Calator in Bascheti

Tot ce trebuie să știi despre Coreea de Sud: cum ajungi, ce vizitezi, cât costă
Tot ce trebuie să știi despre Coreea de Sud: cum ajungi, ce vizitezi, cât costă

Am fost, recent, în Coreea de Sud, am revenit, cu mare drag, după nouă ani, pentru că ne era dor de atmosfera electrizantă, de mâncarea tare bună, mai ales, de kimchi, și de vibe-ul inegalabil al Seulului. Am făcut o incursiune de două săptămâni, în care, pe lângă capitală, am descoperit și alte două noi orașe: Busan și Ulsan. Îți spunem, mai jos, tot ceea ce trebuie să știi, dacă ai în plan să ajungi în ,,Țara dimineților liniștite”, așa cum mai este numită Coreea. Este un loc care pe noi ne-a fascinat, ne-a uimit, ne-a făcut să credem că am trăit, pentru câteva zile, deja în viitor și ne-am promis că ne vom întoarce. 

Bine de știut atunci când vrei să mergi în Coreea de Sud

Cum ajungi? Noi am prins o promoție Turkish Airlines, cu zbor dus-întors, București-Istanbul-Seul, biletele au costat 900 de euro de persoană. Poți găsi și bilete mai ieftine, pe zboruri cu mai multe escale, la companiile aeriene europene sau arabe. Zborul București-Istanbul durează în jur de o oră, iar Istanbul-Seul: 10 ore la dus și 11 ore la întors.

Unde te cazezi? Am ales să ne cazăm într-un apartament cu 3 camere, rezervat prin Airbnb, într-un cartier obișnuit, nu în centru, cu acces facil la liniile de metrou. Prețurile variază, evident, în funcție de zonă. Am plătit 130 de euro/noapte/2 persoane. Dacă vrei să stai în celebrul cartier Gangnam ori în strălucitorul Myeongdong, hotelurile și apartamentele de aici sunt mult mai scumpe.

Prețuri, în 2024, în Coreea: 1 euro=1482 won. 

  • abonament pentru 1 săptămână pentru toate liniile de metrou, autobuz sau trenuri urbane: 100 de lei/persoană, apoi, ți-l reîncarci la nevoie. Cardul albastru: Climate.
  • un bilet la trenul de mare viteză: 220 de lei/pe sens/persoană.
  • Mâncare, băutură: mâncarea de pe stradă este foarte bună și safe. Am mâncat, deseori, și costă foarte puțin. Pentru o porție de pachețele cu carne, legume sau pește ori o supă tradițională plătești în jur de 35 de lei, o apă mare: 6 lei, o cafea de specialitate: 12 lei, o bere: 10 lei. La restaurant, un fel de mâncare consistent variază între 50 și 90 de lei.
  • Vezi locuri de cazare în Seul aici.

Unde îți schimbi banii și ce monedă să-ți iei din România? Poți să-ți iei atât dolari, cât și euro. Schimbul în moneda coreeană won se poate face la casele de schimb din oraș sau chiar la aeroport. Cursul valutar nu diferă foarte mult.

Ce acte îți trebuie? Pașaportul, asigurare de sănătate, nu că ți-ar cere la frontieră, dar trebuie să o ai. La sosire, completezi un formular cu adresa unde stai, procedura de intrare în Coreea este foarte simplă și nu durează mult. Vei fi amprentat. Nu ai nevoie de viză și nici de vreun vaccin.

De la Aeroportul Incheon ajungi în Seul Station, 60 de kilometri distanță, cu trenul expres AREX, în 45 de minute, care costă 35 de lei, cu trenul normal, cu mai multe opriri (15 lei), ori cu autobuzul care costă, în jur de 10 lei, dar călătoria durează o oră și 10 minute. Taxiul costă 150-170 de lei. Este ușor să te descurci, la ieșirea din aeroport, sunt semne peste tot, în limba engleză, spre mijloacele de transport. Vezi locuri de cazare în Seul aici.

Ce mănânci? Evident, kimtchi – celebra murătură coreeană, ușor picantă, care se servește în orice moment al zilei și ți se aduce extra aproape la orice fel de mâncare comandat, japchae – noodles din cartof dulce, carne de vită și legume, kimbap – un fel de sushi local, sundubu jjigae – o supă tradițională care are aspect de ramen însă gustul este diferit. E un mix de tofu, legume, carne, fructe de mare, pasta de chilli ori susan, chiar și ou crud.

Puburi care ne-au plăcut: Seoulista, Goose Island Brewhouse, Daily Beer. Mâncare bună și la un preț decent găsești la subsolul Mallurilor Lotte, unde se află numeroase restaurante: de la cele de ramen, de pachețele de primăvară până la cele care vând carne de porc cu sos de soia ori mănâncă în micile restaurante, afaceri de familie.

Transportul în Seul: cel mai eficient mijloc de transport este metroul, dar și autobuzele, care circulă rapid, pe o linie separată. Ca să te descurci mai ușor, pentru că orașul este imens, descarcă-ți aplicația Seoul Subway.

Internet: am folosit o cartelă e-sim, cu internet nelimitat, HolaFly, care ne-a costat 44 de euro, pentru 2 săptămâni/persoană. Există multe rețele publice gratuite de WiFi în Seul, dar și în celelalte orașe ale țării. Vezi locuri de cazare în Seul aici.

Plata cu cardul: se plătește cu cardul peste tot, este sigur să scoți bani de la bancomat, numerarul se folosește doar în piețele tradiționale de mâncare sau de haine. Cel mai sigur este să ai Apple Pay, pentru a nu avea probleme cu cititoarele de carduri din magazine. Am pățit-o noi. Dacă vrei să folosești cardul, asigură-te că ai o limită de cheltuială deja setată, sună banca înainte și informează-i despre călătorie.

Limba engleză: În locurile turistice, se vorbește engleză și te poți înțelege ușor.

Respectă regulile locale: pe stradă, nu prea există coșuri de gunoi, pentru că totul se reciclează la cazare și sunt camere de supraveghere peste tot. Atenție! Amenzile sunt foarte mari, dacă nu selecționezi ambalajele. În mijloacele de transport în comun, păstrează liniștea, nu vorbi la telefon. Se fumează doar în spații special amenajate.

Siguranță: este o țară sigură, cu o rată a criminalității scăzută. Evită, totuși, manifestările publice.

Vezi locuri de cazare în Seul aici.

Religie: budism, protestantism, confucianism, romano-catolicism. 30 la sută dintre sud-coreeni sunt creștini.

Când să vizitezi Coreea de Sud? – Cel mai potrivit este să ajungi în Coreea de Sud, primăvara și toamna, deoarece iernile sunt friguroase, iar verile, ca la noi, călduroase, dar cu multă umezeală, greu de suportat pentru un european.

Seul – orașul care nu doarme niciodată

Poate vă întrebați: ,,ce-ar putea să-ți ofere un oraș ca Seulul”? O călătorie în viitor și una în trecut, am spune noi, ambele cuprinse în aceeași metropolă-gigant. Zeci de temple ale măreţelor dinastii de odinioară se întrepătrund, armonios, cu zgârie-norii care, parcă, vor să atingă cerul; tarabe cu mâncare tradiţională te ameţesc de miros lângă magazine cu gadgeturi şi electronice din anii care, pentru noi, încă n-au sosit, evident, toate marca Samsung sau LG; tineri îmbrăcaţi după ultimul catalog de modă, cu coafuri îndrăzneţe şi colorate, ,,made în Coreea”, sau purtând cu mândrie „hanbok-ul” – costumul naţional coreean.

Când te plimbi pe străzi, la orice oră din zi sau noapte, oraşul este plin de culoare, este viu, vibrează. Ca şi cum cele 10 milioane de locuitori nu ar dormi vreodată. La orice pas, descoperi un festival, un templu ori vreo expoziţie ,,de te miri ce” sau vreo străduţă cu zeci de magazine, unde, cu greu, te strecori prin marea de oameni. Doar râul Han îţi dă acea pauză de care ai nevoie din haosul oraşului. Vezi locuri de cazare în Seul aici.

Pe scurt, când nu este tradițional, Seulul este  electrizant și, evident, „gangnam style”. Este una dintre cele mai interesante capitale pe care le-am văzut.

Obiective turistice în Seul. Ce ai de văzut în Seul.

12 obiective turistice de neratat în Seul

1. Cartierul Gangnam, în traducere, “la sud de râul Hangang”. Ce ar fi Seulul fără cunoscutul deja cartier „Gangnam”? Este spectacolul străzii la superlativ, locul unde luxul este la el acasă, dar și locul de întâlnire al tinerilor care se întrec ținute și coafuri extravagante.

2. Piata de pește Noryangjin sunt 800 de standuri cu pește, scoici, caracatiță, rechin sau alte vietăți marine. Toate sunt asezate, cu grijă, ca într-o vitrină luxoasă. Îți poți alege orice fel de pește vrei și vei fi invitat într-un restaurant local ca să iei masa.

3. Seul Tower, simbolul Seulului, este ridicat pe muntele Namsan și are 236,7 metri înălțime. E ca și cum ai privi un puzzle uriaș de clădiri, parcuri, coline și păduri. Dacă Parisul are lăcățele iubirii pe podul Artei de pe Sena, Seulul le are și el, suspendate, pe o terasă la înălțime, în Seul Tower. Îndrăgostiți din toată lumea își jură dragoste eternă și își leagă, simbolic, destinele cu lacăte prinse mărturie de gardurile terasei.

Vezi locuri de cazare în Seul aici.

4. Palatul Regal Gyeongbokgung sau “Palatul Fericirii Strălucitoare” a fost construit pe Sejongro, bulevardul principal al orașului, la doi pași de Casa Albastră, reședința președintelui. Nu trebuie să ratezi ceremonialul schimbării gărzilor. Este spectaculos!

5. Piața Gwangjang. Este, de fapt, un bazar de textile, care și-a câștigat renumele de piață de bunătăți, datorită tarabelor cu mâncare tradițională. Trebuie neapărat să încerci orice îți face cu ochiul. Nu are cum să nu fie bun!

6. Piața Namdaemun – tradiționala piață din Seul, este deschisă non-stop. Pe măsuțe, întinse cât vezi cu ochii, se vinde ce nici nu gândești: de la șuruburi, haine până la flori, ceasuri, suveniruri. Sunt peste o mie de astfel de magazine. Vezi locuri de cazare în Seul aici.

7. Myeongdong – este artera-simbol a orașului, și, evident, cea mai aglomerată, împânzită cu zeci de magazine de haine și de cosmetice sud-coreene. Găsești creme de tot felul: cu extract de melc sau șarpe până la tratamente inovatoare pentru piele.

8. Dongdaemun Design Plaza este o clădire neofuturistă, realizată de arhitectul britanic Zaha Hadid, care te va uimi. E ca și cum ar fi fost făcută de mâna extratereștrilor. Aici, se dă ora exactă în materie de modă și stil.

9. Muzeul Războiului a fost deschis pe locul fostelor garnizoane ale infanteriei sud-coreene. În aer liber, sunt expuse de la tancuri, elicoptere, nave din cel de-al doilea război mondial și din războiul din Vietnam până avioane militare americane vechi.

 

 

10. Seul Lotte Tower – este cel mai înalt turn din Seul și al cincilea ca înălțime din lume. Poți veni aici și să admiri orașul de sus de la etajul 123. Pentru curajoși există și o platformă de sticlă, ca să privești metropola, sub picioarele tale. Vezi locuri de cazare în Seul aici.

11. DMZ- Zona care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud este cea mai bine păzită și mai militarizată frontieră din lume, numita DMZ (Demilitarized Zone), o fâșie de patru kilometri lățime și 250 kilometri lungime, făcută graniță, în 1953, după încheierea războiului dintre nord și sud. Ca sa ajungi la DMZ, ai nevoie de pașaport. Poți rezerva o excursie la o agenție de turism locală sau te poți duce pe cont propriu cu „trenul păcii” din Seul Station, gara din Seul și tot de aici îți poți lua biletele.

Am ajuns in cel mai periculos loc din lume

12. Satul Bukchon este un sat cu case tradiționale coreene numite Hanok, care redau perfect atmosfera de acum 600 de ani. Aici, se filmează frecvent filme și seriale locale.

Din Seul Station, îți poți lua bilete la trenul de mare viteză ca să vizitezi orașele Busan sau Ulsan, însă o zi nu este îndeajuns ca să le descoperi. Călătoria într-un singur sens durează în jur de 2 ore și jumătate, iar Busanul este chiar un oraș fascinant, unde trebuie să stai măcar trei zile ca să-l descoperi. Așa că, îți poți împărți sejurul în Coreea de Sud în două etape: câteva zile în Seul și, apoi, în Busan.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. 

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *