Calator in Bascheti

Unic! Singurul mormânt din Europa al unui pirat se află în România
Unic! Singurul mormânt din Europa al unui pirat se află în România

Facem, astăzi, o călătorie aparte, acolo unde se varsă Dunărea în Marea Neagră, la Sulina, în cel mai estic punct al României. Nu neapărat despre Sulina vrem să vă povestim, ci despre cimitirul unic, aflat aproape de plaja din Sulina. De ce este special? Pentru că aici vei descoperi, cu uimire, o istorie fascinantă, din anii 1864, scrisă pietrele funerare: povești de dragoste sfârșite tragic, istorisiri cu prințese și marinari și mormântul unui pirat celebru al acelor vremuri.

CIMITIRUL MARITIM MULTIETNIC DIN SULINA – LEGENDE, PIRAȚI ȘI POVEȘTI DE DRAGOSTE

Dacă ai în plan să ajungi în Delta Dunării, nu rata Sulina și, mai ales, Cimitirul Maritim Multietnic, aflat la ieșirea din oraș spre plajă! Vei avea o ocazia să afli povești incredibile despre oamenii care au trăit în aceste locuri. În secolul al XIX-lea, în 1856, la sfârșitul Războiului Crimeii, la Sulina, se înființează Comisia Europeană a Dunării și, astfel, așezarea devine un loc strategic pentru comerț și pentru traficul european fluvial de la gurile Dunării.

Englezul Sir Charles Hartley, inginer al Comisiei, al cărui mormânt îl puteți vedea în cimitir, începe lucrările de amenajare a brațului Sulina, iar orașul capătă statut de „Porto-Franco”, port liber. În anul 1864, este amenajat și un cimitir, atunci aflat pe malul Mării Negre.

Vezi aici unde poți să te cazezi la Sulina

Aici, vor fi îngropați creștini ortodocși, lipoveni și protestanți, musulmani și evrei – aproape toate religiile în același loc, un lucru unic în lume. Sunt marinari britanici, maltezi, danezi, italieni, croați, care au pierit înecați în Dunăre sau răpuși de holeră și malarie, sunt personalități din Comisia Europeană a Dunării, prințesa Moruzi și mormântului singurului pirat recunoscut din Europa.

Vezi aici unde poți să te cazezi la Sulina

POVESTEA INCREDIBILĂ A PIRATULUI ÎNMORMÂNTAT LA SULINA

Grecul Gheorghios Kontoguris din insula Kefalonia a Greciei trăia la Sulina și era cunoscut în zonă ca un om cu stare, un filantrop și un om de societate, care participa la toate evenimentele din oraș, la baluri și serate. Nimeni nu bănuia însă că el este celebrul pirat care jefuia navele aflate în apropierea țărmului și fura mirodeniile sau mătăsurile și dădea banii celor săraci.

Reușea să-i păcălească pe marinari și să-i atragă la țărm, cu ajutorul boilor. Le punea la gât mai multe felinare și se plimba noaptea pe mal, astfel încât navigatorii să creadă că au ajuns într-o localitate.

Ghiorghios Kontoguris a fost executat pentru piraterie de poliția otomană, iar pe mormântul lui poți vedea și astăzi însemnul piraților, craniul cu cele două oase încrucișate. A fost iubit și respectat de oamenii acelor vremuri, dovadă fiind crucea sa împodobită cu lauri.

Vei descoperi și alte povești ale unor destine tulburătoare sfârșite tragic. În spatele bisericuței de lemn, se află două morminte identice: cel al lui Margaret Ann Princle și al lui William Webster, care ascund o dramă shakesperiană. Cei doi îndrăgostiți au sfârșit în Dunăre, după ce fata ar fi căzut în apă, iar tânărul ar fi încercat să o salveze. Alte istorisiri spun că cei doi ar fi venit la Sulina să-și vadă o rudă și ar fi eșuat între ape cu nava Adalia.

Vezi aici unde poți să te cazezi la Sulina

Mormântul prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata voievodului Moldovei, Ioan Sturza, se află tot în acest cimitir. Și-a pierdut viața, în 1893, după ce a căzut în apele înghețate ale Dunării.

Un grup statuar emoționant este cel al fraților lngglesi: Ana a murit în 1887, la vârsta de doi ani, iar Gherasimos, în 1895, la doar un an, uciși de malarie și de holeră.

OBIECTIVE TURISTICE DIN DELTA DUNĂRII

– Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenunchiat, vechi de peste 400 de ani;
– Brațul Sfântu Gheorghe;
– Plaja Sfântu Gheorghe;
– Satul Letea și Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, unde sunt peste 2000 de cai sălbăticiți;
– Canalul Cordon;
– Satele Rosetti, Sfiștofca și Periprava;
– Golful Musura;
– Lacul Razelm;
– Satul Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin;
– Lacurile Balanova, Roșu și Puiu;
– Gura Portiței.

Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!

CUM AJUNGI?

Din Tulcea, lăsă mașina în parcarea din Tulcea Port Aval. Poți lua curse de tip maxi taxi spre satele Deltei, care costă 80 de lei de persoană, ori navele de stat Navrom, cu rezervare online. Distanța de 70 de kilometri pe apă dintre Tulcea și Sulina se parcurge în trei ore și jumătate și costă 56 de lei.

UNDE TE CAZEZI?

Sunt multe locuri frumoase de cazare în Sulina. Noi am stat la Crișan, la Pensiunea Cherhana Resort și am venit aici cu o excursie cu barca. Vezi aici cât costă o noapte de cazare! 

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un articol realizat de calatorinbascheti.ro.
***Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *