Am fost, la sfârșitul anului, într-o croazieră de poveste, în Antilele Mici, în Caraibe. Mai exact, am văzut 10 insule în 15 zile. Am pornit din aeroportul Milano Malpensa, cu un zbor charter spre Guadelupa, portul de îmbarcare pe nava Costa Fortuna, luat odată cu biletele de vas, de la Costa Cruises. Zborul de la București la Milano și retur ni l-am configurat singuri. Pont: să veniți cu o zi înainte în Milano sau Roma, de unde sunt plecări spre insule, ca să nu aveți surpriza ca zborul să fie întârziat sau chiar anulat. Vă povestim, mai jos, aventura noastră și tot ce trebuie să știți despre fiecare insulă în parte.
Unde? Antilele Mici sunt o grupare de insule vulcanice, din estul Mării Caraibelor, încep de la Insulele Virgine până la coasta Venezuelei, situate în America Centrală, în Oceanul Atlantic.
Guadelupa – Pointe a Pitre
Ziua 1 – Am ajuns, spre seară, în Guadelupa, după un zbor de 10 ore de la Milano. Nici nu prea am simțit orele lungi de zbor, pentru că charterul operat de NEOS a fost confortabil, mâncarea super bună și multe filme de văzut. La ieșirea din avion, ne-a așteptat autocarul, pentru transferul spre vas. Nu am avut grija bagajelor, pentru că ni s-au adus, direct, în cabina de pe vas. Noi am optat pentru o cabină cu balcon.
Ziua 2 – După ce ne-am îmbarcat pe vas, din Guadelupa, prima noapte și prima zi de croazieră au fost de drum, pe mare cu destinația St. Marteen. A fost timpul perfect să descoperim vasul și să ne relaxăm puțin la soare, la piscinele de pe puntea superioară. Dacă în croaziera de pe Marea Mediterană, de anul trecut, am luat toate excursiile de pe vas, de la Costa Cruises, în Caraibe, am zis să descoperim noi singuri insulele. Nu știm dacă a fost o alegere înțeleaptă, pentru că, deși am fost liberi să explorăm ce vrem, am plătit mai mulți bani, plus că ai grija transportului, trebuie să-ți găsești singur taxi și să negociezi cu ei și drumul înapoi până la vas. A fost o aventură continuă, în fiecare insulă, dar nu ne plângem.
St. Maarten – Philipsburg
Ziua 3 – Ajunși în St. Maarten, ne-am trezit devreme, ca să putem ieși, la ora 8.00 dimineața, de pe vas, tocmai să profităm de cât mai mult timp pe insulă. De obicei, returul spre vas trebuie făcut până la ora 17.30, doar în Martinica am putut zăbovi până la ora 22.00. Am mers, pe jos, din port până la Great Bay Beach. Faci doar 20 de minute. Aici, stat puțin la plajă, și, apoi, am pornit să descoperim orașul Philipsburg.
Este plin culoare, agitat, cu multe magazine și cu aer tropical. Ne-a uimit faptul că prețurile sunt destul de mari, ca, de altfel, în orice insulă din Caraibe, ne-am fi așteptat să plătim, totuși, mai puțin pe nimicurile pe care ni le-am cumpărat: de ex. o vedere trimisă acasă la părinți – 5 dolari.
De aici, am luat un taxi spre Maho Beach – celebra plajă cu avioane – și, apoi, spre Baie de Grand Case – satele din partea franceză a insulei. Taximetristul a fost tare drăguț și a vrut să ne arate cum se mănâncă tradițional creol, la tavernele din sate, și ne-a adus, la mal de mare, în Baie de Grand Case, un loc pe care vi-l recomandăm să-l vedeți dacă ajungeți în St. Maarten.
Vezi aici unde te cazezi în Antilele Mici din Caraibe
Pont: dacă vreți să explorați insula, cel mai bine ar fi să ieșiți din zona portului, unde veți fi asaltați de localnici care vor să vă vândă excursii și să mergeți în oraș, unde găsiți la agențiile de turism prețuri mai bune la tururi. Dacă sunteți mai mulți, cu atât mai bine. Veți împărți cheltuielile.
Am comandat creveți – o porție 12 euro, un platou cu pește, orez și salată – 25 de euro, vinete umplute – 8 euro. Taxiul ne-a costat 40 de euro pentru două persoane, cu tot cu returul la vas.
St. Marteen este o insulă superbă, nouă ne-a plăcut tare mult pentru că este curat, civilizat, cu drumuri bune și cu mâncare super gustoasă. Multe vedete americane vin aici să-și petreacă sărbătorile. Ne-am promis că ne vom întoarce aici, într-o altă vacanță.
Bine de știut despre St. Maarten
- Insula este împărțită în două: sudul aparține Olandei, numit Sint Maarten, cu capitala la Philipsburg, iar partea de nord – Saint-Martin – Franței, ca departament de peste mări, cu capitala la Marigot. Este unul dintre cele mai mici teritorii locuite împărțite între două națiuni.
- Limbile vorbite de localnici sunt franceza, olandeza, dar și engleza, pe alocuri, și creola.
- Ca român, nu ai nevoie de viză ca să intri în St. Maarten, dar îți trebuie, neapărat, pașaport.
- Poți folosi atât dolarul, cât și euro, dar și cardul. În zona orașelor mari sunt ATM-uri.
Prețuri St. Maarten: o bere la pub, 6 dolari, o salată -12 dolari, o bere – 4 dolari, un burger – 14 dolari, o pizza – 15 dolari.
Obiective turistice în St. Maarten: snorkeling, plaja Orient, Mullet Bay Beach, priveliștile panoramice de la Bell’s Lookout Point, orașul pescăresc Marigot, Creole Rock, tur de insulă cu catamaranul, excursie cu feribotul în paradisul ecologic Saba, parcul de papagali Parrot Ville, Loterie Farm.
Antigua – St. John
Ziua 4 – Abia așteptam să vedem Antigua, o țărișoară rustică și idilică. Despre micuța insulă din Caraibe se spune că ar avea 365 de plaje, câte zile are un an. Noi am văzut cinci dintre ele, dar cel mai mult ne-au plăcut Dickenson Bay și Jolly Beach. La Dickenson, am ajuns cu un taxi din portul St. John, am plătit 10 dolari pentru două persoane. În St. John, în oraș, nu prea ai ce să faci, mai ales, că peisajul este cam dezolant.
Am plecat, apoi, spre Jolly Beach, unde am avut norocul să fim singuri pe plajă. Nisipul este fin, apa foarte limpede și caldă, sunt baruri și restaurante și nu trebuie să mai spunem că peisajul este de poveste. Plaja se află în golful cu același nume, în partea de vest a insulei. Am ajuns, aici, cu un alt taxi, care ne-a așteptat ca să ne ducă apoi spre alte plaje. Șoferul a fost încântat să ne arate satele insulei și, mândru, ne-a zis că au un spital și au școli. Poate noi, poate, nu înseamnă mare lucru, dar pentru insulița aceasta sunt lucruri vitale.
Vezi aici unde te cazezi în Antigua
Am mâncat pe malul mării, la o tavernă modestă, de pe plaja Darkwood. Nu am întrebat prețurile înainte și am ajuns să dăm pe două porții de pește cu cartofi prăjiți și două beri: 62 de dolari, iar pe taxi alți 30 de dolari. Dar… ne-am învățat minte și probabil am plătit pentru priveliște.
Prețuri: o bere – 6 dolari la pub, la supermarket – 2 dolari, o pizza – 15 dolari.
Cum ajungi? Poți lua un taxi din capitala St. John sau un tur organizat din care costă în jur de 40 de dolari. Poți opta și pentru transportul în comun, au autobuze care acoperă majoritatea zonelor cu plaje faimoase, costă în jur de 2 dolari călătoria.
Obiective turistice în Antigua: English Harbour, plaja Bolands, Old Road, Freetown, Half Moon Bay, Devil’s Bridge, Shirley Heights, Valley Church Beach, Ffryes Beach.
Bine de știut despre Antigua
- Insulele Antigua și Barbuda, cu capitala la St. John, sunt un stat independent, cu influențe britanice.
- Limbile oficiale sunt engleza, se vorbește și dialect creol.
- Moneda locală este dolarul caraibian, dar poți plăti și cu dolari americani – 1 Antigua Dollar sau East Caribbean Dollar = 1.68 lei. Ar fi bine să aveți cash sau să plătiți cu cardul, e mai simplu decât să alergi, în vacanță, după bancomate, deși ATM-uri se găsesc în toată insula.
- Este o țară sigură, creștină, fără criminalitate.
- Se conduce pe partea dreaptă.
- Ca român, nu ai nevoie de viză ca să intri în Antigua, dar îți trebuie, neapărat, pașaport.
Insulele Virgine Britanice – Tortola
Ziua 5 – Despre ziua a cincea, nu prea avem ce să vă povestim. Românii nu au fost lăsați să coboare de pe vas în Tortola, teritoriu care aparține de Marea Britanie. Sunt unele restricții temporare, în ceea ce ne privește. Neoficial, am aflat că mai mulți conaționali ar fi găsit o poartă de intrare pe teritoriul american, aflat în apropierea Tortolei. Am făcut demersuri la autoritățile române și așteptăm răspuns. Am văzut Tortola din larg.
St. Kitts & Nevis – Basseterre
Ziua 6 – După încă o noapte, pe mare, am ajuns în Basseterre, în insula St. Kitts (Sf. Cristofor). Ne-am plimbat pe străzi puțin, orașul este cam murdar, și nu prea ai multe de făcut sau de văzut. Apoi, am luat un taxi spre Golful South Friars, care se află la doar câțiva kilometri de oraș. În drum spre golf, ne-am oprit, câteva minute, la un punct de belvedere, pe dealul Timothy, ca să admirăm, de sus, o plajă sălbatică.
Costă 20 de dolari pentru două persoane. Insula Kitts este paradisul ascuns al Caraibelor, cu plaje superbe și cu priveliști uimitoare. Orice plajă ai alege, simți că ești în paradis. În golful South Friars, apa este atât de limpede încât poți vedea cu ochiul liber chiar și la doi metri adâncime peștișorii cum trec pe lângă tine. Peisajul de poveste este completat de vulcanul activ Liamuiga, care se poate observa de pe plajă. Dacă vreți să veniți aici într-o vacanță, vezi mai jos unde te poți caza.
Vezi aici unde te cazezi în St. Kitts
Prețuri – o masă pentru două persoane la terasă: 35 de dolari, 1 bere mică – 5 dolari.
Bine de știut despre St. Kitts
- Federația Sfântul Kitts și Nevis este o țară insulară din arhipelagul Antilele Mici, situată între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic. Este cel mai mic stat de pe continentele americane. Capitala este la Basseterre.
- Și-a obținut independența de sub stăpânirea britanică, în 1983, fiind cel mai tânăr stat din Americi.
- Are o populație de 47.000 de locuitori.
- Limba vorbită: engleză.
- Este una dintre cele mai sigure insule din Caraibe, consumul de droguri fiind pedepsit aspru
- Monedă: se folosește dolarul est caraibian, dar și dolarul American. Sunt câteva ATM-uri pe insula și se poate plăti și cu cardul
- Se conduce pe partea dreaptă.
- Viză: Românii nu au nevoie de viză pe o perioadă de ședere de 90 de zile, pentru a intra în St. Kitts și Nevis.
Obiective turistice în St. Kitts: Muzeul de Istorie Nevis, Conacul Romnney, priveliște panoramică Timothy Hills, Parcul Național Brimstone Hill Fortress, Vârful Nevis, Vulcanul Liamuiga.
Martinica – Fort-de-France
Ziua 7 – Ajungem la Fort de France, capitala Martinicăi. Am explorat orașul la pas, preț de câteva ore, sunt multe străduțe cu magazine de tot felul, este o lume plină de culoare, vibrantă și exotică, dar cu aer franțuzesc. De aici, am vrut să explorăm celebra plajă Salines, dar taximetriștii ne-au cerut 250 de euro, dus-întors, și am zis mai bine să luăm feribotul spre Trois Ilets – insulele aflate în apropierea capitalei.
Ne-a costat 7 euro de persoană/un drum. Am coborât în Anse Mitan, o insulă micuță, cu o plajă frumoasă, dar unde nu prea ai ce să faci o zi întreagă. De aici, am mers pe jos vreo 10 minute spre satul creol, unde sunt o mulțime de baruri și restaurante, ce-i drept, destul de scumpe. Am zăbovit aici, apoi am mai stat la plajă și a venit vremea să ne întoarcem la vas.
Vezi aici unde te poți caza în Trois Ilets
Prețuri: friptură de pui – 16,50 euro, friptură de vită – 19,50 euro, cartofi prăjiți – 5 euro, salată de legume – 12 euro, o bere – 6 euro.
Bine de știut despre Martinica
- Este departament al Franței de peste mări, face parte din Uniunea Europeană ca regiune ultra periferică.
- Are o populație de 376.480 de locuitori.
- Limba vorbită: franceza, limba creolă.
- Monedă: euro. Sunt peste tot ATM-uri, case de schimb valutar cu un curs nu prea bun, dacă vrei să schimbi dolari în euro. Așa că, în Caraibe, ar fi bine să aveți la voi atât dolari, cât și euro.
- Insula este faimoasă pentru producerea celui mai bun rom din lume.
- Viză: Românii nu au nevoie de viză pentru a intra în Martinica.
- Roaming: Chiar dacă ești, teoretic, în UE, rețeaua de roaming-ul nu merge. Doar Digi are semnal aici.
Obiective turistice în Martinica: Fortul Saint Louis, Grădina Botanică Balata, Rezervația Naturală Caravelle, Muzeul Sclavilor, Memorialul Cap 110, plaja Anse Figuier, plaja Anse Dufour, plaja Anse Noire, plaja Grand Anse d’Arlet.
Vezi aici unde te poți caza în Fort-de-France
Guadelupa – Pointe a Pitre
Ziua 8 – Din Martinica, am ajuns în Guadelupa, tot teritoriu al Franței de peste mări. Nu am zăbovit prea mult prin oraș și am mers, direct, spre plaja St. Anne, cu o mică oprire de fotografii la un punct de belvedere. Am găsit o priveliște care ne-a tăiat respirația: este tabloul exotic perfect, cu o mare azurie și cu palmieri înalți. Plaja îți oferă de la activități nautice, zonă de restaurante și shopping până la zonă de promenadă.
În timpul zilei, este foarte aglomerată, așa că mai bine să vii aici la primele ore ale dimineții. După amiază, am pornit spre celebra Pointes des Chateaux, aflată în partea extrem estică a Grand-Terre. Cum nu găseam taxi, am întrebat la un fel de bar rudimentar, într-un sat, cum ne facem rost de o mașină. Oamenii au fost foarte drăguți și au sunat ei. În mai puțin de cinci minute, a venit taxiul – Dacia Duster – condus de o doamnă, care ne-a povestit cum e viața lor pe insulă. Sunt mândri că sunt francezi și mulți localnici în vacanțe se duc să viziteze Parisul.
Pointes des Chateaux este o peninsulă, rezervație naturală protejată, situată la 11 kilometri de satul Saint Francois și este locul cel mai vizitat din Guadelupa. Priveliștea de aici este spectaculoasă. Poți urca, sus, pe o colină la cruce, de unde poți să admiri întreaga zonă sau poți sta pe plajă să vezi cum cade soarele peste stâncile din mare. Nu este recomandat să faci baie, pentru că valurile sunt extrem de puternice.
Am plătit destul de mult, întoarcerea la vas, 130 de euro, un singur drum, pentru două persoane. Dar… e Franța, iar locul se află la vreo 80 de kilometri distanță de Pointe a Pitre.
Prețuri: pește cu cartofi prăjiți – 39 de euro/porția, salată – 14,50 euro, langustine la grătar – 20 de euro, ton cu sos – 20 de euro, o bere 6 – euro.
Bine de știut despre Guadelupa
- Este departament al Franței de peste mări, face parte din Uniunea Europeană ca regiune ultra periferică. Nu face parte din acordurile Schengen.
- Capitala: Basse-Terre.
- Populație: 395.700 de locuitori.
- Limba vorbită: franceza, limba creolă.
- Monedă: euro. Sunt peste tot ATM-uri, case de schimb valutar cu un curs nu prea bun, dacă vrei să schimbi dolari în euro. Așa că, în Caraibe, ar fi bine să aveți la voi atât dolari, cât și euro.
- Viza: Românii nu au nevoie de viză.
- Roaming: Chiar dacă ești, teoretic, în UE, rețeaua de roaming nu merge. Doar Digi are semnal aici.
Obiective turistice în Guadelupa: Plaja Grand Anse, Plaja Souffleur, Grădina Botanică Deshaies, Zoo Parc des Mamelles, Cascada Ecrevisses, insula Petite Terres.
Ziua 9 – a fost zi de stat pe mare, în drum spre Grenada.
Grenada – St. John
Ziua 10 – Grenada. De cum am coborât de pe vas, micuța capitală St. George’s ne-a fermecat. Are un aer colonial, britanic, amestecat cu exotismul tipic Caraibelor. Străduțe în pantă, biserici impunătoare și case colorate ne-au întâmpinat în cea de-a zecea zi de croazieră. După o scurtă plimbare prin oraș, am decis să mergem spre plaja Mourne Rouge.
Este plaja mai micuță și mai sălbatică a Grenadei, sora mai mică a plajei Grand Anse. Este un loc preferat mai mult de localnici, care vin aici să facă picnic. Are nisip fin, intrarea în apă este lină, iar vegetația luxuriantă îți dă un sentiment de capăt de lume.
Aici, pentru că ne era foame și tavernele încă nu erau deschise, am întrebat o localnică de unde am putea cumpăra ceva. Era la picnic cu familia și ne-a dat să mâncăm un pui cu curry foarte bun. Ne-a întrebat de unde suntem și ne-a rugat să spunem lumii că ei, oamenii din Grenada, sunt ospitalieri și abia așteaptă să-i viziteze turiștii.
A fost un sentiment tare fain ca un străin să te întrebe de unde ești și să te omenească, la fel ca unul de-al lor. Apoi am mers pe jos spre Grand Anse, plaja iconică din Grenada, aflată la vreo 8 kilometri de capitala St. George’s, pentru că taximetristul care trebuia să ne ducă în oraș ne-a lăsat baltă și nu s-a mai întors după noi. Sunt riscurile pe care ni le-am asumat atunci când am vrut să explorăm insulele pe cont propriu.
Grand Anse este imaginea clasică a plajelor idilice din Caraibe și este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din zona Antilelor Mici. Pe bună dreptate, pentru că, pe lângă întinderea de nisip generoasă și vegetația luxuriantă, de aici ai o priveliște superbă spre capitala St. George’s și fortul cu același nume, construit de britanici în 1700. Sunt numeroase restaurante, baruri și ai posibilitatea să faci sporturi acvatice.
Pe noi, ne-a furat peisajul și, spre seară, ne-am dat seama că nu vom mai putea ajunge la vas. Am găsit, pe loc, o soluție: am rugat câțiva localnici cu o șalupă rapidă să ne ducă la vas. Și uite cum, fix în 5 minute, eram la poarta de îmbarcare a navei. Aventura ne-a costat 70 de dolari, negociați de la 100 de dolari. De ținut minte: vasul pleacă, la ora stabilită, nu așteaptă după nimeni, așa că trebuie să-ți socotești bine timpul pe uscat.
Vezi aici unde te cazezi în Grenada
Prețuri: salata vegetariană – 10 dolari, o friptură cu cartofi prăjiți – 20 de dolari, o bere – 5 dolari.
Bine de știut despre Grenada
- Grenada este cea de-a doua dintre cele mai mici țări din emisfera vestică. A devenit independentă de sub stăpânirea britanică în 1974 și este o țară din Commonwealth. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este șeful statului.
- Capitala: Saint George’s.
- Populație: 126.000 de locuitori.
- Limba oficială: engleza.
- Moneda: Moneda locală este dolarul caraibian, dar poți plăti și cu dolari americani – 1 East Caribbean Dollar = 1.68 lei.
- În septembrie 2004, insula a fost lovită puternic de uraganul Ivan, care a distrus peste 90% din case. Micuța insulă și-a revenit datorită ajutorului comunității internaționale.
- Grenada, insula condimentelor, este cunoscută pentru plantațiile sale de mirodenii, în special, nucșoară și scorțișoară.
- Este o insulă sigură și liniștită.
- Viza: Românii nu au nevoie de viză.
Tobago – Scarborough
Ziua 11 – Voiam încă din copilărie să ajungem, în acest colț de lume, pentru că, în mintea noastră, suna atât de exotic: Trinidad și Tobago. Chiar așa și este: când ajungi pe plaje și vezi explozia de verde, alb și turcoaz îți dai seama că, poate, aici s-au inventat ilustratele cu palmieri și ape limpezi.
Noi am fost doar în Tobago, în Trinidad, este destul de periculos, iar străinii nu prea au ce căuta în insula-mamă. Am ancorat în Scarborough, principalul oraș din Tobago. Din câteva plimbări pe străzi, ne-am dat seama că ne pierdem timpul, pentru că sunt doar case colorate și nu ai mare lucru de făcut.
Am fugit, repede, spre celebra lor plajă: Pigeon Point. Plaja se află în sud-vestul insulei, într-un parc natural, zonă protejată, și vei plăti la intrare 7 dolari pentru două persoane. Sunt câteva mici taverne și restaurante, unde poți servi o masă tradițională. Pont: Vino dimineața devreme, când nu sunt atât de mulți turiști, ca să te poți bucura în liniște de peisaj. Este paradis! Taxiul ne-a costat 20 de dolari, dus-întors.
Prețuri: o porție de pește la grătar cu cartofi – 13 euro, o porție de porc prăjit – 12 euro, o bere – 3 euro.
Bine de știut despre Tobago
- Tobago împreună cu insula Trinidad formează statul Trinidad-Tobago și este o republică independentă.
- Populație: 60.000 de locuitori.
- Oraș principal: Scarborough.
- Monedă: dolarul Trinidad Tobago. 1 dolar= 0,67 lei. Poți plăti și în dolari americani. Vă recomandăm să aveți bani cash la voi, pentru că insula este foarte mică și destul de rudimentară, sunt doar 6 bancomate, care nu acceptă toate tipurile de carduri. În plus, la ATM-uri, s-au întâmplat cazuri de furt.
- Viza: Românii nu au nevoie de viză.
- Siguranță: aveți mare grijă în Tobago, atunci când vreți să călătoriți pe cont propriu. Este destul de riscant, pentru că mai sunt cazuri de furturi și jafuri. Pentru siguranță, vă puteți lua o excursie organizată de pe vas și nu luați lucruri de valoare cu voi.
Obiective turistice în Tobago: Fortul King George, Cascada Argyle, Golful Piraților, Golful Store, Golful Englezului, Golful Castara, Charloteville.
Barbados – Bridgetown
Ziua 12 – Am ajuns și în Barbados, locul unde s-a născut celebra Rihanna, și o destinație turistică de top. Din port, din Barbados, sunt microbuze care te duc spre plaje sau către alte obiective turistice pe care vrei să le vezi. Noi am ales două plaje aproape de port, Brownies și Pebbles din Golful Carlisle – ca să putem, mai târziu, să explorăm și orașul Bridgetown.
Costă doar 5 dolari de persoană călătoria și ajungi foarte rapid, pentru că plajele se află aproape. Poți merge chiar pe jos, ajungi în cam 20 de minute. Nu am dat greș cu plajele. Au cel mai fin nisip pe care l-am văzut și cea mai limpede apă. Merită să vii aici, mai ales, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție și vrei să faci o baie în Barbados.
Apoi, am petrecut câteva ore în Bridgetown. Cam mult timp am alocat, pentru că îl poți vedea cam într-o oră. Am fost și în piața locală de fructe, în micul port de iachturi, cu pod mobil ca la Londra, și ne-am oprit prin duty-free înainte de îmbarcarea pe vas. Multe dintre insulele din Caraibe nu au taxe, au multe magazine duty free, unde poți găsi lucruri bune la prețuri excelente.
Vezi aici unde te cazezi în Antilele Mici din Caraibe
Prețuri: friptură de porc cu garnitură – 20 de dolari, o pizza – 15 dolari, o bere – 4 dolari.
Bine de știut despre Barbados:
- Din anul 1966, Barbados este un stat independent, în Commonwealth, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii fiind șeful statului.
- Populație: 287.000 de locuitori.
- Moneda: Moneda locală este dolarul barbados, dar poți plăti și cu dolari americani. 1 dolar barbados = 2,25 lei. Sunt multe ATM-uri pe insulă, dar în zonele rurale se acceptă doar dolarul Barbados. Poți plăti în dolari americani, dar restul îl vei primi în moneda locală. Dacă ai euro, trebuie să mergi la bancă și să îi schimbi.
- Limba oficială: engleza.
- Viza: Românii nu au nevoie de viză.
