Calator in Bascheti

Tot ce trebuie să știi despre Israel: obiective turistice, unde te cazezi și unde mănânci
Tot ce trebuie să știi despre Israel: obiective turistice, unde te cazezi și unde mănânci

Ne doream de mult timp să ajungem în Țara Sfântă și am reușit, într-un final, la început de februarie, să vedem minunățiile Israelului. Țara aceasta ne-a intrat la suflet și ne-a uimit prin oamenii ei primitori, prin mâncarea gustoasă, dar, mai ales, prin sentimentul pe care îl ai, greu de descris în cuvinte, atunci când ajungi, în Ierusalim, la Mormântul Sfânt, locul unde vă recomandăm să ajungeți măcar o dată-n viață.

Obiective turistice din Ierusalim. Ce ai de văzut

Noi am început turul nostru în Ierusalim. Am aterizat în Tel Aviv și apoi ne-am luat un transfer spre Ierusalim. Costă în jur de 350 de lei, cursa. Poți veni și cu transportul în comun, cu autobuzele 405 sau 480 de la aeroport, costă în jur de 40 de lei, dus-întors. Ierusalimul este un oraș fascinant, un amestec de culturi și religii, care te va uimi. Merită să stai aici minimum două zile ca să descoperi, așa cum se cuvine, mii de ani de istorie zbucimată a acestor meleaguri.

Orașul Vechi din Ierusalim – Aflat în mijlocul zidurilor antice, Orașul Vechi este inima Ierusalimului. Aici se află locurile sfinte: Biserica Sfântului Mormânt (secolul al IV-lea), Zidul Plângerii, locașul islamic cu Domul Stâncii, Turnul lui David. Orașul Vechi este împărțit în 4 zone: cartierul musulman, cartierul creștin, cartierul evreiesc și cartierul armean. Intri prin Poarta Jaffa – una dintre cele opt porți ale cetății Ierusalim și singura poziționată într-un unghi drept față de ziduri.

Biserica Sfântului Mormânt – Este o experiență spirituală specială, pe care trebuie să o trăiești măcar o dată-n viață. Așa am simțit noi. A fost ridicată în anul 336 de Împărăteasa Elena. Aici se află și locul unde a fost crucificat Iisus, Capela Îngerilor – unde Iisus i s-a arătat Mariei Magdalena. Pont: Sunt cozi destul de mari pentru a ajunge la Mormântul Sfânt, poți sta de la o oră la două ore, depinde cât e de aglomerat. Biserica se vizitează, gratuit, în fiecare zi, între orele 05.30 – 21.00 între lunile martie – octombrie și 04.30 – 20.00 între lunile noiembrie – februarie.

Zidul Plângerii – Zidul de Apus sau Kotel este locul sfânt de rugăciune al evreilor. Este vestigiul străvechiului zid care înconjura Templul lui Solomon, lăcașul de rugăciune al vechilor evrei. Indiferent de religie, sute de oamenii din toată lumea vin aici, zilnic, ca să se roage și să lase un bilețel cu rugăciuni, în crăpăturile din zid. Femeile se roagă în partea dreaptă, iar bărbații în partea stângă. Să vă îmbrăcați modest!

Turnul lui David – Situat chiar lângă Poarta Jaffa, Turnul lui David este o cetate veche, care adăpostește Muzeul Turnului lui David, unde puteți vedea istoria Ierusalimului. Puteți urca în turn ca să vedeți panorama orașului.

Muntele Templului sau Haram Al-Sharif – Este considerat locul sfânt pentru creștini, islamiști și iudei, unul dintre cele mai constestate și disputate locuri religioase din lume. Se află pe un deal din Orașul Vechi. Aici, spune Biblia, Dumnezeu l-a oprit pe Avraam să-l jertfească pe fiul său, Isac. A fost construit în anul 960 Î.Hr de Împăratul Solomon, iar azi tot ce a mai rămas este Zidul Plângerii.

Muntele Măslinilor – este unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice din Țara Sfântă, cu cel mai mare cimitir evreiesc din lume. La poalele muntelui, este Grădina Ghetsimani, unde Iisus a venit după Cina cea de Taină. Tot aici, se află mormintele Fecioarei Maria și al lui Iosif și Peștera Ghetsimani, unde Mântuitorul venea să se roage.

Via Dolorosa „Calea Suferinței” sau „Calea Îndurerată” este traseul parcurs de Iisus spre crucificare. Via Dolorosa este un labirint de străduțe înguste cu magazine, mici taverne și restaurante, unde se vând de la obiecte de cult până la mâncare și sucuri proaspăt stoarse. Drumul începe de la Mănăstirea Ecce Homo si se termină la Biserica Sfântului Mormânt. Sunt 14 opriri, care amintesc de sacrificiul facut de Iisus.

Domul Stâncii – se spune că aici și-ar fi început Mohamed călătoria spre Rai.

Piața Mahane Yehuda – este situată într-o zonă istorică din Ierusalim, puteți veni aici ca să încercați preparate locale, să vă plimbați și să cunoașteți farmecul Ierusalimului.

Muzeul Holocaustului – Yad Vashem sau Memorialul Victimelor Holocaustului este dedicat memoriei celor 6 milioane de evrei care au pierit în Holocaust. Este de-a dreptul impresionant să vezi și să auzi mărturiile video ale supraviețuitorilor. Accesul este liber.

Primăria din Ierusalim – îți poți lua un tur ghidat, ca să vezi Primăria, dar și orașul de sus, la o panoramă de 360 de grade. Tururile se fac doar cu programare, intrarea costă 3 euro.

Knesset – Parlamentul Israelului – poți opta pentru mai multe tururi. Cele în limba engleză sunt de la orele 8.30, 12.00 și 14.00. Poți urmări chiar dezbaterile live în plen, luni și marți de la ora 16.00 și miercuri de la ora 11.00. Grupurile trebuie să-și facă rezervare în avans. Ținuta trebuie să fie decentă, fără însemne politice.

Zidul Plângerii – tunelurile subterane – în ultimii doi ani, arheologii au descoperit o bucată semnificativă din Zidul Plângerii, care a fost amenajată și se poate vizita. Intrarea costă 10 euro.

Obiective turistice din Tel Aviv. Ce ai de văzut în Tel Aviv

Tel Avivul te va uimi, are o altă energie, diferită de Ierusalim. Este un oraș vibrant, modern, cool, cu locuri foarte frumoase, cu restaurante de top, cafenele superbe și kilometri de plajă. Merită să ajungeți aici pentru o zi de plajă sau pentru a descoperi capitala Israelului, la pas.

Cartierul Jaffa – este un loc plin de culoare și farmec, cu case și alei din piatră, unde la fiecare colț vei avea ceva de văzut. Este situat într-unul dintre cele mai vechi porturi din lume. Sunt magazine, cafenele, piațete tare frumoase care duc toate spre mare.

Centrul pentru Pace și Inovare ,,Shimon Perez” – centrul de inovații si descoperiri al Israelului și biroul lui Shimon Perez, fostul președinte al Israelului.

Bulevardul Rothschild – este inima Tel Aviv-ului, cu zgârie nori și magazine de lux. Vinerea și sâmbăta, locul devine pietonal și îl puteți descoperi la pas.

Muzeul Beit Hatfutsot – muzeul istoriei evreilor, care expune documente și artefacte vechi de peste 5000 de ani.

Observatorul Azrieli – este amplasat la etajul 49 al uneia dintre cele mai înalte clădiri din Tel Aviv, Centrul Comercial Azrieli, care vă va oferi o priveliște spectaculoasă asupra orașului.

Bulevardul Ben Gurion – este unul dintre cele mai faimoase locuri de petrecere a timpului liber din Tel Aviv. Poți veni aici să te plimbi sau să deguști preparatele locale de la restaurantele din zonă.

Și dacă tot sunteți în Israel să nu ratați orașul Haifa, al treilea ca mărime din țară, după Tel Aviv și Ierusalim.

Haifa – Grădinile suspendate din Haifa și Templul Baha’i – sunt centrul religiei Baha’i, o religie monoteistă, apărută acum 200 de ani. Vizitarea grădinilor din Haifa începe de pe creasta Muntelui Carmel până la Templul lui Bab. Sunt spectaculoase, ireal de frumoase și colorate, cu influențe persane, este ca și cum te-ai afla într-un basm.

Marea Moartă – te poți relaxa la Marea Moartă, unul dintre cele mai joase locuri de pe pământ, pe plajele cu apă sărată și poți vizita și Parcul National Ein Gedi.

Parcul Național Caesarea – orașul antic de pe malul Mării Mediterane, construit de Irod în jurul anului 25 î.Hr. Este de neratat!

Unde te cazezi în Israel?

La Ierusalim, noi am fost cazați la Mamilla Hotel, unul dintre cele mai frumoase și noi locații din oraș, aflat la 5 minute de mers pe jos de Orașul Vechi.

Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!

Alte locuri de poveste unde să te cazezi în Ierusalim, vezi AICI!

La Tel Aviv, am optat pentru Hilton Tel Aviv, pentru că este situat chiar pe plajă, într-o zonă tare frumoasă a orașului.

Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!

Alte locuri de poveste unde să te cazezi în Tel Aviv. Vezi AICI!

Unde mănânci în Israel?

În Ierusalim – Touro, restaurant cu preparate tradiționale de excepție și cu o priveliște de vis, Csakra și Dalida, mâncare locală super bună și de calitate.

În Tel Aviv – Romano – restaurantului al lui Eyal Shani, un celebru chef din Israel. Pentru o cafea sau un ceai bun, încercați Cafe Saga.

Ce mănânci în Israel?

Încercați cu încredere: hummus masabacha, tahini, falafel, sabich – un fel de vinete delicioase servite pe pâine sau preparatele din carne de miel și vită.

Unde te poți distra în Tel Aviv?

Noi am fost la Pop & Pope, un club aflat la etajul 14 din centrul Tel Avivului. Priveliștea de aici, seara, este fabuloasă.

Cum este vremea în Israel

De obicei, vremea este bună tot timpul anului în Ierusalim. Cele mai calde luni sunt iunie, iulie, august și septembrie, iar luna cea mai rece a anului este luna Ianuarie.

Ianuarie: între 10 grade și 21 de grade;
Februarie: între 11 grade și 22 de grade;
Martie: între 14 grade și 25 de grade;
Aprilie: între 19 grade și 30 de grade;
Mai: între 23 de grade și 34 de grade;
Iunie: între 25 grade și 37 de grade;
Iulie: între 26 de grade și 39 de grade;
August: între 26 de grade și 39 de grade;
Septembrie: între 25 de grade și 36 de grade;
Octombrie: între 22 de grade și 32 de grade;
Noiembrie: între 17 de grade și 27 de grade;
Decembrie: între 12 de grade și 23 de grade.

Cum ajungi?

Sunt curse directe București – Tel Aviv, atât cu Tarom, cât și cu Wizz Air, zborul durează 2 ore și jumătate, iar un bilet costă în jur de 400 de lei pe segment, fără bagaje de cală.

Din aeroport până în oraș, în Tel Aviv, poți lua trenul din Terminalul 3, platforma nr.1. Costă în jur de 15 lei călătoria. Pont: trenul nu circulă de vineri dimineața până sâmbătă seara.

Călătorii inspirate să aveți!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *