Am descoperit, anul acesta, locuri de poveste, mai puțin turistice, unde merită să ajungi ca să cunoști o bucată de Românie atipică, altfel, frumoasă și neatinsă de modernitate. Sunt satele cehești din Clisura Dunării, unde dacă ajungi, nu vei mai vrea să pleci.
Satele cehești, comoara neștiută din Clisura Dunării
Unde? Gârnic, Sfânta Elena, Bigăr, Ravensca, Şumiţa, județul Caraș-Severin şi Eibenthal din judetul Mehedinți.
Vrei o escapadă diferită și vrei să cunoști viața autentică de la țară? Vino în Clisura Dunării, regiunea spectaculoasă de la granița dintre România și Serbia, și ia la pas ulițele satelor cehești! Gârnic, Sfânta Elena, Bigăr, Ravensca, Şumiţa sau Eibenthal te vor transpune într-o lume de altădată, unde viața se scurge lent și unde te vei putea relaxa departe de nebunia orașelor. În plus, peisajele sunt de poveste, așezările cehilor fiind răspândite în zone, cu acces mai dificil, din Munții Locvei. Vezi aici unde te poți caza în Eibenthal.
Comunitatea cehă din Clisura Dunării s-a stabilit aici, în secolul al XIX-lea, când mai multe familii din Boemia au fost aduse în zonă de un industriaș din Oravița, pentru a colonizarea și a dezvolta regiunea, pe atunci, nepopulată.
Satul Sfânta Elena – este unul dintre cele mai cunoscute sate cehești din Clisura Dunării, situat pe un platou cu vedere panoramică asupra Dunării. Poți vizita biserica satului, construită în stil gotic, poți gusta preparate tradiționale cehești, cum ar fi knedliki (găluște de pâine) sau štrúdl (ștrudel cu mere), pregătite după rețete vechi.
Satul Eibenthal – Situat într-o vale înconjurată de dealuri împădurite, satul este un loc perfect pentru cei care doresc să se relaxeze în natură și care vor să facă traseele de drumeții, cu priveliști de vis spre Dunăre. Eibenthal este renumit în străinătate pentru festivalul de muzică anual, când aici vin un număr mare de turiști străini, mai ales, din Cehia. Sunt și locuri de cazare, și un restaurant cu preparate delicioase. Vezi aici unde te poți caza în Eibenthal.
Satele Bigăr și Gârnic – Deși mult mai mici, satele Bigăr și Gârnic sunt la fel de interesante. Aici, comunitatea cehă a păstrat un mod de viață simplu, aproape de natură. Acest lucru îl poți observa pe ulițe: casele tradiționale au motive colorate, pe fațade, acoperișuri din stuf și curți îngrijite. Vezi aici unde te poți caza în Gârnic.
Gârnic este locul perfect pentru pasionații de drumeții și de ciclism. Traseele din jurul satului te vor duce spre peisaje impresionante și ai acces spre atracțiile naturale din Banatul Montan, precum Cheile Nerei și Cascadele Beușnița. Aici, te poți și caza, sunt câteva pensiuni agroturistice, unde poți experimenta ospitalitatea tradițională cehească. Vezi aici unde te poți caza în Gârnic.
Pe ulițe se vorbește limba cehă, la magazinele sătești vei putea plăti ori în lei ori în coroane, și dacă vii aici în timpul unei sărbători sau după slujba de duminică de la biserică, vei putea vedea portul popular și tradițiile cehilor. Se organizează tururi ghidate care includ vizite la bisericile locale, la școli, și la muzee care prezintă istoria și cultura cehă. Vezi aici unde te poți caza în Eibenthal.
Cum ajungi? La Gârnic, poți ajunge dinspre Moldova Nouă, 35 de kilometri, iar la Eibenthal, dinspre Orșova, 50 de kilometri.
Unde te cazezi? În satul Gârnic, te poți caza la localnici, iar, la Eibenthal, la Apartments Eibenthal. Vezi aici unde te poți caza în Eibenthal.
Ce poți face în zonă:
- Peștera Padina Matei;
- Cascadele de pe pârâul Modăvița;
- Rezervația Naturală Valea Mare;
- Complexul de mori;
- Complexul de mori de pe râul Gramensca;
- Grota Haiducească;
- Muzeul Cehilor din Gârnic.
Cum ajungi? Ca să ajungi la Gârnic, vii dinspre Moldova Nouă și urci pe un drum de vreo 35 de kilometri, iar ca să ajungi la Eibenthal, dinspre Orșova, sunt 50 de kilometri.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.