ruga i-a fost ascultată, muntele prăvălind pietre peste invadatori, chiar în locul unde a fost ascunsă și comoara.
Unde te cazezi?
Alegeți pensiunile din localitatea Pojorâta sau pe cele din orașul Câmpulung Moldovenesc, care vă vor oferi, pe lângă liniște și natură, și delicatese tradiționale bucovinești.
De știut: Transrarăul este închis iarna, când ninge foarte puternic.
Ce mai poți face în Bucovina?
– Mănăstirile pictate din Bucovina;
– Parcul de aventură Ariniș, Gura Humorului;
– Mocănița Huțulca de la Moldovița;
– Mega tiroliana de la Palma;
– Muzeul Ouălor Încondeiate ,,Lucia Condrea”;
– Ceramica de la Marginea;
– Salina Cacica;
– Muzeul Etnografic Marginea;
– Muzeul Oului din Vama;
– Cetatea de Scaun a Sucevei.
4. Transbucegi – Drumul Babelor
Unde? Transbucegiul începe lângă Sinaia, spre stânga către Cabana Bolboci.
Mergem, acum, pe un alt drum spectaculos, cu peisaje numai bune de pus în ramă: pe Drumul Babelor sau Transbucegi. Sunt doar 20 de kilometri, care urcă până pe platoul Bucegi, aproape de Babe și de Sfinx. Șoseaua se termină lângă Cabana Piatra Arsă, la 1.950 de metri altitudine.
Trebuie să știți că trei kilometri sunt neasfaltați, dar merită tot efortul de a ajunge până aici. Ceea ce vi se va dezvălui în fața ochilor este chiar de vis. Drumul a fost inaugurat în 2013, iar, de atunci, a devenit atracția principală a zonei. La sfârșit de săptămână, de obicei, este foarte aglomerat, așa că dacă vreți să-l parcugeți în liniște, alegeți o zi din cursul săptămânii.
Unde te cazezi?
În zonă, se află Cabana Babele, la 2.206 metri altitudine și vă puteți caza aici sau puteți înnopta în zona Sinaia, pentru că sunt numeroase pensiuni și hoteluri.
Ce mai poți face în Bucegi?
– Castelul Cantacuzino;
– Mănăstirea Caraiman;
– Drumeții în Munții Bucegi: Piatra Arsă, Jepii Mici, Jepii Mari, Munții Caraiman, Costila;
– Crucea de pe Caraiman;
– Peștera Ialomiței;
– Cascada 7 Izvoare;
– Sfinxul;
– Babele;
– Cascada Urlătoarea;
5. Pasul Ghimeș – Comoara neștiută din natură
Unde? În județul Harghita – la 288 km de București, la 273 de km de Iași, la 191 de km de Cluj.
Am ajuns și în Pasul Ghimeș, mai puțin știut, ce-i drept, dar tocmai acesta este farmecul lui: nebătătorit de prea mulți turiști și o încântare să-l parcurgi cu mașina. De-a stânga și de-a dreapta drumului, veți vedea doar natură pură și locuri numai bune de fotografiat.
Noi am venit dinspre Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc și am trecut pe lângă lacul de acumulare, Frumoasa, printr-o pădure deasă, iar șoseaua ne-a dus lin spre satul Lunca de Sus, unul dintre cele mai pitorești din Transilvania, în inima Ținutului Secuiesc. Este o sălbăticie frumoasă și pitorească. Pasul Ghimeș este, de fapt, o trecătoare, aflată la 1.153 de metri altitudine, între munții Munceii Nășcolat și munții Ciucului. Ce spuneți? V-am convins?
Unde te cazezi?
Cel mai bine ar fi să vă cazați în Odorheiu Secuiesc sau lângă oraș, unde sunt numeroase pensiuni tare frumoase. Tip: Încercați pensiunea Zetevar.
Ce mai poți face în Harghita?
Salina Praid;
Lacul Sfânta Ana;
Sania de vară – Faradt Bakkancs;
Observatorul de Urși din Deșag;
Centrul de Echitație ,,Ivo Riding Ranch” de la Izvoare-Zetea;
Pista de bob – SkiGyimeș din Lunca de Sus;
Parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc;
Satul Corund.
De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.