- Siguranță: este un loc sigur pentru turiști atât timp cât nu vă aventurați singuri prin cartierele rău famate.
Obiective turistice din Barbados: Rockley Beach, Miami Beach, Dover Beach, Rezervația de animale sălbatice, poți lua un submarin să vezi broaștele testoase, snorkeling, Parcul Național Farley Hill, plaja Bathsheba, fabrica de rom Foursquare.
St. Lucia – Castries
Ziua 13 – În Sfânta Lucia, aveam ca obiectiv să vizităm o plajă superbă: Sugar Beach. Știam că drumul până aici va fi lung așa că direct de pe navă am plecat spre sud vestul insulei. Poți lua un taxi din capitala Castries, dar, atenție, drumul până aici durează în jur de două ore, este destul de dificil, se merge prin junglă, pe o șosea cu porțiuni accidentate.
Costă mult: în jur de 300 de euro, pentru două persoane, dar mai poți negocia cu taximetriștii ori poți veni cu mai mulți turiști ca să nu plătești atât. Poți lua și o barcă din portul Castries, mai ieftin și mult mai rapidă.
Am vizitat multe plaje din diferite colțuri ale lumii, dar ca plaja Sugar Beach din insula Sfânta Lucia rar ne-a fost dat să vedem. Este un colț de paradis, ireal de frumos. Între două conuri vulcanice – Petit Piton și Gros Piton – în golful Pitons, se află o limbă de nisip alb, cu palmieri și vegetație luxuriantă, care îi conferă grandoare și eleganță.
Apa mării este albastră cu nuanțe de turcoaz. Plaja se află în sud vestul insulei și aparține de resortul de lux Viceroy și poate fi vizitată. Atenție: accesul în resort poate fi restricționat, pentru că aici se cazează multe vedete de la Hollywood. Am văzut și noi doi actori din serialele de pe Netflix.
A fost o zi superbă, nu ne mai venea să plecăm din acest colț de rai. Ca să ne mai înveselească, la întoarcere, taximetristul ne-a cântat tot drumul.
Vezi aici unde te cazezi în Sfânta Lucia
Prețuri: o pizza – 12 dolari, 7 dolari – un burger, 17 dolari – un gin.
Bine de știut despre St. Lucia
- Sfânta Lucia și-a proclamat independența în 1979 și este al 40-lea stat din cadrul Commonwealth-ului.
- Populație: 150.000 de locuitori.
- Capitală: Castries.
- Limba oficială: engleza și kweyol – un dialect al limbii franceze.
- Moneda: Moneda locală este dolarul caraibian, dar poți plăti și cu dolari americani, dar și cu euro. E mai bine cu dolari americani pentru că paritatea este aceeasi. 1 East Caribbean Dollar = 1.68 lei. Ar fi bine să aveți cash sau să plătiți cu cardul, e mai simplu decât să alergi, în vacanță, după bancomate, deși ATM-uri se găsesc în toată insula.
- Siguranță: este, în general, o insulă liniștită, prietenoasă cu turiștii, dar au mai fost cazuri de furturi. Este bine să aveți la voi o sumă mică de bani cash și să nu vă aventurați în zone aglomerate, cum ar fi capitala Castries, mai ales noaptea.
Obiective turistice din St. Lucia: Reduit Beach, Cascada LaTille, drumeții spre conul vulcanic Gros Piton, capitala Castries, Insula Porumbeilor, plaja Anse Chastanet.
Martinica – Fort-de-France
Ziua 14 – Pentru că am mai fost cu o săptămână în urmă, în Martinica, am decis să rămânem în capitală și ne relaxăm la o terasă.
Ziua 15 – Ne-am întors în Guadelupa, unde la prânz, am plecat spre aeroport.
Vezi mai multe despre croazierele în Caraibe, aici!
Când este vremea perfectă ca să vizitezi Caraibe?
Cel mai bine ar fi să vizitezi Caraibele între lunile decembrie și aprilie, pentru că, apoi, începe sezonul ploios, cu uragane. Vremea din decembrie până în aprilie este superbă: cu temperaturi de 30 de grade și cu apa mării foarte caldă. Bine de știut: Soarele este foarte puternic în Caraibe, pentru că zona se află foarte aproape de Ecuator, așa că îți trebuie multă cremă de protecție.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un articol realizat de calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.